שירותי ההצלה הצרפתיים ומומחי סביבה פעלו בתקופה האחרונה כדי לאמוד את מצב בריאותו של לווייתן בלוגה (לבנתן) שנתקע בנהר הסן שבצרפת. הם בחנו כיצד כדאי לחלץ את אותו יונק שבית גידולו הטבעי הוא האוקיינוס הארקטי. כמעט שש שעות ערך המבצע לחילוצו שנערך היום (רביעי) אך למרבה הצער הוא לא שרד. 

גורם בארגון ההצלה הצרפתי הפועל עבור הלווייתן הסביר כי הוא לא יכול היה להישאר יותר במי הנהר החמים והלא מלוחים הללו. "להעביר אותו לבריכת מים מלוחים יאפשר לנו לפקח עליו בצורה טובה יותר ולנסות לטפל בו", אמרה ראש הארגון הסביבתי בצרפת שפועל להצלתו, למיה אסמאלי. 

הניסיונות להאכיל אותו בתמנונים ובפורל חי נכשלו עד כה - והמחלצים חוששים כי הלווייתן חולה. מנגד, הרשויות המקומיות דיווחו כי ראו סימנים של שיפור במצבו בימים האחרונים, לאחר שקיבל קוקטייל של ויטמנים ואנטיביוטיקה. "זה מה שבאמת חשוב: לקבוע אם הוא נרפא ממה שהוא סבל ממנו. זה צעד חיוני לפני שנשחרר אותו לים", הוסיפה אסמאלי.

לווייתן הבלוגה שנתקע בנהר הסן בצרפת (צילום: Benoit Tessier, reuters)
לווייתן הבלוגה שנתקע בנהר הסן בצרפת|צילום: Benoit Tessier, reuters

 

"הוא בקושי זז"

לאחר שהלווייתן נצפה בפעם הראשונה באמצע השבוע שעבר, שירותי ההצלה פיקחו עליו באמצעות רחפנים: "הלווייתן בקושי זז ביום חמישי, הוא נע ללא מטרה בין שני צדי הנהר", דיווחו. בצילומי הרחפן, ניתן היה לראות את הלווייתן שוחה באיטיות, צילו הלבן ממש מתחת לקו המים - והוא עולה למעלה מדי פעם כדי לנשום.

לווייתן הבלוגה שנתקע בנהר הסן בצרפת (צילום: Benoit Tessier, reuters)
לווייתן הבלוגה שנתקע בנהר הסן בצרפת|צילום: Benoit Tessier, reuters

עדיין לא ברור מדוע הלווייתן נדד כל כך רחוק מסביבתו הטבעית, עשרות קילומטרים במעלה נהר שוצף באמצע הדרך לפריז, כשהוא חוצה את נמל רואן. לווייתני בלוגה, לבנתנים, חיים בדרך באוקיינוס הארקטי ובאקלים התת-ארקטי.

לא מדובר במקרה הראשון מסוג זה. בסוף חודש מאי אותר לווייתן קטלן בנהר הסן, מאוחר יותר הוא מת בניסיון להוביל אותו חזרה לים. חודש מאוחר יותר, נמצא גם לווייתן מינקי באותו המקום. בספטמבר 2018, לווייתן בלוגה אותר בנהר התמזה באנגליה.