ברחבי בריטניה, ישנו שימוש גובר בתרופות המכונות "מעכבי פארפ" (PARP inhibitors), המסייעות לחולים בסרטן תורשתי. כעת חוקרים סבורים כי ייתכן ובקרוב יהיה אפשר להשתמש בתרופות לא רק כטיפול למי שחלה בסרטן, אלא גם כטיפול מניעתי שיסייע למניעת המחלה.

הפארפ הוא אנזים שנמצא בכל התאים שלנו ומשחק תפקיד מרכזי בסיוע לתאים לתקן DNA פגום - וכך לשמור על עצמם. מעכבי הפארפ משמשים כטיפול נגד גידולים בכך שהם עוצרים את האנזים בתאי הסרטן מלתקן את התא בעצמו וכך תאי הסרטן מתים.

"מעכבי פארפ ישמשו כתרופה מונעת כדי לעצור גידולי סרטן מסוימים מלהופיע", הסביר פרופ' הארבי ניול מאוניברסיטת ניוקאסל ששותף במחקר, "אנו עוברים לשלב הבא במאבק נגד הסרטן".

חברת תרופות, אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
"עוצר גידולי סרטן מסוימים מלהופיע". אילוסטרציה|צילום: 123RF‏

"הסרטן נעלם ולא חזר"

סו היווארד, שחלתה בסרטן וטופלה באמצעות אותן תרופות, סיפרה: "נשאתי מוטציה של גן בשם BRCA1 מה שהופך אותי לפגיעה לסרטן השד והשחלות. זה תורשתי, עובר במשפחה. אימא שלי מתה מסרטן ואנחנו מניחים שגם אימא שלה". היווארד סיפרה לעיתון ה-Observer הבריטי: "בהתחלה קיבלתי יותר טיפול כימותרפי אבל אז נתנו לי באופן יום-יומי כדורים 'מעכבי פארפ', מאז הסרטן נעלם ולא חזר". על פי המחקר, הטיפול סייע לה גם במניעה מראש של גידולים נוספים.

"חשיפת הדרך שבה אנזים הפארפ עוזר לתא הסרטן לתקן את עצמו הוביל לגילוי הכימיקלים שיכולים להפריע לתהליך הזה. זוהי תוצאה של עשרות שנות מחקר במעבדות הביולוגיה ברחבי בריטניה – מה שסייע לפיתוח התרופות החדשות הללו", הסביר ניול.

סו היווארד שחלתה בסרטן וטופלה בתרופה המתקדמת (צילום: לפי סעיף 27 א')
סו היווארד שחלתה בסרטן וטופלה בתרופה המתקדמת|צילום: לפי סעיף 27 א'

"מצאנו את העקב אכילס של תאי גידולי הסרטן ולמדנו איך להשתמש במידע הזה כדי להרוס אותם", הוסיף פרופ' סטיב ג'קסון מאוניברסיטת קיימברידג', מומחה לסרטן העומד בראש קבוצת חוקרים שהיה לה תפקיד מרכזי בגילוי ובפיתוח.

"כשפיתחנו לראשונה את 'מעכבי הפארפ' נתנו אותם לאנשים שחולים בשלב מתקדם של סרטן", סיפר, "לא היה להם מה להפסיד. "היום נותנים אותם בשלב יותר ויותר מוקדם של המחלה. אחת מהנשים שטיפלתי בה והייתה בשלב מתקדם של סרטן החלה לקחת את 'מעכבי הפארפ' לפני 9 שנים. היום היא נקייה לחלוטין וללא שום סימפטומים".