ספלי נייר ידידותיים לסביבה עשויים להיות רעילים לסביבה ולגוף האדם בדיוק כמו כוסות פלסטיק - כך עולה ממחקר חדש שמתפרסם היום (חמישי) באירופה. מדענים משוודיה מצאו בכוסות הניייר סרט דק של פלסטיק, המצפה משטחי כוסות נייר חד-פעמיות, ונועד למנוע מהנוזל שבתוך הכוס לחלחל לנייר. לפי בחינת המדענים, הפלסטיק הזה פולט חומרים רעילים בכמות גבוהה.
עוד ב"מדע וסביבה" - סיקור N12
- בלי ביצית, זרע או רחם: מדענים ישראלים ייצרו מודלים של עוברים סינתטיים
- בעקבות המיסוי: ירידה בצריכת כלי הפלסטיק החד פעמיים
- פתרון יצירתי לזיהום: במקום חד פעמי - צלחות וכוסות אכילות
בניסויים שבוצעו על חרקים, נראה שחומרים אלו גורמים למומים מולדים ולנזקים התפתחותיים אחרים. החדשות האלו מגיעות שבועות ספורים לאחר תוצאות דומות של מחקר שנערך בבלגיה, שבו נמצא כי קשיות נייר חד-פעמיות מכילות ריכוז גבוה של קבוצת ה"כימיקלים הסינתטיים הרעילים לנצח". כעת, החוקרים השבדים קוראים לשקיפות בתעשיית הפלסטיק, בתקווה לאלץ "דיווח ברור על אילו כימיקלים מכילים כל המוצרים, בדומה לתעשיית התרופות".
מכיוון שהנייר סופג בקלות מים ונוזלים אחרים, היצרנים מצפים את הנייר של הכוסות בציפוי משטח פלסטיק עמיד. כיום הפלסטיק הזה הוא לרוב סוג של ביו-פלסטיק מתחדש ומתכלה הנקרא פולילקטיד, שעשוי מתירס או קני סוכר במקום הדלקים המאובנים המשמשים לייצור פלסטיק מסורתי. למרות שהחומר הזה מתפרק יותר מהר מפלסטיק רגיל, החוקרים הצליחו להוכיח כי הכימיקלים שמשתחררים בתהליך – עלולים להזיק למי שבא עמם במגע.
"השארנו כוסות נייר וכוסות פלסטיק במשקעים רטובים ובמים למשך כמה שבועות ועקבנו אחר האופן שבו הכימיקלים השפיעו על הזחלים במים", אמרה בת'אני קרני אלמרוט, פרופ' למדעי הסביבה באוניברסיטת גטבורג. "כל סוגי הספלים השפיעו לרעה על צמיחת זחלי יתושים", הוסיפה.
בנוסף לכוסות הנייר המצופות בפולילקטיד, החוקרים בדקו גם כוסות פלסטיק העשויות מפוליפרופילן, עם מכסים שחורים מפוליסטירן לצורך ההשוואה. בחלק מהמקרים, החוקרים מצאו נזק התפתחותי בזחלים, אך מרבית הזחלים בכלל לא הגיעו לגיל שבו ניתן היה למצוא נזק גנטי התפתחותי.
חלק מהכימיקלים המצויים בפלסטיק כוללים מייצבי אור אולטרה-סגול (UV), מעכבי בערה, חומרי פלסטיק, והחומר דמוי חומר ניקוי נונילפנול, שהסוכנות להגנת הסביבה האמריקנית מחשיבה כרעיל. כמו במקרה קשיות הנייר, לכימיקלים שוב היתה נוכחות מדאיגה. לפי החוקרים, נמצאו "מאות כימיקלים שונים שיכולים לנדוד למוצרי מזון".
כימיקלים אלו עשויים לכלול גם משבשי אנדוקריניים שעלולים להשפיע על רבייה מינית, גדילה ותפקודי גוף אחרים. כמו גם כימיקלים שעלולים להצטבר בגוף, לגרום לסרטן ולהשפעות בדרכים אחרות. "חלק מהכימיקלים בפלסטיק ידועים כרעילים", הדגישה פרופ' אלמרוט. "לגבי חומרים אחרים חסר לנו ידע עדיין".