כלבים נוטים להיות תוקפניים יותר ולנשוך בימים חמים, לעומת זאת, ימים גשומים מורידים את הסבירות לנשיכות כלבים - כך גילה מחקר חדש שהתפרסם בתחילת השבוע בארצות הברית ובבריטניה. לפי המחקר, נשיכות הכלבים עלו ב-11% בימים עם רמות קרינת UV גבוהות יותר, ב-4% בימים עם טמפרטורות גבוהות יותר, וב-3% בימים עם רמות גבוהות יותר של אוזון.

עוד במדע וסביבה - סיקור N12

הממצאים התבססו על ניתוח של 69,525 התקפות כלבים ב-8 ערים בארצות הברית בין 2009 ל-2018 - בערך שלושה תקריות נשיכה ביום. לאחר מכן, בחנו החוקרים מאוניברסיטת הרווארד את הקשר בין שיעורי נשיכת כלבים, רמות הטמפרטורה היומיות ורמות המזהמים האטמוספריים אוזון וחלקיקים עדינים (PM2.5). מקרי נשיכת כלבים ירדו מעט (באחוז אחד) בימים עם רמות גשם גבוהות יותר.

החוקרים גם העריכו את רמות האור האולטרה סגול - האור מהשמש שגורם לכוויות שמש - ואת כמות הגשם או השלג. "אנו מסיקים שכלבים, או האינטראקציות בין בני אדם לכלבים, הופכים עוינים יותר בימים חמים, שטופי שמש ומעורפלים", כתבו מחברי המחקר. "מה שמצביע על כך שהנטל החברתי של חום קיצוני וזיהום אוויר כולל גם את העלויות של תוקפנות בעלי חיים", הוסיפו.

אילוסטרציה (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
נשיכות הכלבים עלו ב-11% בימים עם רמות קרינת UV גבוהות יותר. כלב תוקפני|צילום: FRANCK FIFE, getty images

הכותבים מזהירים כי רישומי נשיכת הכלבים לא כללו מידע על גורמים אחרים שיכולים להשפיע על כלב לנשוך, כמו גזע הכלבים, מינם, או האם הכלב מסורס או מעוקר. מחקרים קודמים מצאו כי נשיכות כלבים נגד בני אדם הן בסבירות גבוהה יותר כאשר הקורבן כבר מכיר את הכלב, וכאשר האדם מנסה ליצור אינטראקציה עם הכלב.

כלבים אינם המינים היחידים שנעשים תוקפניים יותר כשהטמפרטורה עולה. מחקרים קודמים מצאו שגם בני האדם הופכים אלימים יותר כשמתחמם, כמו שקורה למשל עם שיעור מקרי הרצח. מעבר לכך, גם קופי רזוס, חולדות ועכברים הוכחו כאגרסיביים יותר בימים חמים. עם זאת, עד עכשיו לא היה ברור אם התקפות כלבים על בני אדם עוקבות אחר מגמה זו.