חפש את המטמון: משקיעים רבי ממון וכמה מעשירי העולם סורקים בשבועות האחרונים את האי גרינלנד בחיפוש אחר מינרלים שיסייעו למעבר לאנרגיה ירוקה. באי הקפוא שסובל בשנים האחרונות מהשלכות חמורות של משבר האקלים והפשרת הקרח מתגלים מחצבים יקרי ערך שחשובים למעבר לשימוש באנרגיה ירוקה. ככה באופן פרדוקסלי, משבר האקלים והמסת הקרח עשויים לסייע למעבר לאנרגיה שמטרתה היא לעצור את ההתחממות הגלובלית, או להיפך.

בין המיליארדרים שסורקים את האי אפשר למצוא את האיש העשיר בעולם – מייסד אמזון ג'ף בזוס, את ביל גייטס ואת ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג. כל אלו מלווים בחברות כרייה וקבוצות של משקיעים נוספים. הנחושת והקובלט שנמצאים בחוף המערבי של האי הם היעד העיקרי של המחפשים.

עשירי תבל כורים מחצבים בגרינלנד (צילום: CNN)
עשירי תבל כורים מחצבים בגרינלנד|צילום: CNN
עשירי תבל כורים מחצבים בגרינלנד (צילום: CNN)
עשירי תבל כורים מחצבים בגרינלנד|צילום: CNN

מדינות רבות ברחבי העולם וביניהן ארצות הברית חתומות על הסכמים להפחתת פליטת גזי חממה וצמצום השימוש בנפט וגז ובסופו של דבר לעבור לאנרגיה ירוקה. חשיבות השימוש בנחושת, אלומיניום וניקל צפוי לזנק בעקבות כך ואותם עשירי עולם כבר חושבים על הדרך הבאה להרוויח עוד כסף. על פי בית ההשקעות גולדמן סאקס מאוגוסט בשנה שעברה -עד שנת 2050 יעלה הביקוש לנחושת ב-40% וגם ניזוק בביקוש לניקל, ליתיום ואלומיניום.

ההבדל בין נפט לדוגמה, למחצבים האחרים היא האפשרות לעשות בהם שימוש חוזר ובכך ליצור אנרגיה מתחדשת שהיא טובה הרבה יותר לסביבה. מכונית חשמלית מורכבת בחלקה מנחושת שאפשר לקחת גם ממוכניות ישנות שכבר לא בשימוש, זה לעומת הנפט שמתאדה. זאת הסיבה שקבוצת עשירי עולם מחפשת את המחצבים והמתכות היקרות בגרינלנד. עד כה נספרו 30 גיאולוגים יחד עם גיאו-פיזיקאים, טבחים, טייסים ועוד אנשי צוות באזור החיפושים.

 

מנכ
מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס|צילום: AP

הם עושים זאת בעזרת דגימות אדמה שנלקחות מהאזור ונשלחות בעזרת רחפנים ומסוקים בעלי מכשירים שיכולים למדוד שדות אלקטרומגנטיים ולמפות את שכבת הסלעים. הם מנתחים את הנתונים במטרה לחזור למקום שבו נמצאים המחצבים הרבים והאיכותיים ביותר. "מדאיג לראות את שינוי האקלים בגרינלנד אבל הם הפכו את הקידוחים לקלים יותר", אמר בו מולר סטנסגארד, מנכ"ל בלוג'יי מיינינג שעוסקת בכריית מחצבים.

זה בדיוק הפרדוקס של כריית המחצבים בגרינלנד. מציאת המחצבים הפכה להיות בלתי נמנעת בשביל ליצור אנרגיה מתחדשת אבל המחיר הסביבתי הוא יקר ביותר. 75 אחוזים מהאי מכוסה קרח והוא האזור הכי פחות מאוכלס בעולם – כך על פי סקר של המכון הגיאולוגי של דנמרק וגרינלנד. ישנו חשש שהאזור יהפוך לכר פורה לכריית מחצבים בהיקפים גדולים מאוד, והטענות הן שממשלת גרינלנד מודעת היטב לסכנות ומתעלמת מהן.