לסגן ינאי קמינקא ז"ל היה חלום לטוס לחלל. כשביקר עם משפחתו בשנת 2018 בקליפורניה וצפה בשיגור חללית ניסוי של נאס"א למאדים הוא הבטיח לאבא שלו: "אחרי שאעשה את האקזיט הראשון, אקח את שנינו לטיול בחלל". סגן קמינקא קבע אפילו לוח זמנים, בדיוק כמו שהצהיר והגשים נשיא ארצות הברית ג'ון קנדי: "תוך עשור נגיע לירח".

ב-7 באוקטובר ינאי ז"ל שירת כמפקד טירונים בפלוגת חילוץ והצלה בבסיס זיקים ונפל בקרב, תוך שהוא מגן על חייליו ועל תושבי העוטף. השבוע גילו בני משפחתו מידע שהדהים אותם: שמו של ינאי ז"ל הונצח על חללית נאס"א שיצאה למשימת חיפוש סימני חיים על ירח של כוכב צדק.

סגן ינאי קמינקא ז
סגן ינאי קמינקא ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה



"לפני שבוע התקשר אליי מכר וסיפר לי על יוזמה של מהנדס חלל בשם מידד פריינטא, שפנה לנאס"א עם בקשה להנציח על החללית שמות של נופלים", סיפר אייל קמינקא, אביו של סג"ם ינאי ז"ל. "גילינו שהשם שלו חקוק על החללית ששוגרה לכוכב צדק. חשתי כאילו אני שוגרתי לחלל, נשאב לחור שחור, נאחז בשברו של חלום ומדמיין מה היינו אומרים זה לזה רגע לפני השיגור ומיד אחריו".

האב אייל, האח ליעם וינאי צופים בשיגור של נאס
אבא אייל, האח ליעם וינאי ז"ל צופים בשיגור של נאס"א בקליפורניה בשנת 2018



"ינאי מאוד אהב את חקר החלל, הוא היה עוקב אחר הטיסות של נאס"א ושל spacex", שיתף אביו, "חלמנו על תכנית שאחרי הצבא ינאי יילך להיי-טק, יעשה אקזיט ויקנה לנו כרטיסים לחלל. גם אחרי שבני נהרג אני עדיין ממשיך לקבל הודעות על השיגורים של נאס"א ועם כל הודעה חדשה אני חי את הזיכרון, בוכה ונשבר. זה כנראה הכי קרוב שינאי יוכל להגשים את החלום שלו להגיע לחלל".

ינאי ז"ל התגייס לחטיבת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף ומשם התקדם לקורס מ"כים ולקורס קצינים. בשבת השחורה הוא שירת כמפקד מחלקה והיה עם הטירונים בבסיס זיקים. עם פרוץ המתקפה, הקצינים החליטו להוריד את הטירונים מעמדת השמירה למיגוניות וסגל המפקדים החליף אותם ותפס את העמדות הקדמיות. ינאי ז"ל קפץ לעמדת שמירה שפונה לכיוון חוף זיקים ושם קיבל את פניהם של 30 אזרחים שברחו מהחוף אחרי שמחבלי קומנדו ימי של חמאס חדרו אליו.

אריאל, שניצל ממתקפת המחבלים על חוף זיקים, סיפר על רגעיו האחרונים: "ינאי הגיע לתדרך אותנו במקצועיות ובקור רוח. המפקדים נשארו איתנו והבטיחו לנו שנהיה בסדר, שצה"ל הגיע לשמור עלינו. כשינאי אמר את זה, האמנתי לו".

זמן קצר לאחר מכן, ינאי ז"ל רץ לתוך התופת אחרי שקיבל שיחת טלפון ממפקדת כיתה שלו שנפצעה מירי. "היא התקשרה לינאי והוא פשוט רץ להציל אותה, חילץ אותה מאחור והחליף אותה בעמדה", סיפר אייל אביו של הקצין. "הם הצליחו להילחם בקרב פנים אל פנים עם חוליית קומנדו של חמאס ולהחזיק חצי שעה מפרכת של קרב.

ינאי בילדותו
ינאי בילדותו

בתכתובות האחרונות של צוות המפקדים נכתב: "הם עם רימונים, חייב תגבורת. עוד מעט נגמר לנו הכדורים, אנחנו צריכים עזרה". בשעה 08:13 התקבל דיווח על פצוע וזו הייתה ההודעה האחרונה מהעמדה. לפי התחקיר הצה"לי, המחבלים זרקו 8 רימונים וירו טיל RPG על העמדה. שבעה לוחמים נהרגו בקרב. מתוכם שישה מפקדים וטירון אחד. 100 טירונים נשארו בחיים, כ-30 אזרחים ניצלו כשברחו לבסיס והקרב ההירואי הגן גם על עשרות משפחות בקיבוצים זיקים וכרמיה.

"הייתה לו גישה פיקודית מאוד ייחודית, הוא אמר אני רוצה להיות מפקד שחיילים הולכים אחריו לא בגלל הסמכות או הדרגות אלא בגלל שהם יודעים שאני רואה אותם ודואג להם", סיפר האב אייל. "הערך העליון מבחינתו כמפקד היה שהחיילים ירגישו שאוהבים אותם. כשעה לאחר מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, ינאי שלח הודעה ליתר המפקדים תוך כדי שהוא נלחם במחבלים: 'מי שלא עושה כלום - שירגיע את החיילים'".

מידד פריינטא, יזם ומהנדס חלל, סיפר על היוזמה שלו להנציח את שמות הקורבנות בפרויקט של נאס"א: "אם הצלחתי להקל במשהו - זכיתי. עכשיו השם של ינאי בדרך לחפש חיים ליד כוכב צדק ולנצח יהיה חרוט בכוכבים", מסר פריינטא לבני משפחת קמינקא.

סגן ינאי קמינקא ז
סגן ינאי קמינקא ז"ל|צילום: דובר צה"ל



"אני יודע שזאת מחווה סימלית בלבד, אבל המחשבה ששמות האהובות והאהובים שלנו יחיו לנצח בשבב מחשב שיטוס מאות מליוני קילומטרים לירח אירופה של כוכב הלכת צדק, במשימה מיוחדת לחיפוש אפשרויות חיים מחוץ לכדור הארץ, נותנת לי תקווה, שמה שקרה וקורה, לא ישכח אף פעם, ובכל פעם שנרים מבט לשמי הלילה, נזכור אותם", אמר פריינטא. 

"קיבלתי תגובות מחבקות ומרגשות ממשפחות שכולות שממש התרגשו מהמחווה. הייתי שמח שהמיזם יופץ לכל המשפחות השכולות ולכל מי שירצה למצוא את שמם של האנשים היקרים לליבו, ולקבל את התעודה הרשמית של נאס"א".

לרשימת החללים שהונצחו בחללית השיגור של נאס"א - לחצו כאן