אחרי שביום שבת תיירת בת 68 מאוסטריה, נהרגה ככל הנראה מתקיפת כריש בים סוף במצרים ומתה מפצעיה בבית החולים. אתמול אותרה גופתה של אישה בשנות ה-40 לחייה מרומניה. על פי החשד, גם היא נפגעה ממתקפה של כריש. הגופה אותרה מדרום לעיר הוגארדה, במרחק 600 מטרים בלבד מהאירוע הקודם.
למרות מרווח הזמן בין שני הדיווחים, עדי ברש, יו"ר עמותת כרישים בישראל ודוקטורנטית באוניברסיטת חיפה מסבירה כי סביר להניח שמדובר בשתי נפגעות מאותה התקיפה.
"ראשית, קשה לבסס הערכה על שני הדיווחים הללו, כי לא מדובר על שני דיווחים שהמידע בהם הוא מהימן. הדיווח בדבר התקיפה השנייה נמחק, המצרים כאילו חזרו בהם, לא ברור מדוע. כמו כן, סוג הדיווחים האלה לעיתים קרובות מכילים מידע לא מדויק ומוגזם".
"ילד כבן 10 הותקף"
לפי ברש, היעדר מידע לגבי סוג הפציעות במקרה השני מקשה גם כן את ההערכה. "לפני שנה הותקף תייר אוקראיני, ילד כבן 10, ואז נטען בתקשורת כי הוא מת. מסתבר שהוא בכלל חזר הביתה".
עם זאת, מסבירה ברש כי כאשר כרישים כן תוקפים בני אדם, כמעט תמיד מוצאים קשר להאכלה שלהם. "במצרים אסור להאכיל כרישים, ויש להם הגנות בחוק, אבל הבעיה היא שהאכיפה כמעט שלא קיימת".
היעדר האכיפה וההקפדה על ההגנות הנדרשות היא חלק מביקור בחופים במצרים, טוענת ברש, "אנשים צריכים לקחת בחשבון גם את זה". עוד היא מוסיפה כי לא מוכרים לה מקרים שבהם התנהלות במסגרת ההמלצות של אנשי המקצוע מול הכרישים הולידה טרגדיה שכזו, וגם לא כי שני מקרים של תקיפה אירעו בטווחים כאלה ובסמיכות גיאוגרפית שכזו; "כרישים הורגים בין 4 ל-10 אנשים ברחבי העולם מדי שנה".
האם אותו כריש תוקף יכול להגיע לאילת?
לכריש המאקו ישנה היכולת לשחות למרחקים, ומהירותו הכללית היא של כ-40 קמ"ש. לכן, אין שום מניעה עקרונית לכך, והוא אכן עשוי להגיע לאילת. עם זאת, סבורה ברש כי אין בעובדה זו סיבה לגרום לחשש: "טכנית הוא יכול להגיע, זה ים פתוח. אבל אין שום סיבה לחשוש מאותו כריש, זה לא רלוונטי. זה היה מקרה ספציפי. זה בדיוק סוג הדברים שגורמים לאנשים לצאת לים, לדוג כריש כנקמה - ולהגיד שזה הוא. זה לא כריש רעב ששוחה ומחפש אנשים, אין פה עניין אישי".
"החשש שלי הוא שהעיסוק באירועים האלה, תוך שימוש במידע לא מדויק עלול לתת דחיפה להתנהגויות אנושיות שיזיקו לאוכלוסיות הכרישים שגם ככה בסכנה. כך קרה בשנה שעברה במצרים, אז הרגו שלושה כרישים אחרי תקיפת הילד האוקראיני. התוצאה היא הרס של השוניות והטבע הפראי שעליו אנחנו רוצים לשמור".
נכון להיום, לפי מסמך פנימי ממשרד מושל המחוז, הרשויות במצרים סגרו את האזור לשלושה ימים, והן אוסרות את כל הפעילויות הימיות - כולל צלילה, שנורקלינג, גלישת רוח שיט עפיפונים, ודיג. יש לקוות שהשמירה על ההנחיות תסייע לצמצם את הסיכון.