השימוש באנרגיה מתחדשת להפקת חשמל שבר שיאים ב-2022, וכ-40% מכלל החשמל בעולם הופק מאנרגיות נקיות, כך לפי מחקר חדש שפורסם אתמול (רביעי) במכון המחקר "אמבר". המחקר צופה שהשימוש באנרגיות מתחדשות ימשיך לצמוח בשנה הקרובה. "אנחנו בתחילת סופו של עידן הדלקים המאובנים. אנרגיות מתחדשות יעצבו מחדש את הכלכלה העולמית", הצהיר מחבר המחקר מלגורזטה וויארטוס-מוטיקה.

לפי המחקר, שניתח מידע מ-78 מדינות המשתמשות ב-93% מהחשמל בעולם, השימוש באנרגיה מרוח ואנרגיה סולארית שבר שיא והגיע ל-12% מייצור החשמל בשנה שעבר. יחד עם אנרגיה אטומית, שנחשבת לנקייה, 39% מייצור החשמל בעולם נעשה באמצעות אנרגיות לא מזהמות. ב-2022 נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בשימוש באנרגיות ירוקות.

עמודי חשמל (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
שיא חדש בכמות החשמל שמופקת מאנרגיה מתחדשת, ארכיון|צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

גם בישראל גוברת המגמה של שימוש באנרגיה מתחדשת לצורך הפקת חשמל, אך אנחנו עדיין מפגרים מאחור ביחס לשאר העולם. לפי דוח רשות החשמל, 10% מהפקת החשמל בישראל נעשית באמצעות אנרגיות מתחדשות, צמיחה של מאות אחוזים לעומת 2020. "בשנים האחרונות הכנסת האנרגיות המתחדשות לישראל תופסת יותר תאוצה - אבל אנחנו עדיין נמצאים מאחור", מסביר ד"ר ליאור הרמן מהמחלקה ליחסים בין-לאומיים באוניברסיטה העברית.

"ישראל היא במגמה של הכנסת יותר אנרגיות מתחדשות, אבל היעדים שלה הם עדיין יעדים לא שאפתניים ביחס למדינות אחרות שהייתי מקביל את ישראל אליהן", מוסיף הרמן. "החדירה של האנרגיות המתחדשות בישראל נתקלת בהרבה מאוד חסמיים רגולטוריים ובירוקרטיים. יש פה הרבה מאוד אינטרסים סותרים והכנסת אנרגיות מתחדשות התעכבה פה במשך הרבה מאוד שנים".

 

ד
ד"ר ליאור הרמן, "ישראל עדיין נמצאת מאחור"|צילום: באדיבות המצולם

לצד החשיבות הסביבתית הרבה במעבר לאנרגיה ירוקה והפחתת הזיהום, הכנסת האנרגיות המתחדשות לישראל אינה הליך פשוט. ישראל מתמודדת עם אתגרים מובנים משמעותיים המקשים על שימוש גובר באנרגיה מתחדשת.

פרופסור יעל כהן פרג מינץ, סגנית דיקן בית הספר לקיימות באוניברסיטת רייכמן, מסבירה על האתגרים שעומדים בפני ישראל: "המכשולים הגדולים להכנסת אנרגיות מתחדשות בארץ הוא שיש לנו בעיקר שמש ואין רוח, זה שאנחנו אי חשמלי שצריך לספק את כל הצרכים שלו בעצמו, וזה שהגידול בביקושים מאוד גדול. אין מדינה עם רמת חיים רמת חיים וצריכת חשמל גבוהה שיש בה גידול כזה משמעותי באוכלוסייה".

היא מוסיפה: "כשמדברים על אנרגיות מתחדשות בישראל מדברים כמעט רק על אנרגיה סולארית, כי הפוטנציאל של הפקת אנרגיה מרוח קטן. אתגר נוסף הוא שטחים, אנרגיה סולארית צורכת הרבה מאוד שטח. השטחים הגדולים בישראל הם בדרום, ובשביל להוביל חשמל מהדרום צריך להשקיע הרבה מאוד בתשתית הולכה שהיא מאוד יקרה ולוקח יותר מעשור להקים אותה".

 

פרופ׳ יעל כהן פרג מינץ (צילום: גלעד קוולרצ'יק, באדיבות המצולמת)
פרופ׳ יעל כהן פרג מינץ|צילום: גלעד קוולרצ'יק, באדיבות המצולמת
צילום: רויטרס