יותר מ-50 לווייתנים נפלטו אל חופיה הצפון מערביים של סקוטלנד ומתו – כך דיווח היום (שלישי) ארגון סיוע ימי בריטי. מתוך הלהקה, רק 15 לווייתנים נותרו בחיים כאשר הם אותרו. "רבות מהחיות כבר נמצאו מתות, כך שנראה שהן נפלטו מהים במהלך הלילה", אמר דן ג'רוויס, מנהל הרווחה של הארגון.

בשיחה עם רשת CNN הסביר ג'רוויס שלווייתנים יכולים לשרוד רק כשש שעות ביבשה לפני שמצבם מתחיל להידרדר. "הם איבדו את היכולת להחזיק את המשקל של עצמם בלי המים, מכיוון שהם חיים בסביבה הימית שבה הם בעצם חסרי משקל - מבנה השלד שלהם לא צריך לתמוך במשקל שלהם", אמר. "כאשר בעלי החיים הימיים מתחילים להימתח, הם מתחילים בהדרגה 'למעוך את עצמם תחת משקלם', מה שעלול לעצור את מחזור הדם ולהוביל להצטברות של רעלים שעלולים להיות קטלניים".

שניים מהלווייתנים נראו במצב טוב יותר, והצוותים שאיתרו אותם ניסו להחזיר אותם למים – אחד שוחרר בהצלחה והשני נסחף מחדש אל החוץ ומת מאוחר יותר. גורמים רשמיים קיבלו את ההחלטה להרדים את שאר הלווייתנים, שהיו מחוץ למים במשך שעות.

יותר מ-50 לווייתנים נסחפו לחופי סקוטלנד ומתו (צילום: רויטרס)
"האירוע הקטלני ביותר בסקוטלנד בעשרות השנים האחרונות". הלווייתנים המתים מפונים מהחוף|צילום: רויטרס

הם הגיעו למסקנה ש"תנאי החוף הרדודים ותנאי הגלים הפכו את זה ללא בטוח להחזיר את הלווייתנים למים". בארגון הסיוע הימי טענו כי יכול להיות שמדובר ב"אירוע ההיסחפות הקטלני ביותר שהיה בסקוטלנד במשך עשרות שנים".

לווייתנים מהסוג הזה, שנקרא נתב או גלובי שחור, ידועים כחברותיים במיוחד. "יש קשרים חברתיים ורגשיים חזקים במיוחד זה עם זה", אמר ג'רוויס. "אם חיה אחת תיסחף אל החוף, שאר הקבוצה - או לפחות חלק מהם - יעקבו אחרי החיה שנמצאת בצרות וייסחפו גם כן". בארגון הסיוע הימי הבריטי הבהירו כי הם "יערכו דגימות וניתוחי נתיחות" של הלווייתנים כדי להבין טוב יותר את מצב בריאותם ומדוע נסחפו אל החוף.