ימים טרופים עוברים על מדינת ישראל, שנכנסה היום ליום השלישי למלחמת חרבות ברזל. נכון לרגע זה, אלפים נפגעו במתקפה הרצחנית של חמאס, עם אלפים נוספים שנמלטו או פונו מבתיהם - בתקווה ששרדו. בזמן שרבים מנסים להתאושש מהתופת, לעיתים במקביל לאיתור בני משפחה וחברים נעדרים, לא מעט אנשים מכל רחבי הארץ מנסים לאתר את בעלי החיים שלהם שנותרו מאחור; משפחות מהדרום שנמלטו מבתיהם, תושבי המרכז שנקראו למילואים - בימים האחרונים, התארגנה קבוצת חילוץ ייעודית ששמה לה למטרה לרכז את כל הפניות ולהוציא משלחות חילוץ ייעודיות עבורם.
"אני בכלל הייתי אמור להיות במסיבה ברעים, עם שני חברים מאוד קרובים שלי, שבסוף כן נסעו", אומר אסף בירנצויג, מנהל קבוצת "כלב פגום" בפייסבוק שיזם את פעילות החילוץ בארץ ביחד עם רעות רשף. "האחת נחטפה ושוחררה והשני עדיין נעדר - ככה התחיל האירוע בשבילי. מיד הבנתי שצריך לעצור את הפרסומים בקבוצה ולהיכנס למצב חירום. הבנתי שיש פה פלטפורמה עם 170 אלף איש, ופשוט התחלנו לקבל בקשות של אנשים שמתחננים שנחלץ את הכלבים שלהם. שלחו לי הודעות ועוד הודעות, ובמקביל אני בכלל מחפש את החבר שלי שנעדר במסיבה. לאט לאט התחילו להתגייס עוד ועוד מתנדבים, ועכשיו אנחנו כבר 150 איש שמתפעלים חמ"ל שלם. עם נהגים, פורצים, מתנדבים, תורמים, חנויות חיות שדואגות לנו למזון ווטרינרים שמספקים סיוע טלפוני".
יחד עם עם צוות מתנדבים שהולך וגדל, מתפעל בירנצויג את מערך החילוץ וההצלה לבעלי החיים שנשארו מאחור, ולצדם הסיפורים שהותירו עליו את חותמם: "פנתה אלינו מישהי שפונתה מהבית שלה בשדרות. היא הייתה בטוחה היא תחזור תוך כמה שעות, אבל אז היא הגיעה לנתניה והבינה שאין דרך חזרה. הכלב שלה נשאר בבית, ודרך חברה משותפת היא שלחה לי הודעה, שאלה אם נוכל לעזור לו. לקח לנו ארבע שעות לחלץ אותו, בעזרת אנשים מדהימים; הגיע פורץ שנכנס לדירה, כמובן בתיווך שלנו ועם ידיעתה. מישהו נוסף הוציא את הכלב משדרות כי כל הדרכים חסומות, והוא העביר אותו לאדם אחר, שהסיע אותו לנתניה. אחרי ארבע שעות הוא הגיע לאמא שלו. היא שלחה לי תמונה שלהם כשהיא נורא בוכה".
הכלבים, חלקם כבר חיים שנים בעוטף יחד עם המשפחות המאמצות שלהם, סובלים חלקם מפוסט טראומה בעצמם. באחד הפוסטים שפורסמו בפייסבוק, ביקשו בני משפחה שנמלטו מכפר עזה סיוע בחילוץ הכלבה שלהם. "התעוררנו בבוקר אתמול לתוך הסיוט הגרוע ביותר שאי פעם חלמנו עליו", כתבו. "בסביבות 1:30 בלילה פינו אותנו מהבית, בלי ציוד, בלי כלום, אנחנו, המשפחה, ושניים מכלבינו. את צ'אי כלבתנו השארנו בבית. אחד המפקדים אמר שאחרי שנגיע לשטח הכינוס, נוכל לצאת עם רכבינו והציוד בליווי צבאי. יצאנו כמו שאנחנו, בלי צ'אי, שנשארה בתוך האמבטיה עצמה, ומשטח הכינוס לא החזירו אותנו הביתה - ברור למה. צ'אי בת 14.5, עברה את צוק איתן ועם פוסט טראומה. הבטחנו לה שלא נמסור אותה. מי שיש לו שביב של תקווה לתת לנו, מישהו שנמצא בכפר עזה".
"כרגע אסור להיכנס לשום מקום, אז אנחנו אוספים מידע, מדברים עם האנשים שצריכים חילוץ, גם הם במצב מאוד קשה", מספרת רעות רשף. "אנחנו מדברים איתם כדי להבין מה הם צריכים ואיפה הכלבים, ומגייסים אנשים שיכולים לנסוע ולחלץ. ברגע שהצבא ייתן אוקיי, נוכל להיכנס באופן מרוכז ולאסוף את כולם. אנשים ממשיכים לברוח משם ואנחנו חייבים לייצר תשתית. אנחנו רוצים לתת מענה לפנסיונים ולכלבים שמחולצים, עם הסעות ושינוע של אנשים שהוקפצו או שנמלטו מאזורי עימות. אנחנו אוספים תרומות של אוכל ומזון, סיוע וטרינרי טלפוני לכלבים שאי אפשר להגיע אליהם, ותוך כדי תנועה אנחנו מבינים מה צריך ואיך לתת מענה".
"יש לנו מתנדבים מדהימים מכל הארץ, מקריית שמונה ועד אילת, וכל הזמן מתווספים המון אנשים שרוצים לעזור. המטרה היא לתת מענה למי שצריך בכל חלקי הארץ, למקרה שפתאום תתחיל לחימה גם בצפון", מציין בירנצויג.
"אנחנו מקבלים המון פניות מהמון קבוצות", מספרת רשף. "פנו אלינו אנשים שכל המשפחה שלהם נחטפה לעזה והם רוצים לדעת אם הכלב שרד, אנשים שהשאירו את הכלבים אצל אנשים שנרצחו ומנסים לחלץ אותם, וכאלו שהוקפצו למילואים ודואגים לכלב שנשאר נעול בבית. יש כלבים שנעולים בבית ארבעה ימים, בלי מים, בלי אוכל, חלקם מבוגרים ופצועים. זה מצב מטורף ואנחנו מנסים לעשות את מה שאפשר. מי שאפשר להציל, אנחנו ננסה כמה שיותר".
ובירנצויג מוסיף: "בגלל שהקבוצה היא לכלבים, זה התחיל בעזרה לכלבים, אבל התחלנו לקבל הודעות על חתולים, וציפורים ומכרסמים. הלב שלנו גדול מספיק לעזור לכולם".