לא משנה אם אנחנו מאלה שמצמצמים בסוכר, או שאנחנו דווקא זוללים ממתקים - כולנו יודעים שצריכה רבה של סוכר עלולה לגרום להיפראקטיביות, שהממתיקים הטבעיים בריאים יותר ממנו ושממתקים עושים חורים בשיניים. אבל האם כול זה באמת נכון?
צריכת סוכר גורמת להיפראקטיביות
אצל משפחת לוגסי מגירת הממתקים הביתית במטבח פתוחה בכול שעה וללא הגבלה. כמעט כול אחד מאמין שאם הילד שלו יאכל שוקולד בלילה, הוא לא יצליח להירדם ובאופן כללי, שסוכר יכול להפוך את הילדים שלנו להיפראקטיביים. "עכשיו הם אוכלים בלילה אז הם ערים כול הלילה אז אולי זה גם משפיע על זה", טענה האם הדס.
עם זאת, הקשר בין צריכת סוכר להיפראקטיביות לא לגמרי ברור, כפי שהסבירה ד"ר מאיה איש-שלום, מומחית לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה. "יש עדויות לכאן ולכאן. בעבודות שבדקו למשל אם אני עכשיו נותנת למישהו איזו כמות מאוד גדולה של פחמימות ובודקת איך זה משפיע על התפקוד המוחי, ההוכחות לא חד-משמעיות".
סוכר ממכר
במשפחת עפרוני דלאל אין אפילו גרגיר אחד של סוכר במטבח. האימא מיכאלה כבר יותר מעשור מקפידה על אורח חיים בריא, טבעוני, בלי סוכר מעובד, וכול המשפחה בעקבותיה. לטענת מיכאלה, לא תמצאו חפיסת שוקולד בביתה מפני שהטעם שלו ממכר, אך האם זה באמת נכון?
"נכון, סוכר ממכר" מסבירה ד"ר מאיה איש-שלום, אך מבהירה. "אבל בניגוד להתמכרויות אחרות, אין כאן איזושהי תסמונת גמילה, אלא יש את הכמיהה לעוד ועוד, עלייה בתיאבון, בחשק. אז יש באמת שינויים לא רצויים בצריכת יתר של פרוקטוז, שהוא בעצם סוכר הפירות. אבל הבעיה שמוסיפים אותו כמעט לכול דבר היום ובכמות הרבה יותר גדולה מהרצוי".
ממתיקים טבעיים
הממתיקים הטבעיים נותנים מענה לכל מי שרוצה לצמצם את צריכת הסוכר, מהתמרים והסילאן ועד סירופ המייפל הטבעי, אבל האם הם באמת בריאים יותר מסוכר לבן או שזה סתם מיתוס? "הממתיקים הטבעיים הם לא הרבה יותר טובים מהסוכר הלבן הפשוט", כך הסבירה בתיה אלימלך, דיטאנית סוכרת. "כמות הפחמימות והסוכרים הפשוטים שהם מכילים גם היא די דומה לסוכר הלבן".
מחלת הסוכרת
שמו של הסוכר ידוע לשמצה אולי גם משום שקרויה מחלה על שמו, הסוכרת, אבל האם באמת צריכה של סוכר היא זו שגורמת למחלה? "סוכר באופן ישיר זה לא הגורם היחיד שמשפיע על סוכרת", הסבירה הדיאטנית בתיה. "זה לא שאם אני אוכל עכשיו הרבה סוכר - אז ישר תהיה לי סוכרת. למחלה יש מרכיב גנטי, כלומר שאחד מבני המשפחה שלי או יותר יש להם סוכרת. המרכיב השני והכי משמעותי זה בעצם עודף משקל והשמנה. אבל מי שכבר יש לו סוכרת, כמובן שכדאי שהוא לא יצרוך סוכר פשוט כי זה דבר שיעלה לו את הערכים ויפר את האיזון הטוב שלו".
מחלת הסרטן
הכבוד המפוקפק של הסוכר לא עוצר בסוכרת - רבים חושבים שהוא גם אחד הגורמים למחלת הסרטן. ד"ר איש שלום מבהירה את המיתוס: "הקשר בין סוכר לסרטן שנוי במחלוקת. ישנן עבודות בבעלי חיים שמראות שבאמת סוכר הוא דלק לתאים הסרטניים, אבל כשמסתכלים בבני-אדם, העבודות לא בהכרח מראות קשר ישיר, חלק מהעבודות כן, חלק לא. מה שכן, צריכת יתר של סוכר, שהרבה פעמים גם באה עם צריכת יתר של שומן, בדרך כלל גורמת לעלייה במשקל, וכן ידוע על קשר בין השמנה ל-13 סוגים של מחלת הסרטן".
סוכר חום בריא יותר מסוכר לבן
בבדיקה שערכנו במדעטק חיפה, השווינו בין כוס עם סוכר חום לכוס עם סוכר לבן. "בסופו של דבר, התופעה נראית כמעט זהה", הסביר דניאל פלפל, מפתח תוכן. "בשניהם משתחררת כמות מאוד-מאוד גדולה של אנרגיה, הרבה עשן, להבות. זאת אומרת שאם היינו סתם מסתכלים על זה מהצד - לא הייתה שום דרך להבחין בין הסוכר החום והלבן". לאחר הבדיקה, עלה כי שני הסוכרים זהים.
כך גם הסבירה גם הדיאטנית בתיה אלימלך: " מי שמצפה שהסוכרים שלו לא יעלו אם הוא ישתמש בסוכר חום - זה לא מה שיקרה בפועל. בסוכר החום יש עוד קצת שאריות של מולסה, שזה בעצם המיצוי של הסוכר הטבעי. בחלק מהמקרים, אם זה הסוכר הטבעי שהוא פחות מעובד ומתועש וזה הסוכרים שהם יותר רטובים ויותר דחוסים, הסוכר החום הגבישי, שיש אותו בבתי קפה, הוא די דומה לסוכר הלבן - אין הבדל כמעט".
ממתקים גורמים לחורים בשיניים
גם המיתוס הזה מוכר בידי רבים. עם זאת, ד"ר הדס כץ-שגיא, רופאת שיניים מומחית לילדים מפריכה את המיתוס: "בניגוד למה שהרבה ילדים והורים חושבים, ממתקים לא בהכרח גורמים לחורים בשיניים. עששת זו מחלה שיש בה הרבה גורמים, אחד מהם זה ממתקים, אבל יש גם את האלמנט הגנטי, עניין של צחצוח ושמירה על היגיינה, להגיע לביקורות במרפאה. אנחנו יודעים שאפשר לאכול סוכר בצורה שהיא חכמה שלא תגרום לחורים".
אז מה למדנו? שסוכר אומנם ממכר, אבל הוא לא בהכרח גורם להיפראקטיביות, סוכרת או חורים בשיניים, ושהתחליפים הטבעיים לא יותר בריאים ממנו, כך גם הסוכר החום. זה לא שאפשר להימנע לגמרי מסוכר, זה גם לא טוב לגוף שלנו להימנע ממנו,אבל מוטב להקפיד על צריכה מבוקרת ככול הניתן.