כשלוש שנים חלפו מאז שישראל חתמה על הסכם נורמליזציה היסטורי עם איחוד האמירויות ונראה שהיחסים האסטרטגיים בין שתי המדינות ממשיכים להגיע לשיאים חדשים במגוון תחומים, כמו גם בעולם הרפואה. כחלק מהעמקת השותפות הזו, בית החולים שיבא חתם היום (שישי) על הסכם לשיתוף פעולה עם ספקית שירותי הרפואה הגדולה במזרח התיכון, PureHealth - שסולל את הדרך לקידום חדשנות טכנולוגית בענף הבריאות.

מעמד החתימה על מזכר ההבנות התקיים בבית החולים שיבא, בנוכחות שגריר איחוד האמירויות בישראל מוחמד אל-חאג'ה ונציגים של שני הצדדים - פרופ' יצחק קרייס מנהל שיבא והנשיא לאסטרטגיה והממשל תאגידי בקבוצת Pure Health, ראשד סיף אל-קובייסי. במסגרת ההסכם, הם יעבדו זה עם זה על מחקרים קליניים, יקדמו שימוש בטכנולוגיה רפואית חדשנית, יקיימו הכשרות צוותים הדדיות, התמחויות קליניות וכן יחזקו את תיירות המרפא בשתי המדינות.

חדר ניתוח אילוסטרציה (צילום: 123rf)
שיתוף פעולה פורץ דרך בין שיבא לאמירויות. אילוסטרציה|צילום: 123rf

שגריר ישראל באיחוד האמירויות, אמיר חייק (59), מחובר לדי-אן-אי באבו דאבי, עד כדי שניתן לחשוב שהוא פעל שם מאז ומתמיד. חייק וצוותו נמרצים ומחושבים, מסמנים תמיד את המטרה הבאה, צולחים כל מכשול שנקרה בדרכם ולא נחים לרגע. בריאיון מיוחד מאבו דאבי, הוא מספר ל-N12 על מה שעומד מאחורי ההסכם, על האתגרים ועל השאיפות להמשך.

כשמישהו שואל את השגריר חייק איך היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות - הוא מונה מספרים שמדברים בעד עצמם. "הסחר בסחורות (ללא תוכנה) בין ישראל לאיחוד האמירויות הגיע לשיא חדש בשנת 2022 ועמד על כ-2.5 מיליארד דולר בשנת 2022. אנחנו צפויים להגיע ל-3 מיליארד דולר בשנת 2023", מציין חייק.

 

השגריר האמירתי בישראל מוחמד אל-חאג'ה עם מקבילו, השגריר אמיר חייק (צילום: החדשות 12)
צילום: החדשות 12

"יש תיירות של למעלה ממיליון ישראלים וגם שיתופי פעולה כמו בתחום הבריאות", הוא הוסיף. "כרגע יש בישראל משלחת רמת דרג של PureHealth, השחקן המשמעותי ביותר באמירויות (בעלים של 30 בתי חולים) שהגיעה כדי לראות את האקו-סיסטם של מערכת הבריאות שלנו וביקרו בשניידר, במכון המחקר של מכבי, בטבע ובמרפאת אדלסון של בית החולים איכילוב".

כשהוא מתייחס לשיתוף הפעולה החדש, חייק מדגיש כי "מדברים על מנעד רחב של שיתוף פעולה כשהרעיון הוא להביא למצב שאי אפשר שרק צד אחד ייהנה מהתחומים האלה. זו לא הפעם הראשונה והאחרונה שנחתום על הסכם כזה ונדחוף קדימה לביצוע כזה", הוא מבהיר. "נראה את זה גם בחקלאות, אגרו-טכנולוגיה פודטק ועוד".

"צריכים להיפתח יותר לייבוא טכנולוגיות - תורם לאיכות הרפואה"

כמי שמכיר מקרוב את האמירויות, מה ישראל צריכה לאמץ מהם?

"אנחנו צריכים להיפתח יותר לעולם של הבאת טכנולוגיות ובתי חולים מכל העולם. האמירויות היום פתוחה לשיתופי פעולה וזה דבר שתורם מאוד לאיכות הרפואה פה. מצד שני, ישראל מדינה יותר סוציאליסטית שדואגת לשירותים רפואיים לכל האזרחים בקופות החולים והאמירותיים מוכנים ללכת דרך ארוכה כדי לדאוג לאנשים שחיים בתוכם ברמה גבוהה".

 

אבו דאבי (צילום: 123rf)
אבו דאבי. ארכיון|צילום: 123rf

ומה תגיד למי שסבור שיש מתיחות ביחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות?

"כל הרעשים מסביב שאנשים מנסים להכניס פנימה לא מעניינים אותי. לישראל היו חילוקי דעות עם איחוד האמירויות ויהיו. אנחנו משתפים פעולה בכל התחומים וכשלא צודקים במשהו  - אומרים ומנסים לשכנע זו את זו".

השגריר האמירותי אל-חאג'ה אמר כי "נהדר לראות שחקנים גדולים מאיחוד האמירויות ומענף הבריאות בישראל מתכנסים, כדי לשלב את המומחיות שלהם ולעבוד יחד כדי לשפר את הבריאות של התושבים בשתי המדינות. חשוב להתמקד ביתרונות האמיתיים של השלום שתורמים לשיפור רמת החיים והבריאות של האנשים".

הנשיא לאסטרטגיה והממשל תאגידי בקבוצת Pure Health, ראשד סיף אל-קובייסי, הוסיף: "שיתוף הפעולה הזה מהווה אבן דרך במאמצים שלנו להנעת חדשנות בתחום הבריאות ולשפר את תוצאות המטופלים. אנו שואפים לטפח מחקרים פורצי דרך, לקדם את החינוך הרפואי ולשפר את המומחיות והידע של אנשי המקצוע בתחום הבריאות.

 

אמיר חייק
השגריר חייק: "ככל שנצליח יותר, כך נוכל להביא לשולחן עוד מדינות"|צילום:

הסכם זה מצטרף להסכמים נוספים שעליהם חתם שיבא קודם לכן עם גורמים רשמיים באיחוד האמירויות, ובמסגרתם מעניק ביה"ח טיפולים מרחוק באמצעות בית החולים הווירטואלי "שיבא ביונד", מכשיר צוותי רפואה מקומיים, מקדם חדשנות רפואית ומסייע בהקמת מרכז סימולציות רפואיות וסיוע בהסמכת בתי חולים לתו תקן איכות בין-לאומי.

יואל הר־אבן, ראש החטיבה הבין-לאומית לפיתוח משאבים במרכז הרפואי שיבא, בירך על ההסכם: "שיתוף הפעולה החדש שנוצר הוא דוגמה מצוינת נוספת לחיזוק הקשרים בין מערכת הבריאות בישראל לאיחוד האמירויות שמשקף את החשיבות של הסכמי אברהם. נפעל כדי לחלוק את הידע שלנו בתחומי המחקר, הניסויים הקליניים וההכשרה הרפואית".

"אמירתי בכיר אמר שהיחסים האלו הם כמו מכונית שנוסעת מהר קדימה ואין לה רוורס", שיתוף הפעולה הזה יהיה יוניקורן", מסכם חייק באופטימיות. "יש שביעות רצון באמירויות ואין שמחה כי אנחנו ממשיכים לעבוד. רצוי שכולם יבינו שהיחסים האלה נבנים על קרקע מאוד מוצקה וככל שנצליח יותר, כך נוכל להביא לשולחן עוד מדינות שישאלו את עצמן: 'למה לא אנחנו'?".