המשרד להגנת הסביבה ועיריית פתח תקווה עדכנו היום (שלישי) כי בימים האחרונים החל מעוף הכלולות של הטרמיט הפורמוסני. מדובר במין פולש, שנחשב לטרמיט המזיק בעולם, פוגע בעץ ובמוצריו אך לא בבני אדם. מעוף הכלולות הוא שלב חשוב בהתרבות הטרמיטים, שבמהלכו מתבצע זיווג בין חלק מהטרמיטים ומוקמים קנים חדשים. המעוף מתרחש משקיעת השמש למשך כחצי שעה עד שעה, וניתן לצפות בו החל משעות הערב המוקדמות.

טרמיט העל המזיק - סיקור N12

במהלך המעוף, מתוך פריטים רבים - בודדים מצליחים להיפגש, להזדווג ולבנות ביחד קן, לרוב בקרקע לחה בבסיס עץ. מאחר והטרמיטים המכונפים אינם מזיקים לאדם, לא מומלץ לרסס נגדם. בשעת מעוף הכלולות מומלץ לסגור רשתות בחלונות הבתים ולכבות תאורה שמושכת אותם לתוך הבית.

הטרמיט הפורמוסני נחשב למין פולש. הוא מזיק לעץ ולמוצריו, אך אינו פוגע בבני אדם, ואינו עוקץ או מעביר מחלות. בישראל הוא זוהה בוודאות בפתח תקווה ומזרחה כולל גבעת השלושה, כפר סירקין, נחלים, נופך, מזור ורינתיה.

הטרמיטים יוצאים למעוף כלולות המוני החל מסוף מאי ועד יולי, כאשר הטרמיטים המכונפים אינם שורדים זמן רב באוויר הפתוח ולרוב ייטרפו תוך מספר דקות. אלו שנכנסים דרך החלון לרוב ימותו מבלי לייסד קן חדש. סימני זיהוי לטרמיט המכונף: אורכו כ-4 ס"מ, צבע חום בהיר, מחושים ישרים, הכנפיים שוות בארכן וארוכות בהרבה מעבר לבטן.

בעיריית פתח תקווה הנחו את התושבים לדווח למוקד העירוני 106 במקרה של איתור מקום היציאה של הטרמיטים, ובמקרה של חשד לנזק ברהיטי ומוצרי עץ בתוך הבית, יש להזמין מדביר בעל רישיון מתקדם בתוקף מהמשרד להגנת הסביבה. בעירייה הדגישו כי אין לפנות מהבית מוצרים נגועים בטרמיט הפורמוסני ללא תיאום.

הטרמיט הפורמוסני (צילום: ד
הטרמיט הפורמוסני מוצג במעבדה|צילום: ד"ר גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה

המשרד להגנת הסביבה בנה תוכנית אסטרטגית להתמודדות עם פלישת הטרמיט, כאשר בשלב הראשון תקצב המשרד 1.7 מיליון שקלים לאיתור ולניטור הטרמיט בעצים באמצעות מערכת חיישנים מיוחדת. בשלב הבא מתוכנן מבצע הדברה באמצעות פיתיונות מבוססי מעכבי גדילת חרקים. שימוש בתחנות פיתיון מעכבי גדילת חרקים נחשבת לשיטה היחידה שהוכחה כיעילה לקטילת קן שלם של טרמיטי קרקע המכיל פריטים רבים. זוהי שיטה שנחשבת לבטוחה סביבתית עם רעילות נמוכה.

על מנת להוציא לפועל פעילות הדברה שמטרתה הכחדת הטרמיט הפורמוסני בישראל, יש חשיבות רבה בזיהוי הטרמיט ואיתורו במקומות נוספים בארץ. המשרד להגנת הסביבה קורא לכל מי שסבור כי ראה את הטרמיט במקומות שאינם ידועים למשרד, לדווח על הימצאותו במייל או באמצעות טופס מקוון: https://did.li/HPDCN