כשסדר היום האקלימי שלו מתפורר, ואל מול גלי חום שפוגעים בחלקים נרחבים ביבשת אמריקה ובעולם כולו, ג'ו ביידן חשף תוכנית חדשה שתקצה מיליארדי דולרים לערים ולמדינות בארה"ב, במטרה לעזור להם להתמודד טוב יותר עם חום קיצוני.

למרות שהיו מי שציפו שהנשיא יכריז על מצב חירום אקלימי, ולמרות שחברים ממפלגתו אף ביקשו זאת, ביידן בחר שלא לעשות כן. בנאום שנתן אמש (רביעי) במפעל פחם שהוסב לחוות טורבינות במסצ'וסטס, תיאר את הפעולות במסגרת התוכנית החדשה: "כנשיא, יש לי אחריות לפעול בדחיפות ובנחישות כשהאומה שלנו עומדת בפני סכנה ברורה וממשית", אמר ביידן. "וכאלה הם בדיוק שינויי האקלים. מדובר בסכנה ברורה וממשית, פשוטו כמשמעו, לא באופן פיגורטיבי. בריאותם של האזרחים ושל חברי הקהילות שלנו נמצאת על כף המאזניים".

 

 

התוכנית של ביידן כוללת מימון של 2.3 מיליארד דולר כדי לסייע לקהילות להתכונן לגלי חום, בצורות ושיטפונות, הנחיות חדשות המאפשרת לממשלה הפדרלית לסייע במיזוג אוויר ועל ידי הקמת מרכזי קירור, והוצאת וחוזים חדשים להקמת חוות טורבינות לחוף מפרץ מקסיקו.

"כרגע, יש מיליוני אנשים שסובלים מחום קיצוני בבתים אז הצוות שלי עובד גם עם המדינות עצמן, כדי להקצות 385 מיליון דולר כבר עכשיו. בפעם הראשונה, מדינות יוכלו להשתמש בכספים פדרליים כדי לשלם עבור מזגנים בבתים, ולהקים מרכזי קירור קהילתיים בבתי ספר שבהם אנשים יכולים לעבור את משברי החום הקיצוניים האלה".

בחודש האחרון ספגה המדיניות האקלימית השאפתנית של ביידן מהלומות, שרוקנו אותה כמעט לגמרי ממשמעות. בשבוע שעבר, ג'ו מנצ'ין, סנאטור דמוקרטי במערב וירג'יניה שבבעלותו חברת פחם, פסל תמיכה בהצעת חוק אנרגיה נקייה חדש; משמעות הדבר היא שהחוק לא יעבור בסנאט המחולק שווה בשווה בין המפלגות (אף רפובליקני הרי לא מתכוון למתוך בהצעה הזו). זאת, שבועיים בלבד לאחר שבית המשפט העליון, בו יש רוב שמרני, הגביל את יכולת הממשל הפדרלי להשליט משטר קפדני ועמוק שנועד לצמצם פליטות מתחנות כוח.

הפגנות אקלים (צילום: רויטרס_)
הפגנות אקלים|צילום: רויטרס_

ביידן דיבר מדוכן הנואמים, כשברקע הנוף המפוייח ממה שנשאר ממפעל הפחם. בקהל - מחוקקים דמוקרטיים, בהם אליזבת׳ וורן, וגם השליח הנשיאותי המיוחד לענייני אקלים, וסנאטור בעברו, ג׳ון קרי. ״המסר שלי היום הוא זה״, אמר ביידן, ״מכיוון שהקונגרס לא פועל כפי שהוא צריך, והחבר'ה האלה שנמצאים כאן איתי כן - אבל לא מקבלים הרבה קולות רפובליקנים - זהו מצב חירום. מצב חירום. ואני אסתכל על זה ככה".

ביידן אמנם אמר את המילים ׳מצב חירום אקלימי׳, אבל לא הכריז על כך באופן רשמי. הנשיא עשוי לנקוט בצעדים נוספים בהמשך השבוע, כמו למשל מתן הוראה לתקן תקנות חדשות לצמצום הזיהום ממכוניות, משאיות ותחנות כוח. אבל, ספק אם כאלה פעולות יספיקו בשלב זה למלא ולמצות את חלון ההזדמנויות ההולך וקטן. במטרה להימנע משינויי אקלים הרסניים, שכאמור, מקיפים אותנו כבר היום בכל פינה בעולם.