יום הנשר הבין-לאומי כבר התקיים ב-2 בספטמבר, אבל רשות הטבע והגנים החליטה שלמלך העופות מגיע חודש שלם. חודש ספטמבר מוקדש כולו לבעל הכנף המפורסם בעולם. מאמצים אדירים של רשות הטבע והגנים בשיתוף פרויקט "פורשים כנף", עושים הכל כדי לשמר ולהחזיר אל נופי הארץ את הנשר המקראי הנתון בסכנת הכחדה בארץ ובעולם כולו.
על התכונות הטובות והחשיבות של הנשר ניתן ללמוד מספר דברים בתנ"ך: "כְּנֶ֨שֶׁר֙ יָעִ֣יר קִנּ֔וֹ עַל־גּוֹזָלָ֖יו יְרַחֵ֑ף יִפְרֹ֤שׂ כְּנָפָיו֙ יִקָּחֵ֔הוּ יִשָּׂאֵ֖הוּ עַל־אֶבְרָתֽוֹ". אל תפספסו את סוף חודש הנשרים בארץ וצאו למקומות הבודדים בהם ניתן לראות את העוף המלכותי.
שילוב של היסטוריה מרתקת בת 2,000 שנה. המפל הגבוה ביותר בארץ, מגוון בעלי חיים וכמובן מלך העופות, את כל אלו תוכלו למצוא בשמורת הטבע גמלא ברמת הגולן. מושבת הנשרים בשמורה נכחדה כתוצאה מהרעלות. רוב הנשרים הנצפים שם כיום הם ילדי גרעין הרבייה של פרויקט "פורשים כנף" שאוקלמו ושוחררו בחזרה לטבע במטרה לשוב ולקנן בשמורה.
נקודות עניין: בשמורה שלושה מסלולי טיול רגלי:
- שביל הנשרים - שביל מעגלי קל ומונגש באורך 600 מטר. בשביל תוכלו למצוא שרידי כפר עתיק וכנסייה ביזנטית, מצפור נשרים הצופה לנחל גמלא ותצפית לשרידי העיר העתיקה גמלא אשר נחרבה במאבק נגד הרומאים לפני 2,000 שנה.
- שביל הדולמנים - מסלול קליל של קילומטר וחצי, הלוך-חזור אל מפל גמלא, המפל הגבוה ביותר בארץ באורך 51 מטרים. בדרך תוכלו לראות את הדולמנים - סלעי ענק עתיקים בצורת שולחן אשר מקושרים לרוב בקבורה.
- שביל מפלי הדליות - מסלול קווי של שלושה וחצי קילומטרים ברמה בינונית המתחיל בחניון דליות, עובר בנחלים בזלת ודליות ומסתיים בחניית הרכבים בשמורת הטבע גמלא.
חשוב לדעת: תוכלו להגיע לסיור בשמורה, לגלות מה פוגע בנשרים, איך ניתן להצילם. הסיור נמשך כשעה ויוצע בחול המועד סוכות, 4-2 באוקטובר בשעות 14:00-10:00 ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. הכניסה לשמורה כרוכה בתשלום 28 שקלים למבוגר ו-14 שקלים לילד או לאזרח ותיק. שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי ושבת 17:00-8:00, ימי שישי וערבי חג 16:00-8:00.
דרכי הגעה: ווייז - שמורת גמלא
שמורה סגורה בלב החורש בכרמל הפועלת משנות ה-70 לשימור ורבייה של בעלי חיים הנכחדים מהנוף הארץ-ישראלי. במקום פועל גרעין הרבייה המרכזי של דורסים בישראל בשיתוף עם פרויקט "פורשים כנף", למניעת הכחדת העופות הדורסים מהנוף הישראלי. החי-בר משמש גם כמרכז השבה לטבע של היחמור הפרסי אותו ניתן לראות בגליל, בכרמל ובהרי יהודה. אייל הכרמל המשוחרר לא רחוק מהשמורה בכרמל.
נקודות עניין: מסלול הלוך-חזור קל ומונגש באורך של כקילומטר וחצי ובו תוכלו לראות את היחמורים הפרסיים, איילי הכרמל והנשרים. בחי-בר תוכלו לפגוש גם את שאר אוכלי העשב - צבי ארץ-ישראלי, כבש הבר האיראני ועז הבר הכרתית. יש לקחת בחשבון ירידה ועלייה מתונה של השביל.
חשוב לדעת: אחרי שנים חזרו הנשרים לקנן במצוקי הכרמל. תוכלו לשמוע מהמדריכים המקומיים על מאמצי השימור בשמורה, מהי ביצת מילואים ואיך מחזירים נשר לטבע. הסיור יוצע ביום שבת 30 בספטמבר בשעות 15:00-10:00, ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לשמורה. הכניסה בתשלום 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד ו-11 שקלים לאזרח ותיק. שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי ושבת 17:00-8:00, ימי שישי וערבי חג 16:00-8:00.
דרכי הגעה: ווייז - חי בר כרמל
הקניון הצר של נחל צין בעין עבדת הוא ממלכת הנשרים והיעלים בנגב. המצוקים הגבוהים, המים הזורמים והימצאותם של פגרי בעלי החיים הם הסיבה לקיום אתרי הקינון בעין עבדת. הנשר אוכל נבלות ומכונה גם הסניטר של הטבע, תפקיד קריטי במניעה ובהפצה של מחלות. שמו נגזר מנשירת נוצות צווארו שמסייעת לו לאכול בקלות ולא להתלכלך. לפני שנתיים הרעלה גדולה של 13 נשרים כמעט וחיסלה את בעל החיים המיוחד באזור. פעולות מאומצות למניעת הרעלות, בידוד עמודי חשמל, שמירה וניטור קיני נשרים, תורמות לגן הלאומי עין עבדת להוות נווה מדבר של תקווה עבור מלכי השמיים הכל כך חשובים.
נקודות עניין: בשמורה שלושה מסלולי טיול רגלי ונקודת תצפית:
- מסלול קצר של כ-800 מטר עד למפל, ביקור בבריכות התחתונות וחזרה לשמורה
- מסלול ארוך עד לחורשת הצפצפות וחזרה לשמורה
- מסלול ארוך וקווי עד עין עבדת עליון ועין מעריף - מסלול זה מתחיל בעין עבדת ומסתיים בעין מעריף ולכן מצריך שני רכבים
- תצפית על עין מעריף מהכניסה לעין עבדת עליון
חשוב לדעת: תחנת מידע באחוזת קבר בן גוריון תספר לכם כל מה שתרצו לדעת על מלך העופות. התחנה תפעל בחול המועד סוכות, 5-2 באוקטובר בשעות 15:00-9:00, ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה. הכניסה בתשלום 28 שקלים למבוגר ו-14 שקלים לילד ולאזרח ותיק. שעות הפתיחה: ימים ראשון עד חמישי ושבת 17:00-8:00, ימי שישי וערבי חג 16:00-8:00.
דרכי הגעה: ווייז - גן לאומי עין עבדת, עין מעריף