"פנקייקים" משונים מקרח הופיעו בשבוע האחרון בנהר בלדנוק שבדרום סקוטלנד, לאחר צניחה חדה בטמפרטורות בבריטניה בחודש דצמבר. מנהל פרויקט העוסק במינים פולשים צילם את התמונות המדהימות וכן את הסרטון של אותם מעין דיסקים שטים בנהר – ושיתף אותם בחשבון הטוויטר שלו.
גל הקור האחרון שהכה בבריטניה הביא לטמפרטורות מתחת לאפס ברוב מדינות הממלכה כשב-12 בדצמבר נרשם היום הקר ביותר בבריטניה מאז שנת 2010. הטמפרטורה הנמוכה ביותר הייתה 17.3 מעלות צלזיוס מתחת לאפס שנמדדה בברימר שבסקוטלנד. הירידה החדה במעלות היא הגורם שהביא ככל הנראה לתופעה הייחודית בנהר בלדנוק. כמו כן, היו דיווחים על מראות דומים גם בנהר ליד גלזגו ובאגם בצפון-מערב אנגליה.
On a river they are believed to form when foam begins to freeze and is sucked into an eddy. The swirling current creates a circular shape as the frozen discs increase in size and are rubbed against each other. 2/2 @ScottishEPA @BBCSpringwatch @BBCScotland pic.twitter.com/GNtFnsF1da
— Scottish Invasive Species Initiative (@SISI_project) December 13, 2022
כיצד ה"פנקייקים" נוצרים?
גודלו של כל דיסק נע בין 20 ס"מ לשני מטרים, הם יכולים להיווצר כתוצאה משתי מערכות של תנאים מצטברים: האחת, כאשר הגלים יוצרים חתיכות קרח שמתנגשות האחת בשנייה במים סוערים – מה שגורם עם כל מכה להיווצרות שוליים עגולים שגדלים לאט לאט. השוליים בקצוות מקורם במים שקופאים על העיגול הקיים וכך יוצרים שכבה נוספת שמגדילה אותו.
מערכת תנאים שנייה נוצרת במים רגועים יותר: כאשר הקצף על פני הנהר קופא בטמפרטורה נמוכה והכול נדחס יחדיו למעין מערבולת שיוצרת את אותו דיסק קפוא. העיגולים ממשיכים לגדול ככל שחתיכות קטנות של קרח נוגעות בשוליים וקופאות בטבעת החיצונית שלו.
על אף שהם נראים חזקים, אותם דיסקים הם שבריריים ודקים. בתנאים הנכונים, הם מתגבשים ומתאחדים לידי שכבת קרח יבשתית. התופעה נחשבת לנדירה בבריטניה: ה"פנקייקים" מקרח הללו נראו בעבר בים הבלטי וסביב אנטארקטיקה, אבל הם יכולים להימצא גם לעיתים צפים באגמים הגדולים בארה"ב ובקנדה.