בין ינואר 2023 לינואר 2024 חלה עלייה ניכרת במספר בחורי הישיבות והאברכים, בעוד שאחוז המתגייסים לשירות צבאי ולאומי מתוך האוכלוסייה החרדית ירד, כך לפי נתוני שנתון החברה החרדית של המכון הישראלי לדמוקרטיה שפורסם היום (רביעי). לפי נתוני השנתון, בעשור האחרון זינק מספר בחורי הישיבות והאברכים ב-83% ואילו מספר החרדים המתגייסים לצבא ירד ב-36%.

הנתונים שהוצגו בשנתון מבהירים את גודל המרחק בין החברה החרדית לשאר חלקי החברה הישראלית בכמעט כל תחומי החיים. בשנה האחרונה חלה ירידה בשיעור הגברים החרדים שעבדו, פחות מחמישית מהתלמידים החרדים זכאים לבגרות, כשליש מהמשפחות החרדיות מתחת לקו העוני ושיעור הגידול של החברה החרדית הוא יותר מכפול מזה של שאר אוכלוסיית ישראל.

צניחה בגיוס, גידול בישיבות

  • בשנת הגיוס 2022 הצטרפו לשירות הצבאי הלאומי-אזרחי 1,758 גברים חרדים - כ-15% מהבנים בוגרי מערכת החינוך החרדית. מדובר בקיפאון ביחס לשנים האחרונים וירידה לעומת 2016-2010, כאשר בשנת השיא התגייסו ושירתו בשירות לאומי כ-3,000 חרדים.
  • בתחילת שנת 2024 למדו בישיבות ובכוללים החרדיים 169 אלף חרדים, עלייה של 8.5% לעומת השנה שלפני כן, פי 2 מקצב הגידול של האוכלוסייה החרדית. 
  • החוקרים ד"ר גלעד מלאך וד"ר לי כהנר קושרים את העלייה הזו לכוחם הפוליטי של המפלגות החרדיות: "חזרת החרדים לקואליציה בתחילת 2023 הביאה לעלייה של 55% ברמת התמיכה בבחורי ישיבות ואברכים, וזו הביאה גם לקפיצה הגדולה במספרם".
  • בין השנים 2023-2013 קפץ מספר בחורי הישיבות והאברכים ב-83%, ואילו מספר החרדים המתגייסים לצבא ירד ב-36%. בתקופה זו, המספר המשוקלל של בחורי ישיבות ואברכים שעמד על 92 אלף טיפס ל-169 אלף, ואילו מספר המתגייסים שעמד על 1,972 ירד ל-1,266. 

1 מ-5 תלמידים הוא חרדי

  • האוכלוסייה החרדית בישראל עומדת  על כ־1.4 מיליון, כ-14% מכלל האוכלוסייה.

  • בשנת 2030 צפויה האוכלוסייה החרדית להגיע ל־16% מכלל האוכלוסייה, וכבר היום 20% מהתלמידים הם חרדים.
  • שיעור הפריון של נשים חרדיות עומד על יותר מפי שניים מאשר בחברה היהודית הלא-חרדית - 6.4 ילדים לאישה, לעומת 2.5 ילדים לאישה בקרב נשים יהודיות לא-חרדיות ו1.6 ילדים לאישה ב-OECD. שיעור הגידול של החברה החרדית הוא 4.2% לשנה (מ-2009) לעומת 1.9% בכלל האוכלוסייה.

מצב כלכלי קשה

  • הנתונים מצביעים על מצבה הכלכלי העגום של החברה החרדית, ועל כך שהיא נשארת הרחק מאחורי שאר החברה הישראלית בהיבט הזה. החרדים עובדים פחות, מרוויחים פחות, משלמים פחות מיסים ועניים יותר משאר האוכלוסייה. 
  • נתונים לא סופיים לשנת 2024 מצביעים על ירידה בשיעור התעסוקה של גברים חרדים - 54% מהגברים החרדים עבדו בשנה האחרונה, לעומת 56% ב-2023. שיעור הנשים המועסקות נותר כמעט ללא שינוי (80%) ומתקרב לשיעור התעסוקה של יהודיות לא חרדיות.
  • גם במקרה הזה מקשרים החוקרים בין המפלגות החרדיות למגמה המדאיגה בשוק התעסוקה החרדי: "הבלימה בשיעורי התעסוקה של גברים חרדים מעוררת דאגה, זאת לאחר שלוש שנים של עלייה רצופה בשיעורי התעסוקה שלהם. סיבה אפשרית לכך הינה חזרת המפלגות החרדיות לקואליציה שהביאה עמה תמיכה גדולה יותר במשקי הבית החרדיים והקטינה את המוטיבציה לצאת לעבודה". 
  • משק בית חרדי נמצא בגירעון של 400 שקלים בממוצע לחודש, ו-34% מהמשפחות החרדיות הן עניות, לעומת 14% בשאר האוכלוסייה היהודית.
  •  ההכנסה הממוצעת החודשית של גברים חרדים היא 49% מזו של יהודים לא-חרדים, והם עבדו פחות שעות בממוצע.
  • בהתאמה להכנסה הנמוכה יותר של החברה החרדית, החרדים גם משלמים פחות מיסים. משק בית יהודי לא-חרדי הוציא בממוצע פי 3 על תשלומי החובה ממשק בית חרדי.

ילדים חרדים (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

פחות מחמישית מהחרדים זכאים לבגרות

  • שיעור החרדים בקרב תלמידי כיתות י"ב הזכאים לתעודת בגרות הוא 16% בלבד, לעומת 85% בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי. רק 45% מתלמידי כיתות י"ב במוסודת החינוך בפיקוח חרדי נבחנו בבחינות בגרות.
  • 5% מהסטודנטים בישראל הם חרדים, גידול לעומת השנה הקודמת. רוב החרדים לומדים במכללות (67%), כחחמישית באוניברסיטה הפתוחה, והיתר בשאר האוניברסיטאות (10%).
  • החברה החרדית ממשיכה להיפתח לאינטרנט - 70% מהחרדים משתמשים באינטרנט, מגמה של עלייה עקבית ב-15 השנים האחרונות. בקרב יהודים לא-חרדים, 93% משתמשים באינטרנט.

הנתונים מצביעים על הפערים האדירים שעדיין קיימים בין החברה החרדית ליתר החברה הישראלית - מהגיוס לצבא, דרך השתתפות בשוק העבודה ועד רכישת השכלה. "התמונה הכללית אודות החברה החרדית העולה מן השנתון הינה שזו איננה חברה שהולכת ומתדמה לחברה היהודית הלא-חרדית בדפוסי ההשכלה, התעסוקה ואורחות החיים שלה, אלא כזו העורכת התאמות מוגבלות באורח החיים שלה כתוצאה משינויים ואילוצים חברתיים וכלכליים", סיכמו מלאך וכהנר.