משלחת "ענפי זית" שצה"ל הוציא לטורקיה פועלת מסביב לשעון כדי לאתר לכודים מתחת להריסות - והבוקר (שישי) רשמה הישג מרגש במיוחד כאשר הצליחה לחלץ ילד בן 10 שהצליח לשרוד מתחת להריסות במשך לא פחות מ-100 שעות.

כוחות החילוץ שפועלים בקהרמאנמרש הצליחו לאתר את הילד: צוותי הרפואה העניקו לו טיפול רפואי מציל חיים בזמן החילוץ ולאחר מכן פינו אותו להמשך קבלת טיפול רפואי בבית חולים. במקביל למאמץ הזה, משלחת הסיוע הרפואי של צה"ל בטורקיה פתחה היום בית חולים בעיר - בתוך בית חולים מקומי שננטש בעת רעידת האדמה. בבניין הזה תספק המשלחת טיפול רפואי לנפגעים באזור.

ניצולים מרעידת האדמה בטורקיה (צילום: רויטרס)
ניצולים מרעידת האדמה בטורקיה|צילום: רויטרס

צוותי הרפואה בבית החולים מונים כ-140 רופאים ואחיות, רוקחת, טכנאי רנטגן, טכנאי מעבדה, פרמדיקים ואנשי לוגיסטיקה רפואית. על משלחת הסיוע הרפואי מפקד סגן קצין הרפואה הראשי, אלוף-משנה דוקטור תומר קולר. חלק מחברי המשלחת הם רופאים ואחיות אשר גויסו בשירות מילואים. כמו כן, המשלחת מונה נציגים ממד"א, משרד הבריאות וארגונים נוספים.

חילוץ נפגעים ברעידת האדמה בעיר דיארבכר בטורקיה (צילום: AP)
חילוץ נפגעים ברעידת האדמה בעיר דיארבכר בטורקיה|צילום: AP

ראש הממשלה נתניהו שוחח היום עם מפקד בית החולים הישראלי בטורקיה, מח"ט חילוץ והצלה אל"מ אלעד אדרי, ואמר לו: "קודם כל כל הכבוד לכם. אני חייב להגיד, אתם גם מייצגים אנושיות, אבל אתם מייצגים את הפנים האמתיות של מדינת ישראל, וחשוב לי שדווקא בטורקיה יראו את זה. זה חשוב מאוד. אתם מביאים הרבה כבוד למדינה, ואתם עושים דבר ראוי".

"כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם ומלואו", הוסיף ראש הממשלה. "אתם כבר הצלתם כמה עולמות - באמת כל הכבוד לכם. תמשיכו ותשמרו על עצמכם גם כן. אני מבקש שתעביר את זה לכל אחד ואחת מחבריי המשלחת".

תינוק מחולץ מההריסות בעיר מלאטיה, טורקיה (צילום: AP)
תינוק מחולץ מההריסות בעיר מלאטיה, טורקיה|צילום: AP

מח"ט חילוץ והצלה אל"מ אלעד אדרי: "אין זכות גדולה יוצר למפקד בצבאנו מלהוביל משלחת כזו. אני מרגיש את כל המדינה מאחורי. כאילו שהמדינה שלחה את היד הכי רחוק שהיא יכולה עם כל הכוח שלה, ושמה אותנו כאן להציל חיים. זו לא סיסמה. אנחנו היום כבר עומדים על 17 מחולצים חיים, האחרון מלפני שעה. לפני כשעתיים פתחנו את הבית חולים, כ-40 אנשים צוות כבר עובדים".

כתוצאה מרעידת האדמה ההרסנית מאות אלפי בני אדם נותרו ללא קורת גג בטורקיה ובסוריה. לפי הגרדיאן הבריטי. מספר ההרוגים בשתי המדינות הגיע כבר ליותר מ-21 אלף בני אדם. בעקבות הפגיעה הקשה בתשתיות, גורם רשמי טורקי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי קיים "קושי חמור מאוד" לערוך את הבחירות המתוכננות במדינה ב-14 במאי.

רעידת האדמה בטורקיה (צילום: n12)
נזקי רעידת האדמה בטורקיה|צילום: n12

בעיר ג'ינדריס הסורית, שנחרבה ברעידת האדמה, התהלך בין הרחובות ההרוסים גבר שבידיו תיק לבן. הוא סיפר לרויטרס שאיבד שבעה בני משפחה באסון, כולל את אשתו ושני אחיו. "אני מחזיק בתיק הזה כדי שברגע שיחלצו את אחי, הבן הצעיר של אחי ואת שתי נשותיהם - אוכל לארוז אותם בתיקים". הוא הוסיף: "המצב גרוע מאוד ואין סיוע".

הפנים של האסון 

בשעה שהעולם כולו עוקב בדאגה אחר המאמצים הדרמטיים לחילוץ הלכודים מרעידת האדמה בטורקיה ובסוריה, ממשיכים להיערם עוד ועוד תמונות מצמררות וסיפורים קורעות הלב של ילדים קטנים שמכוסים בסלעים, בעודם שוהים שעות ארוכות מתחת להריסות.

עם הזמן נחשפים הפנים שמאחורי רעש האדמה הזה ובלתי אפשרי להישאר אדישים כלפיהם, כמו הסיפור של נור מהעיירה ג׳נדירס שבמחוז חלב, שהייתה לכודה במשך שעות מתחת לאדמה - ואז הגיע נס. אחד המחלצים שאיתר את הילדה הקטנה הפנה אותה להביט על אביה שתועד מנסה להרגיעה: "אבא כאן אל תפחדי, תסתכלי לכאן. דברי עם אבא, הנה. השבח  לאל, יצאת בשלום".

 

 

וזה לא הנס היחיד שאליו היו עדים בעיירה ג׳נדריס שנמצאת בידי המורדים. התושבים שחיפשו את יקיריהם לאחר רעידת האדמה העוצמתית, הצליחו לחלץ אתמול (שלישי) בחיים תינוקת בת יומה שנולדה מתחת להריסות. היא נמצאה כשחבל הטבור שלה עדיין מחובר לאימה שנהרגה באסון. הסיפור הזה ריגש רבים ברחבי העולם, אך בה בעת גם שבר את הלב - אחרי שהאם אותרה ללא רוח חיים.

על פי הערכות מומחים, כ-40% מהמבנים בעיר קהרמאנמרש הטורקית, מוקד הרעש, ניזוקו. הרשויות בטורקיה מדווחים שכ-6,500 מבנים קרסו ברחבי המדינה ואינספור בניינים נוספים נפגעו. צוותי ההצלה ממשיכים בניסיון לאתר עוד לכודים מתחת להריסות, אך ככל שעוברות השעות וחולפים הימים מתפוגגות התקוות שיימצאו עוד ניצולים.

שר הבריאות הטורקי דיווח כי מספר ההרוגים במדינה הוא לפחות 17,406 בני אדם. בסוריה, שקרועה כבר 12 שנה תחת במלחמת אזרחים, יותר מ-3,300 בני אדם מתו ברעש - כך על פי נתוני הממשלה הסורית ורשויות ההצלה באזורים בצפון-מערב המדינה שנשלטים על ידי הכורדים.