טכנולוגיה חדשה שפותחה באוניברסיטת תל אביב עשויה לאפשר שחזור של עצמות באמצעות ג'ל שמעודד את ההתחדשות הטבעית של העצם. לטענת החוקרים, הפיתוח הינו בעל פוטנציאל מעשי בתחום רפואת השיניים והם מקווים כי הוא יהווה בעתיד חלופה לשיטת הטיפול הנפוצה באובדן שיניים – השתלה. המחקר פורסם בכתב העת Journal of Clinical Periodontology.
החוקרים מסבירים כי חולים רבים שעברו הסרה של גידול סרטני, טראומה משמעותית או עקירות שיניים סובלים מפגמים גדולים בעצמות. במקרים אלו, בניגוד לשבר למשל, העצם איננה מסוגלת להתחדש באופן טבעי. במחקר הנוכחי, החוקרים הצליחו לייצר ג'ל סינתטי שמחקה את החומרים הטבעיים המקיפים את תאי העצם, מחדש את פעילות המערכת החיסונית וכך מעודד את תהליך השחזור.
פרופ' ליהי אדלר-אברמוביץ', מובילת המחקר, הסבירה כיצד הגיעו החוקרים לממצאים: "בדקנו את השפעת הג'ל על חיות מודל שסבלו מפגם גדול בעצם, שלא היה מסוגל להחלים טבעית. במשך חודשיים עקבנו אחר חיות המודל, ולשמחתנו ראינו שחזור מלא של העצמות – סגירה של הפגם ושחזור עובי העצם המקורית עם יצירת כלי דם חדשים".
עורכי המחקר תיארו את אחד המקרים בהם ניתן יהיה להשתמש בטכנולוגיה החדשה. "הטיפול הסטנדרטי כאשר אנחנו מאבדים שיניים בשל הרס נרחב או זיהום חיידקי, הוא השתלת שתלים דנטליים. הבעיה היא שצריך מספיק עצם כדי לעגן את השתל. אם אין מספיק עצם, בקליניקה מקובל לקחת עצם מאזור בריא בגוף ולהשתיל באזור שצריך לחדש וזאת כמובן פרוצדורה רפואית מורכבת וממושכת", הסבירה פרופ' ליהי אדלר-אברמוביץ'. "האלטרנטיבה היא תחליפי עצם ממקור אדם אחר או בעלי חיים, שעלולים לגרום לתגובה חיסונית נגדית".
בעקבות הניסוי המוצלח בחיות מודל, החוקרים צפויים לעבור לשלב של ניסויים קליניים בבני אדם. בעתיד הם מקווים שהג'ל יהווה פריצת דרך בתחום ויציע פתרון בטוח ומהיר להחלמת עצמות.
המחקר נערך בהובלת פרופ' ליהי אדלר-אברמוביץ' וד"ר מיכל הלפרין-שטרנפלד ובשיתוף עם פרופ' יצחק בינדרמן, ד"ר רחלי שריג וד"ר מורן אביב. כמו כן השתתפו במחקר חוקרים מאוניברסיטת אן ארבור שבמישיגן.