חברת כיל (ICL) הודיעה הלילה (בין רביעי לחמישי) כי אחרי 5 שנים של הליך גישור, אירוע זיהום נחל אשלים הסתיים בפשרה. החברה המזהמת רותם אמפרט נגב בע"מ (חברת בת של כי"ל) פיצויים בסך 115 מיליון שקלים עבור שיקום הנחל וסביבותיו, פיצוי בגין הנזק האקולוגי שנגרם לציבור וכיסוי הוצאות המשפט.

הסכם הפשרה הושג לאחר שבשנת 2017 קרס דופן של בריכת פוספוגבס וגרם לדליפה מסיבית של כ-250 אלף קוב נוזלים חומציים למי הנחל ולסביבתו, למשך כ-48 שעות. במשרד להגנת הסביבה וברשות הטבע והגנים מדגישים כי הזיהום שגרמה חברת הכימיקלים התפשט לאורך של יותר מ-20 ק"מ לאורך הנחל וסביבתו.

מדבר (אילוסטרציה) (צילום: יניב נדב / פלאש 90)
אחד המסדרונות האקולוגיים החשובים ביותר בנגב|צילום: יניב נדב / פלאש 90

בין הנוזלים חומציים שהציפו את הנחל ניתן היה למצוא חומצה זרחתית חומצה פלואורוסליצית ומתכות כבדות כמו ארסן, קדמיום וניקל. כמו כן, נמצאו גם מלחים כלורידים, סולפאטים ופלואורידים. במשרד להגנת הסביבה וברשות הטבע והגנים מסבירים כי הדליפה החמורה גרמה לפגיעה אקולוגית קיצונית בנחל, להרג רב של צמחייה ובעלי חיים באזור ולפגיעה קשה מאוד בתפקוד האקולוגי של הסביבה.

ברשות הטבע והגנים מדגישים כי נחל אשלים, הגובל במדבר יהודה, ממוקם באחד המסדרונות האקולוגיים החשובים ביותר בנגב. כמו כן, מדובר באחד מהנחלים היפים ביותר במרחב זה, המשמש מוקד תיירותי חשוב המושך מטיילים.

"צדק עם המדינה והסביבה, אחד מהאסונות האקולוגיים הגדולים שידעה ישראל"

תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה

 

ההסכם נחתם ע"י פרקליטות מחוז הדרום ובשם רשות הטבע והגנים, המשרד להגנת הסביבה וקבוצות תובעים פרטיים נוספות. "ההסכם שנחתם עושה צדק סביבתי עם תושבי מדינת ישראל ועם הסביבה", מסרה השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "חברת רותם אמפרט, שזיהמה את נחל אשלים באחד מהאסונות האקולוגיים הגדולים שידעה ישראל, תפצה את החברה, הסביבה והטבע שניזוקו באירוע. כספי הפיצוי שתשלם החברה המזהמת ישמשו להמשך ביצוע פעולות השיקום בנחל, בשמורה ובסביבתם, לצד פיצוי בגין נזק אקולוגי שנגרם לכלל הציבור".

מנכ"לית רשות הטבע והגנים, רעיה שורקי, הוסיפה: "נחל אשלים הוא שמורת טבע ייחודית ואתר טיולים מבוקש. תהליכי השיקום שלו צפויים לקחת שנים רבות. הגישה של "המזהם ישלם" חשובה מאוד להעברת המסר לעתיד הסביבה שאנו חיים בה. לצערנו הטבע בישראל משלם את המחיר הכבד של זיהומים סביבתיים, ולוקח שנים ארוכות למערכות האקולוגיות להתאושש מהם. אם בכלל".