בשבועות האחרונים תושבי חיפה מתעוררים לעיתים למראה שלוליות דם ליד הפחים. מי שמתעורר ממש מוקדם, או מאחר לישון, עלול לראות בלילה גם חזיר בר נושם את הנשימות האחרונות שלו ליד הפח. עוד מעט יגיע רכב של קבלני המשנה של העירייה לפנות אותו, אבל לפעמים עוברות עשרות דקות ארוכות בין לבין.

הירי מבוצע מתוך מכוניות, כשהמרחק בינן לבין החזיר יכול להגיע לכמה מטרים. עדת ראייה מספרת: "הייתי בריצה, כ-20 מטר מאחורי הרכב, שנסע במהירות. כשהחזיר היה בערך שלושה מטר לימינו, הוא עצר להרף עין. נשמעה ירייה, והוא המשיך במהירות. עגלת הפינוי הגיעה אחרי עשר דקות".

ראש עיריית חיפה יונה יהב נבחר, בין היתר, על גבי הבטחה לפנות את החזירים מרחובות חיפה בתוך שלושה חודשים. הוא נכנס לתפקיד בסוף מרץ, והכריז כמעט מיד על מינוי הפרויקטור לטיפול בחזירים, תא"ל דוד לוריא, לשעבר ראש מינהל התפעול בעירייה. כמה שבועות אחר כך ההרג החל, ועל פי ההערכות כבר נורו מעל מאה חזירים ברחובות חיפה. במקרה המתואר מספרת העדה כי לוריא ישב ברכבו 50 מטר במעלה הרחוב, והשקיף על הנעשה. כך קורה, כנראה, בכל לילה.

חזירי הבר מציפים את חיפה (צילום: סעיף 27)
חזירי הבר מציפים את חיפה, ארכיון|צילום: סעיף 27

"לא מוודאים שהחזיר מת, ומשאירים אותו לגסוס"

"יוצא דוד לוריא עם הג'יפ שלו, מסייר ברחובות, לא מפנה את הזבל בכוונה, הפחים עולים על גדותיהם, ומתחילים לסייר סביב הפחי זבל. כשרואים חזיר, קוראים לציידים מטעם העירייה והם יורים בהם. בהתחלה הם היו עושים בשעות היום, ואז ילדים ראו את זה ואז עברו לערב. לא מוודאים שהחזיר מת, ומשאירים אותו לגסוס. הציידים יורים מתוך המכוניות. זה יכול להיגמר מאוד רע. אולי מישהו יראה אותם, לא יבין מי מסתובב בשכונה בג'יפים ויורד, ויתקוף אותם חזרה בהם בטעות?", אומרת לגלובס אלה בר דוד, תושבת חיפה ופעילה בקבוצה של תושבים, בעיקר תושבות, המבקשות טיפול הומאני בבעיית החזירים בעיר. "בקדנציה הראשונה של יהב, החלו החזירים לעלות מן הוואדיות בגלל בנייה מאסיבית. זו הייתה ההתחלה של הבעיה. באותה התקופה כל מי שגר מעל הוואדי היה שומע לפעמים יריות, ניסיונות של העירייה לדלל את אוכלוסיית החזירים, אבל לא ראינו את ההרג בעיניים, והציבור די התעלם".

"כשעינת קליש רותם נבחרה לראשות העיר ב-2020, היא גיבשה יחד עם אקולוגית מהתחום, תוכנית שכללה כמה מרכיבים: סניטציה, כלומר שהרחובות לא יהיו אטרקטיביים לחזירים, שהפחים לא יהיו פתוחים וירוקנו לעיתים קרובות, שגני המשחקים יהיו סגורים; חינוך, כלומר להסביר לציבור מדוע לא כדאי להאכיל את החזירים או בכלל להוציא אוכל עבור בעלי חיים ברחוב; גידור של הרחובות, והרכיב הרביעי: לכידה והמתה הומאנית של פרטים סוררים".

