מערכת הבחירות בארצות הברית תגיע אל סיומה מחר (שלישי) בלילה, והסקרים האחרונים בארה"ב מצביעים על אחת ממערכות הבחירות הצמודות ביותר בעשרות השנים האחרונות. האריס מגיעה לקו הסיום עם מומנטום חיובי, וטראמפ מוביל בממוצע הסקרים ברוב המדינות המתנדנדות - N12 עושים סדר בתמונת המצב יממה לפני יום הבחירות.

הבחירות בין האריס לטראמפ יוכרעו ב-7 מדינות מפתח, ולכן הסקרים באותן המדינות הם האינדיקציה הטובה ביותר למצבם של המועמדים. לפי ממוצע הסקרים העדכני של 538, טראמפ מוביל בפנסילבניה (ב0.2%), בג'ורג'יה, בקרוליינה הצפונית, בנוואדה ובאריזונה, בעוד שהאריס מובילה במישיגן ובוויסקונסין. לפי ממוצע הסקרים נראה שלטראמפ יש מסלול ברור יותר ל-270 אלקטורים ולניצחון בבחירות, אך הפער בסקרים זעיר - בכל מדינות המפתח הפער בין המועמדים עומד על פחות מ-3%.

לצד ההובלה של טראמפ בממוצע הסקרים, בימים האחרונים דווקא האריס נהנית מסקרים מעודדים מבחינתה. לפי סקר של הניו יורק טיימס שפורסם אתמול (ונחשב לאמין מאוד), האריס היא זו שמובילה בנוואדה, קרוליינה הצפונית, וויסקונסין וג'ורג'יה, בעוד שטראמפ מוביל באריזונה ושני המועמדים בתיקו בפנסילבניה ומישיגן. גם לפי סקרים של הוושינגטון פוסט ו-CNN מהימים האחרונים, לצד סקרים נוספים, מצבה של האריס טוב יותר משמשקף ממוצע הסקרים, והם משרטטים מסלול ברור יותר לעבר ניצחון דמוקרטי.

למגמה המעודדת עבור האריס יש להוסיף את הסקר שנערך באייווה אתמול על ידי הסוקרת המוערכת אן סלזר, ולפיו האריס מובילה ב-3% במדינה שנחשבה לבטוחה עבור הרפובליקנים והצביעה לטראמפ ב-8 השנים האחרונות. הסקר של סלזר, שנחשב לאחד מהאמינים ביותר בארה"ב, עורר סערה בארה"ב מאחר שהוא אופטימי במיוחד עבור האריס וסותר את יתר הסקרים שנעשו במדינה, שלא נחשבת למתנדנדת. כך לדוגמה סקר של מכון אמרסון שפורסם במדינה בימים האחרונים מראה יתרון של 9% לטראמפ. 

גם הסקרים שבחנו את ההצבעה של כלל הבוחרים האמריקנים מצביעים על מרוץ צמוד במיוחד. לפי סקרים מהימים האחרונים של Yahoo, אמרסון קולג', ו-NBC שני המועמדים נמצאים בשוויון מוחלט בקרב כלל המצביעים, ולפי ממוצע הסקרים של 538 האריס מובילה על טראמפ 48%-47%.

הדרכים לניצחון של המועמדים

כדי לזכות בבחירות ולהגיע לבית הלבן האריס וטראמפ צריכים לאסוף 270 אלקטורים מהמדינות השונות. כפי שמראה סקר הניו יורק טיימס, כל תמהיל וצירוף של 7 המדינות המתנדנדות הוא אפשרי עבור שני המועמדים, כך שהדרכים של האריס וטראמפ להגיע ל-270 מגוונות. עם זאת, ניתן להצביע על שני תרחישים בעלי סבירות גבוה יותר מאחרים.

בתרחיש הראשון, האריס זוכה במדינות ה"חומה הכחולה" (וויסקונסין, מישיגן ופנסילבניה), שנחשבות לחזקות יותר עבורה, וטראמפ זוכה במדינות הדרום (אריזונה, ג'ורג'יה וקרוליינה הצפונית), שם המפלגה הרפובליקנית זכתה לתמיכה היסטורית. בתרחיש הזה, וכל עוד האריס מחזיקה בוויסקונסין, מישיגן ופנסילבניה, היא מגיעה ל-270 אלקטורים בדיוק (ללא קשר למה שקורה בנוואדה, המדינה המתנדנדת ה-7 והקטנה מכולן), וזוכה בבחירות.


בתרחיש סביר שני, אחד משני המועמדים זוכה בכל 7 המדינות המתנדנדות, או לפחות ב-6 מתוכן, וזוכה בבחירות באמצעות רוב גדול ובאמצעות יותר מ-300 אלקטורים. התרחיש הזה התממש בשתי מערכות הבחירות האחרונות - ב-2020 עבור ביידן (שזכה בכל המתנדנדות מלבד בקרוליינה הצפונית) וב-2016 עבור טראמפ (שזכה בכל המתנדנדות מלבד בנוואדה). תרחיש זה עשוי לסמן הערכת חסר עקבית בסקרים לרעת מועמד מסוים.

דונלד טראמפ וקמלה האריס לוחצים ידיים בעימות (צילום: רויטרס)
האריס תקווה לשמור על מדינות החומה הכחולה, טראמפ ינסה להחזיר אותם לרשותו|צילום: רויטרס

מחר בלילה ייסגרו הקלפיות בכל המדינות בארצות הברית, ומערכת הבחירות בין האריס לטראמפ תגיע אל סיומה. שני המועמדים יקיימו ביממה הקרובה אירועי בחירות בניסיון אחרון להמריץ את הבוחרים לצאת ולהצביע להם בהתמודדות שעשויה להיות מוכרעת על קולות בודדים.