כמאה אנשי חילוץ והצלה הצליחו למצוא את שני הילדים והסב שאיבדו את הדרך אתמול (שלישי) בנחל שבבקעת הירדן, והם תשושים ומיובשים. עם זאת, אבי המשפחה לא שרד – ונפטר ככל הנראה מהתייבשות. כעת, גבי ברשישת מצוות פיקוד יחידת חילוץ מגילות מסביר מה יש לעשות במידה ונתקעתם או אבדתם בטיול, ואומר כי כבר מתכנון הטיול חשוב להתאים אותו לאופי הקבוצה ולכושר או היכולות שלהם, מבחינת הליכה ואקלום לשטח.
״עצרו וחכו. סמכו על כך שמישהו יגיע אליכם״
״אתמול היה יום חם מאוד, והמטיילים התחילו ב-12 וחצי בצוהריים מסלול בלי מים בערוצים שמתחממים מהשמש״, הסביר ברשישת. ״לא רק טמפרטורה של 39 מעלות: זה אזור שהסלעים בו סופגים שמש, מה שמגדיל את החום שאנחנו מרגישים. ברגע שהם התחילו להרגיש לא טוב, מישהו היה צריך לקרוא לעזרה: אבל במקרה שלהם, הם התפצלו לכמה סבבים והמשיכו ללכת. לכן אם מישהו לא מרגיש טוב - עדיף שיישב בצל, יפסיק לעשות מאמץ וישתה מים״.
״עדיף שיעצרו ויחכו, שהילדים שיש להם יותר יכולות ויותר כושר יגיעו למקום מיושב ושמישהו יבוא לעזור להם״, המשיך בהסברו. ״אנחנו במדינת ישראל עוזרים לכולם, לא משנה את מי הם היו עוצרים, כולם שותפים לדבר הזה. וברגע שהילדים אמרו יש בעיה, ישר נערכו להגיע אליהם. עדיף לשבת בצל ולשתות מים ולסמוך על זה שיגיעו אליו - ואף אחד לא חסך אתמול במאמצים״.
״היערכו מראש: בחרו מסלול והצטיידו בהתאם״
עוד מוסיף גבי ברשישת מיחידת החילוץ כי חשובה בעיקר היערכות מראש: בחירת מסלול שמתאים למזג אוויר והצטיידות במים ובכובע. ״אם מרגישים לא טוב - פשוט לשבת ולנוח. אם ממשיכים ללכת, וממשיכים ללכת לאיבוד, ולא מוצאים עזרה - זה רק יכול להסתבך״. לכן, חשוב מאוד לצאת עם מכשיר סלולר גם אם אין קליטה, להגיע למקום גבוה לחפש קליטה ולהתקשר לעזרה, ולשמור טלפונים של מוקדי עזרה. הדבר הטוב ביותר זה לחייג 100 ולעדכן את המשטרה".
אז אם אתם מחליטים לצאת לטיול ולא מכירים את הדרך או האזור, כדאי לברר עם מישהו שמכיר, או להבין דרך האינטרנט את תנאי הדרך ואת הזמן שלוקח לעשות את המסלול. כמו כן לעדכן לפני יציאה קרוב משפחה שלא יוצא אתכם לטיול, לומר לו מה היעד, מה זמן ההתחלה ומהו הצפי לסיום – בכדי שיהיה מישהו שיחפש אתכם ברגע שאתם לא חוזרים.