כלומר, גם התוכנית של קליש כללה המתה של חזירים, אך הכוונה הייתה לפרטים מסויימים שמהווים כבר סכנה ברורה וממשית לבני האדם. קשה לדעת האם התוכנית הזו הייתה נכונה, משום שהיא לא יושמה בפועל. בר דוד: "לקליש היו מאבקים פנימיים בעירייה, הקואליציה שלה פנתה נגדה ועצרו לה את התקציבים. מ-2022, כלומר כבר שנתיים, לא נעשה דבר. לא היו תקציבים, לא לפינוי של הזבל פעמיים ביום ולא לגידור. מידי פעם המשיכו להמית את הסוררים אבל רק מעטים וכאלה שהוכיחו שאין איך לטפל בהם". התוצאה - חזירים רבים ברחובות, ועם או בלי קשר - אחוזי תמיכה נמוכים ביותר לקליש בבחירות של 2024.

יונה יהב
ראש העיר החדש-ישן, יונה יהב

"ברגע שהפרטים לא חוששים מבני אדם, הם סוררים"

התוכנית החדשה והאמביציוזית של יהב לסילוק החזירים מן הרחובות תוך זמן קצר, פותחה בתיאום עם רשות הטבע והגנים. העירייה והרשות חתמו על מסמך הבנות בנושא באמצע אפריל. בשיחה עם גלובס, ד"ר  עמית דולב, אקולוג מחוז הצפון ברט"ג, טוען כי הפעולות בהן נוקטת העירייה כעת עומדות בהסכם בין הצדדים.

דולב: "מדובר באותה התוכנית שהציגה קליש. גם אנחנו מגדרים, מפנים פחים, מחנכים את הציבור ולגבי הפרטים הסוררים, אנחנו מחויבים להוציא אותם מהמערכת, שזה אומר לטפל בהם. כן, זה אומר להמית אותם".

אלא שיש שני הבדלים עיקריים בין הגישות. האחת היא התעדוף. בעוד בתוכנית הקודמת החל היישום של כל האלמנטים במקביל, במקרה הזה נראה כי הירי מקבל קדימות ועדיפות על פני הפעולות האפשריות האחרות. ההבדל השני הוא בהגדרה של פרט סורר. בר דוד: "רשות הטבע והגנים רואה בכל חזיר שלא מפחד מבני אדם פרט סורר, גם אם מעולם לא תקף או איים לתקוף אף אחד".

דולב לא מכחיש זאת. "ברגע שהפרטים לא חוששים מבני אדם, הם סוררים. אם אתה מוחא כף והחיה לא בורחת ממך, היא מסוכנת. מבחינת אופן ההמתה, הייתה דרישה להשתמש בגישה יתר מהירה, להוציא את הפרט מהשטח הכי מהר שאפשר".

מה החשש מהחזיר הסורר?

דולב: "נשים בצד את המחלות. היו מקרים בשנתיים האחרונות שחטפו לילד תיק בית ספר, שגברת יצאה מהסופר עם שקיות ולקחו לה אותן. אלה חיות גדולות ומסוכנות, והתופעות הללו יקרו יותר ויותר, כי החיות הללו רואות בבני האדם את מקור המזון שלהם. ברגע שחיות בר רואות בבני אדם מקור מזון ולא רגילות להשיג אותו לבד - זהו, הרסנו את הטבע".

בר דוד מציינת את מה ששמענו גם מחוקרים בתחום מאוניברסיטת חיפה: החזירים עד היום תקפו פיזית מעט מאוד בני אדם, משמעותית פחות מכלבים בעיר. "ירו בחזיר מהשכונה שלי שאנחנו קראנו לו גוצלי, שמעולם בחמש שנים לא תקף אף אחד".

קבוצת הפעילים חברה ל"תנו לחיות לחיות" בניסיון לתבוע מהעירייה להפסיק את מימוש התוכנית. בר דוד: "אסור לירות בתוך העיר אלא רק 300 מטר מבניינים, ובחיפה אין דבר כזה. לא ראינו מימוש של שום חלק אחר בתוכנית. לא מגדרים, לא מסבירים והמצב של הפחים איום ונורא. הם הורגים אמהות ומשאירים את הגורים שלהן לגסוס. הגור לא מסוגל לחיות בלי האמא שנתיים".

