הבולען שנפער הבוקר (שני) בחניה של בניין המגורים בהוד השרון מעלה מחדש את החששות מפני תופעות דומות שעלולות להתרחש באזורים שונים בארץ. למרבה המזל באירוע בהוד השרון לא היו נפגעים אך באירועים קודמים – כמו הבולען בבריכה בכרמי יוסף – היו גם הרוגים ופצועים. הגיאולוג פרופ' שמואל מרקו  מאוניברסיטת תל אביב מסביר את הסיבות ומה ניתן היה לעשות.

מה יכולות להיות הסיבות לבולען?

בולענים נוצרים כשחומר (סלעים או קרקע) שהיה מתחת לפני השטח נסחף ומסולק, בעיקר על ידי זרימת מים. כך נוצר חלל תת קרקעי שהולך וגדל עד שפני השטח לא נתמכים עוד ונופלים לתוך החלל ונבלעים בו.

מה ההבדל בין הבולען הזה לבולען שנפער באיילון ובבריכה

אין הבדל מהותי, בכולם הבעיה נעוצה בתשתיות שהכינו בני אדם ולא תשתית טבעית. הבולען מתחת לבריכה בכרמי יוסף ככל הנראה נוצר בגלל ביסוס הבריכה על קארסט – תופעה של המסת סלעי גיר על ידי מי גשם (כמו מערות הנטיפים). אבל התשתית שהונחה על הקארסט לא התחשבה בו ולכן היא קרסה. באיילון ובהוד השרון ככל הנראה זו תוצאה של סחיפת תשתית מלאכותית.

בולען נפער בבריכה פרטית בבית בכרמי יוסף
בולען נפער בבריכה פרטית בבית בכרמי יוסף

האם הייתה דרך לדעת מראש?

הגאולוגים יודעים לאתר חללים תת קרקעיים. אפשר היה לדעת מראש אילו נערכה בדיקה בשיטות גא-ופיזיות. משתמשים ברדאר חודר קרקע או בסייסמיקה - מחוללים גלים סייסמיים, למשל על ידי מכת פטיש בקרקע וקולטים אותם ואת ההדים שחוזרים משכבות סלע שונות באמצעות גאופונים (כמו מיקרופונים שמכוונים לקליטת גלים סייסמיים ולא גלי קול). רדאר חודר קרקע מתאים לחלק מסוגי הסלעים ומאפשר מציאת חללים בעומק רדוד של עד כ-10-15 מ׳. בשיטה הסייסמית אפשר לזהות חללים מהגודל הרלוונטי לבולענים בעומק כמה עשרות מטרים.

מה צריך לעשות עכשיו?

מעכשיו והלאה כל שינוי בתשתית וכל הקמה של מתקן צריכה להיעשות אחרי התייעצות עם גאולוג או מהנדס ביסוס שלמד גאולוגיה. לא נראה לי ריאלי לבצע בדיקות גאו-פיזיות בכל המדינה אבל כן אפשר להתמקד באזורי סיכון שגאולוגים יודעים להגדיר. 

זה בעיקר באזורים שבנויים על סלעי גיר שבהם יש אפשרות להיווצרות קארסט. הרבה פעמים הקרקע בנויה על מספר שכבות גאולוגיות שונות וצריך לבדוק לפי המפה איפה הכי טוב לערוך בדיקות. כמו כן יש השפעה לכמויות הגשם. רוב המקומות יהיו צפונית לקו קריית גת בערך וממערב לקו פרשת המים.

פרופ' שמואל מרקו (צילום: כרמל בילו, אוניברסיטת תל אביב)
פרופ' שמואל מרקו|צילום: כרמל בילו, אוניברסיטת תל אביב

פרופ' שמואל מרקו, גיאולוג מהחוג לגיאופיזיקה באוניברסיטת תל אביב, לשעבר ראש בית הספר למדעי כדור הארץ בפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת תל אביב