חקירת האסון בבריכה בשפלה: בעלי הווילה שבה נפער הבולען שהוביל למותו של כליל קמחי - גבר בן 32 -אתמול (חמישי) בצהריים, נלקחו אמש לחקירה במשטרה. בסיום החקירה, הם נלקחו למעצר. היום הם יובאו לבית המשפט לדיון בהארכת מעצרם. השניים, בני זוג, חשודים בעבירות של גרימת מוות ברשלנות והפעלת עסק ללא רישיון.
שמו של ההרוג בטרגדיה, כליל קמחי, תושב תל אביב - הותר אמש לפרסום. מכריו מספרים על אדם מיוחד, שאהב להתנדב ולסייע לאחרים מידיעותיו.
אתמול בשעות הצהריים נפער בור בקרקעית בריכה פרטית בחצר בית שביישוב כרמי יוסף שבשפלה. אחד המשתתפים באירוע, גבר בן 32 שהוגדר תחילה כלכוד – אותר והוצא ללא רוח חיים. גבר בן 34 חולץ במצב קל עם חבלות בגפיים, וכן היו במקום 15 נפגעי חרדה.
במקום התקיימה מסיבת בריכה של חברה פרטית כשלפתע נפער הבולען ושאב את כל המים שהיו בבריכה. מחקירה ראשונית עולה שהבריכה פעלה ללא רישיון עסק. מבירור ראשוני של תוואי השטח נראה שהבריכה שעשויה מברזנט על יציקת בטון, בנויה על בורות ומנהרות רבות.
סכנת הבולענים
מדובר בתופעה חריגה, אך לא יחידה. בעבר נפערו בולענים בחניונים, באמצע הרחוב – ואפילו בתוך בית מגורים. המומחים מסבירים שקשה לצפות אירועים כאלה מראש, ושהם מתרחשים לרוב בשל בעיות תשתית או בנייה בניגוד לנהלים. "אין הרבה סימנים מעידים, זה יכול לקרות בבת אחת", הסביר שחר רפאל, מהנדס ראשי ב"דוד מנהדסים".
אחת למספר חודשים אנחנו שומעים שוב ושוב על פעירת בולענים חדשים. רוב המקרים האלה מסתיימים ללא נפגעים, עוברים מתחת לראדר, ונשכחים אחרי הדיווח בחדשות. אחד האירועים הללו היה בחניון בית החולים שערי צדק – שם נפער בולען לפני כשנה וחצי. "שם זה נגרם בעיקר בשל חפירה של מנהרה בתת הקרקע", אמר המהנדס הראשי שחר רפאל.
פרופ' שמואל מרקו, מהחוג לגיאופיזיקה באוניברסיטת תל אביב, הוסיף: "זה בדרך כלל נובע מכשל בתכנון או בביצוע של מערכות מים". עוד אמר ש"יש מכשור שמאפשר לזהות חללים תת-קרקעיים. גאולוגים ידעו להגיד מראש אם יש שם סיכוי להיווצרות של חללים תת קרקעיים. אם עושים פיתוח בלי להתייעץ עם גאולוגים – אז בדרך כלל הטבע מתנקם".
במקרה של קריסת הבריכה, כמו גם לגבי מקרים דומים אחרים, קשה לאתר את הבעיה מראש. "זו בעיה שנמצאת בתת הקרקע, אין הרבה סימנים מעידים", טען המהנדס רפאל. הוא הדגיש שניתן לצמצם את היקף התופעה בכך שהתשתית של המבנה לא תישען על הקרקע אלא תהיה מונחת על ביסוס ראוי.
באשר לאירוע הקשה שהתרחש אתמול בבריכה בכרמי יוסף, אמר פרופ' מרקו: "לנו הגיאולוגים לא ידוע על שום בולען שם. יש שני אזורים שבהם נוצרים בדרך כלל בולענים באופן טבעי, בעיקר בים המלח, וגם מעט בגליל". עוד הוסיף ש"העובדה שהדבר קרה מתחת לבריכה, מעוררת חשד שמדובר באמת לא בתופעה טבעית אלא בכזו שנגרמה כתוצאה מפעילות אנושית".
פרופ' מרקו הסביר: "בדרך כלל כשבונים משהו, פשוט בוחנים את הסביבה כדי להבין מהם התנאים, מה יש ומה אין". כך או כך, נדיר שנפער חלק באופן טבעי ומביא לקריסה, "בייחוד כאשר אנחנו לא באזור ים המלח", הבהיר.