יומיים אחרי רעידת האדמה העוצמתית בטורקיה ובסוריה, ועל רקע האזהרות מרעש גם בישראל - אמש (שלישי) אירעה רעידת אדמה נוספת בעוצמה 3.5. במהרה הרשתות החברתיות התמלאו בפוסטים של תושבים מבוהלים ששאלו: "הרגשתם את זה?", או "הייתה עוד רעידת אדמה?". מרכז הרעידה - כ-15 קילומטרים דרום-מזרחית לאריאל.

סדקים מרעידת האדמה בקיר בהר ברכה (צילום: לפי סעיף 27 א')
דיווחים על סדקים מרעידת האדמה בקיר בהר ברכה|צילום: לפי סעיף 27 א'

רעידת האדמה בטורקיה וההיערכות בישראל - סיקור N12

 

"הרגשתי את הרעידה חזק בבית אל, המיטה ממש רעדה", כותב אחד הגולשים ברשתות החברתיות. "הרעידה הורגשה חזק גם במודיעין", משתף גולש אחר. התושבים מדווחים כי משך רעידת האדמה היה בין 2 ל-3 שניות והורגש בעיקר באזור המרכז. תושבים בשכם, בנתניה וביישוב הר ברכה שבשומרון מדווחים על סדקים בקירות שנגרמו מרעידת האדמה.

פיקוד העורף הדגיש כי לא הופעלה ברחבי הארץ התרעה לרעידת אדמה מכיוון שלא היה מדובר ברעידה שיכלה לסכן את תושבי ישראל.

רעידת אדמה בעוצמה 3.5  (צילום: טוויטר)
מפת רעידת האדמה: הרעש הורגש גם בירדן ובסוריה|צילום: טוויטר

סדקים מרעידת האדמה בקיר בנתניה (צילום: לפי סעיף 27 א')
סדקים מרעידת האדמה בקיר בנתניה|צילום: לפי סעיף 27 א'

לפי נתוני המרכז הסיסמולוגי האירופאי-ים תיכוני רעידת האדמה הורגשה בעיקר בישראל, אך השפיעה גם על ירדן ודמשק. גם בטלוויזיה הפלסטינית דיווחו על רעידת אדמה שהורגשה בגדה. החשש מרעידת אדמה עוצמתית בישראל דובר ביומיים האחרונים ביתר שאת על רקע הרעשים בסוריה ובטורקיה. שלשום פרסמנו ב"תוכנית חיסכון" את התרחיש שאליו נערכים במשרד הביטחון במקרה של רעש אדמה חזק, תרחיש אימים שלמרות כל ההתרעות והאזהרות המשק לא ערוך אליו.

לפי התרחיש, 26,800 בניינים יקרסו. מדובר בכמחצית מהמבנים בישראל שנמצאים בסיכון - שפשוט יפלו. 170,000 ישראלים יישארו ללא קורת גג - או כי הבית שלהם קרס, או כי המגורים בו לא יהיו יותר בטיחותיים. עוד לפי התרחיש, 8,600 איש יפצעו בדרגות שדורשות טיפול רפואי. מספר ההרוגים יעמוד על כמה מאות.

נכון, יש היום מערכות התרעה שלא היו בעבר, שיכולות להגן על המוני אנשים שיוכלו להתפנות בזמן. בפיקוד העורף עורכים הדרכות בבתי ספר ומתרגלים פינוי מהיר עם התלמידים. אבל להיערך עם כוחות הצלה זה דבר אחד. למנוע את האסון מלכתחילה זה דבר אחר - והיום זה עדיין לא קורה.

הערים בסיכון הגבוה ביותר בישראל

מבקר המדינה איתר בדוח האחרון שלו בעניין 10 ישובים בסכנה גבוהה יותר: בית שאן, טבריה, צפת, קצרין, קריית שמונה, חצור הגלילית, ראש פינה, עפולה, מגדל העמק ואילת. בערים הללו, לפי המבקר, 54% מהמבנים - מוגדרים כמסוכנים, הרבה יותר משאר הערים בארץ.