מדענים מצאו מין חדש של מדוזה מול חופי איי אוגסווארה – האוקיינוס השקט, כ-980 ק"מ דרומית לנמל טוקיו. חלקה העליון נמדד בקוטר של כ-10 ס"מ ובמרכז גופה ישנו גזע אדום. שמה המדעי של המדוזה הוא סנטג'ורדיה פאגסי (Santjordia Pagesi), אך היא מוכרת גם בכינוי "מדוזת צלב סיינט ג'ורג'" בגלל הצלב האדום הבוהק שנמצא בכיפתה.
פרופסור אנדרה מורנדיני, מרצה לזואולוגיה במכון למדעי החיים באוניברסיטת סאו פאולו, היה בין המומחים שבחנו את בעל החיים בפעם הראשונה. ממצאי המחקר שלו פורסמו בכתב העת המדעי Zootaxa. לדבריו, המדוזה נדירה מאוד ונפוצה רק מול חופי אוגסווארה.
小笠原の海底カルデラ内で新亜科新属新種となるセキジュウジクラゲ Santjordia pagesi を発見・記載。JAMSTECリンズィー先生ほか https://t.co/9bFyt5NGNzhttps://t.co/Psg0HxkSkI pic.twitter.com/QJaiTle7UJ
— Iijima Yasushi / ぜま (@yi0713) November 20, 2023
"סנטג'ורדיה פאגסי שונה לחלוטין מכל מדוזות המים העמוקים שהתגלו עד עכשיו", ציין פרופסור מורנדיני. "היא קטנה באופן יחסי למדוזות אחרות שנפוצות בסביבה". לטענתו, לא ברור כרגע מה פשר הגזע האדום בגופה או הצלב על כיפתה. הסברה הרווחת היא שהצבע הבוהק ככל הנראה קשור לדרך של המדוזה למצוא מזון.
עוד צוין במאמר כי פרופסור מורנדיני ושאר צוות המחקר – שמורכב ברובו ממדענים יפנים – הצליחו למצוא רק כמה מדוזות בודדות באזור איי אוגסווארה ועל כן, נדרש מחקר נוסף על בעל החיים. לדברי המומחה הברזילאי, ייתכן שהמדוזה משתמשת בארס שלא נמצא עד כה באף אחת מבנות משפחתה.
מדוזת צלב סיינט ג'ורג' נצפתה לראשונה בשנת 2002 על ידי הצוללת הרובוטית Hyperdolphin, כך לפי כלי התקשורת בבריטניה. התצפית הרשמית לאחר מכן הייתה רק בשנת 2020 ובאותו זמן, מדענים לא הצליחו לתפוס את המדוזה לצורך מחקר.