הקיץ כמעט נגמר וצעירים רבים סופרים את הכסף שהצליחו להרוויח במהלך החופשה לפני החזרה לשגרה הצפופה של הלימודים. כעת, הם מאוכזבים לגלות כי למרות השעות הרבות והמאמץ - הסכום הוא זעום.

מקומות רבים מעסיקים צעירים בעיקר עקב העלות הנמוכה וגמישות לוח הזמנים שלהם, אך מתברר שרבים מהעובדים אפילו לא מקבלים את התנאים הבסיסיים להעסקתם, שלא לומר זכויות המחויבות על פי החוק.

כזה הוא סיפורה של נ', מקרה אחד מיני רבים, צעירה שהחליטה לעבוד בחודשי הקיץ כמלצרית בסניף 'קפה הלל' בראשון לציון. נ' שהחלה את עבודתה באופטימיות ובתקווה לחסוך כמה שקלים בצד גילתה מהר מאד שעבור שעות העבודה הרבות היא קיבלה מעט מאוד - מתחת לסף המינימום החוקי.

מה מסתתר בסלטים בבית הקפה?

מעולם לא קיבלה טיפים

"כשהתחלתי לעבוד סוכם שאשתכר 23 שקלים לשעה ובמידה והטיפים יעברו את השכר השעתי, אקבל אותם במזומן אחת לכמה ימים", מספרת נ' בשיחה לחדשות 2 באינטרנט, "כמו כן עם תחילת העבודה נלקחו ממני 150 שקלים פיקדון עבור המדים שהיו אמורים לחזור אליי עם תום העבודה במקום".

עוד מספרת נ', "כשקיבלתי את התלוש הראשון הייתי בשוק. הופתעתי לגלות שהמקום לא רק הפר כל פרט ופרט שסוכם בינינו לפני שהתחלתי לעבוד, אלא הפר גם מספר לא קטן של חוקים".

נ' מפרטת שורה של תנאים בסיסיים שהסניף לא עמד בהם, כמו שכר של 200 שקלים עבור 16 שעות עבודה, במה שמוגדר כ'חפיפה', ותשלומי נסיעות שלא שולמו לה כחוק. נ' מציינת כי מעולם לא קיבלה טיפים, "אני חושבת שיש פה לא רק ניצול כלפיי, אלא גם כלפי הלקוח שחושב שהוא עוזר ומשלם למצרית כשבעצם היא אינה מקבלת אגורה".

באכזבה מרובה פנתה נ' אל בעלת המקום וכאשר זאת השיבה את פניה ריקם, החליטה נ' להתפטר כאשר באמתחתה הרבה שעות עבודה אבל מעט מאוד כסף. "אני לא מבינה איך רשת כה גדולה כמו קפה הלל עוברת כל כך הרבה חוקים ואין כל פיקוח לדבר? מדובר פה בניצול".

נ' מודעת לכך שהמצב דומה גם במקומות אחרים. היא יודעת כי כמעט כל בית קפה ומסעדה עובר על חוק אחד או אחר כשהם מנצלים אלפי סטודנטים וצעירים שמנסים להתפרנס בכבוד. נ' אינה מבינה איך שאין פיקוח בתחום ואלפי סטודנטים וצעירים מנוצלים.

מנכ"לית עמותת 'קו לעובד', חנה זוהר, שמטפלת בפניות העוסקות בפגיעת זכויות העובדים, מספרת כי לצערה הגיעו לעמותה סיפורים דומים רבים למקרה הזה. זוהר בחנה את המקרה של נ' והגיעה למסקנה כי אכן קיימת לכאורה פגיעה בזכויותיה של נ'. "כל האלמנטים הבסיסיים של התלמדות, תשלום שכר מינימום, תוספת עבור שעות נוספות אחרי 9 שעות עבודה וביגוד, חייבים להיות מוגנים ומשולמים כחוק", מסבירה זוהר ומוסיפה כי "אלו הם חלק מחוקי המגן האמורים להגן על העובד מול המעסיק על מנת שלא יתרחש ניצול לכאורה של העובדים".

קפה הלל: נבדוק את הטענה

59308
'קפה הלל' - 12.5 שקלים לשעת עבודה|צילום:

בקפה הלל לא מסכימים עם טענותיה של נ' וטוענים כי הסניפים של רשת קפה הלל, מופעלים על-ידי זכיינים עצמאיים, מה שלכאורה פוטר אותם מאחריות מלאה על כל סניף וסניף.

עם זאת, מתעקשים ברשת כי יש להם "דרישות מחמירות לגבי התייחסות הזכיינים לעובדיהם. יתרה מכך, הללו מחויבים בחוזה הזכיינות עליו חותמים בטרם כניסה לרשת, לנהוג בעובדיהם כמתחייב בחוק". עוד הם טוענים כי הם שומעים על המקרה לראשונה והוא "כמובן מטופל ונבדק מול הסניף", ומבטיחים כי "באם יימצא כי מגיע לעובדת החזרים על תקופת עבודתה נדאג כי תקבלם וכי מקרים מסוג זה לא יקרו שנית בקפה הלל ראשון לציון או בכל בית קפה אחר של הרשת".

המידע הראשוני אודות הסיפור הגיע אלינו באמצעות המייל האדום של חדשות 2 באינטרנט. גם אתם מוזמנים לשלוח אלינו סרטון, תמונה, סיפור או קישור לאתר שיעניין את כולנו. סיפור טוב במיוחד עשוי להתפרסם גם בטלוויזיה.

סיפורים נוספים שהגיעו אלינו במייל האדום 

הצטרפו ל"חדשות 2" בפייסבוק