המעבר מהימים החמים של יולי-אוגוסט לספטמבר ההפכפך, מביא איתו את ראשוני מבשרי הסתיו - החצבים. כמו להבת נר גדולה וארוכה, בגוונים לבנים, צומחים מבטן האדמה החצבים ומרמזים על חילופי העונות. רגע לפני החגים הנה כמה מקומות ומסלולים בעקבות חצבים ועופות נודדים.

הכנה נהדרת לשיעורי היסטוריה, אחד הסיפורים המרתקים של מלחמת היהודים ברומאים בתקופת המרד הגדול. יודפת היתה ישוב יהודי מלפני 2,000 שנה, שנכבשה לאחר מאבק ממושך בצבא הרומאי בדרכו לירושלים. בגן הלאומי תוכלו לראות שרידי מגורים ישנים, כלי מלחמה עתיקים ואת סיפורו של שורד המרד וההיסטוריון המפורסם של התקופה, יוסף בן מתתיהו. אל תשכחו להביט לצדדים באלפי החצבים הפורחים.

נקודות עניין: בגן הלאומי אפשרות ל-3 מסלולים מעגליים המתאימים לכל המשפחה ברמות קושי קל ובינוני: מסלול קל אדום - כרבע שעה מותאם לנכים, מסלול בינוני ירוק – כשעה, מסלול ארוך שחור - כשעה וחצי. קיים מסלול ארוך יותר שמגיע גם להר עצמון ואורכו 6 ק"מ - כ 4-5 שעות.

חשוב לדעת: ישנם מספר חניונים לגישה נוחה לאתר. המסלולים יחסית חשופים לשמש ואין הרבה מקומות צל וישיבה. בכניסה או ביציאה תוכלו לנוח תחת עצי הלבנה הגדולים רק אל תאכלו את פירותיהם הרעילים. הכניסה חינם.

דרכי הגעה: וויז- גן לאומי יודפת העתיקה.

חצבים בגן לאומי יודפת
חצבים בגן לאומי יודפת

גן לאומי ירקון – מתחם תל אפק (אנטיפטריס) הוא הריאה הירוקה של גוש דן. במתחם המשולב עם מקורות הירקון, תוכלו למצוא בריכות שכשוך, מבצר עות'מאני על דרך הים העתיקה, אגם מלאכותי ובו עופות מים ואיך לא, שביל חצבים פורחים ונישאים. השביל הוכשר בשנים האחרונות בעזרתם של פקחי רשות שמורות הטבע, שאספו את בצלי החצבים מהשכונות החדשות של ראש העין והעתיקו אותם למקום מוגן בתוך השמורה.

נקודות עניין: ישנו שביל מעגלי שאורכו קילומטר ומתאים לכל המשפחה.שביל החצבים מתחיל בסוף חניית הכורכר מצד שמאל אחרי הכניסה לגן הלאומי, ממשיך בתצפית אל דרך הים ההיסטורית ומשתלב עם רחוב רומי עתיק (קארדו) של העיר והתיאטרון, שנבנו על ידי המלך הורדוס ומנציחים את שם אביו. 

חשוב לדעת: הכניסה בתשלום: 28 ש"ח למבוגר ו-14 ש"ח לילד/אזרח וותיק (חינם למנויי מטמון). בימים א'-ה' ושבת: 17:00 - 08:00 בימי שישי וערבי חג: 16:00 - 08:00.

דרכי הגעה: וויז- גן לאומי תל אפק.

שביל החצבים - תל אפק
שביל החצבים בתל אפק
שביל החצבים - תל אפק
השביל הוכשר בשנים האחרונות בעזרתם של פקחי רשות שמורות הטבע

יער צרעה - הנשיא נמצא בגבעות הגבוהות של השפלה והוקדש לנשיאה הראשון של מדינת ישראל חיים ויצמן. את היער נטעה קק"ל בשנות ה-50, ומרביתו עצי אורן ירושלים ועצים מחטניים שונים. בצלע הדרומית של הרכס שוכן קיבוץ צרעה ועל שמו היער. יער צרעה עובר ב"ארצו של שמשון", כפי שמתואר בספר שופטים: "וַתָּחֶל רוּחַ ה' לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה-דָן בֵּין צָרְעָה וּבֵין אשתאול".

נקודות עניין: ביער מגוון מסלולי הליכה ברמות שונות המתאימות לכל המשפחה, ובתוכם אתרים ארכיאולוגים, פסלים ונקודות תצפית. דרך הפסלים - כביש באורך 9 ק"מ החוצה את יער צרעה לכל אורכו. הפסלים גולפו על ידי אמנים שקק"ל סיפקה להם גושי סלעים, והונחו לאורך הדרך. החצבים פורחים ברחבי היער ובדרך למצפה שמש בסמוך לקיבוץ צרעה.