לבית המשפט, היא אומרת, "הגיעו 20 פעילים בערך, וחבורה גדולה של גברים מהעירייה. יהב ישב שם בעצמו, התפרץ לדברים של השופטת ועורכי הדין. על כל אחד הוא צעק 'אתה מחיפה בכלל?'". יהב ולוריא העדיפו לא להתראיין לכתבה.

בעקבות עדותו של דולב מרשות הטבע והגנים, סימן בית המשפט ל'תנו לחיות לחיות' כי עדיף למשוך את התביעה, וכך היה. בר דוד: "כנראה שלרשות הטבע והגנים אין הרבה רעיונות אחרים. להזיז אותם זה לא ישים, ללכוד אותם זה סיפור. עיקור וסירוס אלה אפשרויות שעלו, אבל אולי ישנה בעיה טכנית. אחת הערים שטיפלה בבעיה בצורה המוצלחת ביותר היא טבעון, שם הפעולה העיקרית הייתה להפוך את הרחובות ללא אטרקטיביים".

הירי עשוי דווקא להגביר את קצב הילודה בחזירים

לפני כמה שבועות סיפר לגלובס פרופ' אורי שייניס מהחוג לביולוגיה וסביבה באוניברסיטת חיפה, מומחה לחקר מינים פולשים, כי כבר נפגש עם לוריא לאחר מינויו, כדי להציע לו לערוך מחקר שרק בעקבותיו תיקבע התוכנית להתמודדות עם החזירים. אך שייניס לא התרשם כי הדברים השפיעו על התוכנית שכבר נחתמה עם רשות הטבע והגנים. יהב הבטיח פעולה מהירה, וזה לא מה שהזואולוגים יודעים לספק.

באותה הזדמנות אמר שייניס כי כאשר יורים בחזירים, הבעיה רק מתגברת כי במצב של מצוקה, אוכלוסיית החזירים מגיבה בהגברת מספר הילודים, והמספר הכולל של החזירים רק עולה. דולב: "זה נכון כשמדובר בהמתה נרחבת של אוכלוסיית חזירים. זו לא המטרה שלנו. אנחנו לא הורגים את החזירים שנמצאים בוואדיות, אלא רק את אלה שברחובות במטרה שיחזרו לוואדיות. אגב, ראינו כי החזירים של חיפה לא נמצאים באינטראקציה רבה עם החזירים של שאר אזורי הכרמל, כלומר מדובר בסוג של אוכלוסיית אי. לכן אנחנו אופטימיים כי נוכל לטפל בבעיה ביעילות ובמהירות".

בתוך שלושה חודשים?

"מי שהבטיח את המספר הזה הוא שצריך לענות על זה", אומר דולב ולבסוף מתרצה לענות כי "זה ייקח יותר זמן, שלא לומר הרבה יותר זמן".

בסופו של דבר, אומר דולב: "אנחנו לא אוהבים לפגוע בחיות. הם בסך הכל פועלים לפי האינטרס שלהם. אנחנו אלה שקלקלנו אותם. אנחנו צריכים לתקן את המצב, על ידי כך שנדבר בשפה שלהם".

מעיריית חיפה נמסר: "הרחקת חזירי הבר מתבצעת במגוון דרכים, ובכלל זה דאגה לניקיון המרחב הציבורי, תוך צמצום מוקדי ההאכלה והאשפה, חסימת נתיבי חדירה לשכונות המגורים והמתת חזירי בר 'סוררים', אשר איבדו את תחושת הפחד מבני האדם ומהווים סכנה מוחשית כלפיהם. פעילות זו יש לציין נעשית בשעות הלילה, הרחק ככל הניתן מהציבור".

הכתבה פורסמה לראשונה בגלובס.