שיטפונות חסרי תקדים בלוב: הסופה "דניאל" שהכתה במזרח המדינה בימים האחרונים, גרמה להרס עצום ושכונות שלמות בעיר דרנה שהוכרזה כאזור אסון - נסחפו. על פי הרשויות בלוב, יותר מ-5,000 בני אדם נהרגו, בנוסף לכ-10 אלף נעדרים. בשלב זה, מדובר בנתונים ראשוניים ויש לציין כי מתפרסמים בלוב דיווחים סותרים. 

הישאם שכיוואת, השר לענייני תעופה אזרחית של הממשלה במזרח לוב, תיאר את גודל האסון: "אני לא מגזים כשאני אומר ש-25% מהעיר דרנה נעלמו. הים פולט גופות ללא הפסקה, עשרות גופות כל הזמן", הוא אמר, בניסיון להסביר את הנזק העצום שנגרם בעיר, שעד לפני האסון התגוררו בה כ-100 אלף תושבים.

האסון בלוב (צילום: רויטרס)
האסון בלוב|צילום: רויטרס
האסון בלוב (צילום: רויטרס)
האסון בלוב|צילום: רויטרס
האסון בלוב (צילום: רויטרס)
האסון בלוב|צילום: רויטרס
האסון בלוב (צילום: רויטרס)
האסון בלוב|צילום: רויטרס

במזרח לוב מנסים להתמודד עם הנזקים הקשים שנגרמו כתוצאה מהשיטפונות וחוששים מכך שמניין ההרוגים יעלה. המדינה ההרוסה אמנם חצויה בין שני ממשלים שונים (במערב ובמזרח המדינה) ומתמודדת מאז נפילת שלטון קדאפי ב-2011 עם אי-יציבות עמוקה, אלא שבבירה טריפולי החליטו לשלוח שיירת ציוד לעיר דרנה מוכת השיטפונות. עוד דווח על הגעת ספינה מנמל טריפולי לכיוון חופי העיר דרנה כדי להשתתף בפעולות של צוותי החילוץ והצלה.

בזמן שעיני העולם נשואות לרעידת האדמה ההרסנית שאירעה במרוקו ומציעים סיוע, בעוד שהרשויות במדינה נענו רק לחלק קטן מהבקשות - בלוב רק מתחננים שהעולם ייחלץ לעזרתם. יו"ר מועצת הנשיאות של לוב מוחמד אל-מנפי, אמר כי "האסון במזרח לוב הוא מעבר ליכולותיה של לוב, מה שמחייב סיוע בין-לאומי". לדבריו, הוא סיכם עם ראש הממשלה עבד אל-חמיד א-דהייה להקצות כספי חירום שימשו "לתמיכה במאמצי הסיוע והשיקום".

דובר ארגון ההגירה הבין-לאומי קרא להצטרף לפעולות שבהן נוקטות השלטונות בלוב, וקרא להוביל "מאמצים מרוכזים ברמה האזורית והבין-לאומית כדי לתמוך בלוב". עוד הוא ציין כי מספר הקורבנות בשיטפונות שפקדו את מזרח לוב צפוי לעלות בימים הקרובים.

האסון בלוב (צילום: רויטרס)
האסון בלוב|צילום: רויטרס
האסון בלוב (צילום: רויטרס)
האסון בלוב|צילום: רויטרס

בעקבות הטרגדיה שעימה מתמודדת לוב, קטאר שלחה לנמל התעופה הבין-לאומי בבנגאזי שני מטוסי שנושאים 67 טון של ציוד הומניטרי - שכולל אספקה רפואית ומזון. גם ירדן שלחה ללוב מטוס סיוע שנושא אוהלים, שמיכות, מזרנים וחבילות מזון.

בנוסף, בסולטנות עומאן הודיעו כי הם שולחים סיוע הומניטרי כדי לתמוך במאמצים להתמודדות עם בשיטפונות. במקביל, גם צוות חילוץ של ההגנה האזרחית הפלסטינית עשה את דרכו ללוב "כדי לתרום למאמצי החילוץ".

הסופה, שחוללה שיטפונות חסרי תקדים ביוון וגרמה להרס גם בטורקיה ובולגריה, הובילה לקריסה של שני סכרים בדרנה ששוכנת 260 ק"מ ממזרח לבנגאזי, ומאז המצב רק הידרדר. דובר מנגנון ההצלה והחרום בלוב, אוסאמה עלי, אמר שמספר ההרוגים מגיע לאלפים בעיר דרנה ובסביבתה נמחקו כפרים שלמים. בריאיון לערוץ אל-ערבי, הוא הדגיש עלי שהמצב ההומניטרי רע מאוד. "קשה לתאר במילים ולא בדמעות, זהו אסון בכל מובן של המילה, אני לא יכול להכריז על מספר ההרוגים שהגיע אלי משום שזהו אסון גדול מאוד".