חשוב לדעת: ליער צרעה ניתן להיכנס ברכב פרטי בשתי דרכים: מכביש 44, כשני ק"מ מצומת שמשון, בקצה הצפוני של דרך הפסלים (סימון ירוק). מכביש 3835 המוליך לקיבוץ צרעה ולמנזר דיר רפאת, בקצה הדרומי של דרך הפסלים (סימון ירוק). הכניסה בחינם. החל בתאריך 20.8.23 ולמשך חצי שנה יבוצעו עבודות לשדרוג ושיפוץ מתחם המבואה ליער מכיוון כביש 44.

דרכי הגעה: וויז - יער צרעה.

יער צרעה (צילום: איתמר רייזנר)
בגבעות הגבוהות של השפלה. יער צרעה|צילום: איתמר רייזנר
יער צרעה (צילום: איתמר רייזנר)
גם פריחת החצבים, וגם מגוון בעלי חיים. יער צרעה|צילום: איתמר רייזנר

התחנה הצפונית בישראל בציר הנדידה של הציפורים מעל השבר הסורי-אפריקני בדרכן דרומה לאפריקה הרחוקה. כאן לראשונה פוגשות הציפורים אגם מלאכותי שהוצף מחדש בשנות ה-90, לאחר ייבוש אגם החולה. פארק אגמון החולה הוא אתר תיירות אקולוגי ייחודי ומעליו נודדים לא פחות מ-600 אלף חסידות בכל עונת נדידה.

נקודות עניין: תוכלו לטייל באגמון ברגל, במסלול אופניים או ברכב חשמלי. ישנם סיורים מודרכים בעגלות מסתור, המאפשרים קרבה יחסית לציפורים ללא הפרעה. במרכז המבקרים תוכלו לראות מיצג אור קולי על תולדות האגם, חידון ציפורים אינטראקטיבי ואודיטוריום עם שני סרטים על עונות הנדידה, כל אלו ללא תשלום.

רוצים להרגיש איך זה לעוף עם עגורים? במקום גם חווית מציאות מדומה בה תהיו חלק מהלהקה - בתשלום. בימים אלה נספרו כ-200 פלמינגו השוהים באגמון כבר מספר שבועות וצובעים את האגמון בוורוד אופטימי.

חשוב לדעת: לציפורים לוח זמנים משלהן, ולכן לא ניתן להתחייב לראות את כולן. למרות שזוהי עונת הנדידה, קצת מזל וסבלנות לא יזיקו. עדיפות להגיע בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצוהריים. מומלץ להצטייד במשקפת. הכניסה בתשלום: 35 ש"ח למבוגר, 21 ש"ח לילד ו-18 ש"ח לאזרח וותיק.  בימים א' - ה': 17:30 - 09:00, שישי ושבת: 17:30 - 06:30. יש להתעדכן בשינויי שעות הפתיחה בחגי תשרי.

דרכי הגעה: וויז - אגמון החולה.

אגמון החולה (צילום: ענבר שלומית רובין, קק
סיורים מודרכים בעגלות מסתור מאפשרים קרבה לציפורים ללא הפרעה. אגמון החולה|צילום: ענבר שלומית רובין, קק"ל
אגמון החולה (צילום: ענבר שלומית רובין, קק
רוצים להרגיש איך זה לעוף עם עגורים? עופות מים באגמון החולה|צילום: ענבר שלומית רובין, קק"ל
פארק הצפרות אילת (צילום: נועם וייס)
התחנה האחרונה לפני המדבריות הגדולים של אפריקה. פארק הצפרות אילת|צילום: נועם וייס

אם כבר נסעתם עד העיר הדרומית בארץ, 10 דקות מצפון למרכז העיר וסמוך למסוף הגבול יצחק רבין, נמצא פארק הצפרות אילת, התחנה האחרונה של הציפורים - רגע לפני המדבריות הגדולים של אפריקה. עבור הציפורים בנדידת הסתיו, אילת והערבה הן תחנת התדלוק האחרונה לפני שהן ממשיכות דרומה, אל הקטע הכי קשה במסע - חציית מדבר סהרה.

נקודות עניין: בפארק תוכלו להשתתף בסדנת "סודות נדידת הציפורים" המפגישה בין מבקרי הפארק לעולמן המופלא והמסתורי של הציפורים הנודדות. ההדרכות מועברות על ידי חוקרי ציפורים וצפרים מקצועיים, ואולי אף תזכו לשחרר בעצמכם ציפורים חזרה אל הטבע.

חשוב לדעת: שעות התצפית המומלצות הן שעות הבוקר המוקדמות או אחר הצוהריים. עדיף לתאם מראש אם ברצונכם לעבור סדנה או הדרכה. מומלץ להצטייד במשקפת. הכניסה חופשית.

דרכי הגעה: וויז - פארק הציפורים - מרכז צפרות אילת.

פארק הצפרות אילת (צילום: נועם וייס)
10 דקות מצפון למרכז העיר וסמוך למסוף הגבול יצחק רבין. פארק הצפרות אילת|צילום: נועם וייס
פארק הצפרות אילת (צילום: נועם וייס)
פארק הצפרות אילת|צילום: נועם וייס
_OBJ