מדינת ישראל התחייבה לעבור לגז מזגנים ידידותי יותר לסביבה, אבל לא הכשירה מתקיני מזגנים לעבודה עם הגז החדש, שהוא גם דליק יותר - וכתוצאה מכך המחיר צפוי לעלות.

ב-2016, ישראל חתמה על תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול, הקובע לוחות זמנים להפחתה ולהפסקת שימוש בגזי חממה במערכות קירור ומיזוג אוויר, ומעבר לשימוש בגז R32, במקום בגז R410. התיקון נכנס לתוקף בינואר 2019, אך רק בנובמבר 2020, באיחור של שנתיים, אישרה הכנסת את החקיקה ליישום התיקון. כך למעשה התחייבה ישראל להפחית ב-10% עד 15% את השימוש בגז מזגנים החל מיולי 2022, זאת על ידי הגבלת היקף הייבוא של מזגנים המופעלים בגז R410 - ומעבר לשימוש בגז ידידותי לסביבה, R32.

אלא שהגז הידידותי הוא גז דליק. אנשי מקצוע מתחום מיזוג האוויר אף ביקשו בעצמם לקבל זמן היערכות, מה שאף הביא לדחיית כניסתן לתוקף של התקנות ליולי של השנה; זאת מתוך ההבנה שאכן, המעבר דורש להסדיר את העיסוק של מתקיני מזגנים ולהכשיר אותם לעבודה עם הגז החדש.

מפעל ייצור המזגנים של אלקטרה בראשון לציון (צילום: גיא לוי,  יח
מפעל ייצור המזגנים של אלקטרה בראשון לציון|צילום: גיא לוי, יח"צ

הרגולטור שאחראי להליכי הייבוא, כמו גם לאסדרת העיסוק של מתקיני מזגנים, הוא משרד הכלכלה. אבל גם היום (רביעי), כחודש לפני כניסת התקנה לתוקף, מתקיני המזגנים טרם הוכשרו לעבודה עם הגז הדליק. הגבלת היבוא צפויה להתחיל בקרוב, ומנגד, בהיעדר הכשרה מתאימה לטיפול בגז בקרב אנשי המקצוע, המשרד להגנת הסביבה שאישורו בעניין נדרש, לא יאפשר לייבא את המזגנים הפועלים על גז דליק.

הבעיה: יהיה לנו יקר יותר

"מדובר במהלך מבורך", טען משה ארדר, מנכ"ל אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה, "אבל ועדת השרים לענייני חקיקה טרם אישרה חוק שכבר מונח על שולחנה, אשר מסדיר את מקצוע המתקינים. זה יגרום לעיכוב המעבר לגז R32, ויוליד מצב של היצע נמוך משמעותית מהביקושים ההולכים וגוברים משנה לשנה". כפי שמסביר ארדר, את ההשלכות לגרירת הרגליים של המדינה נרגיש אנחנו, האזרחים, בכיס.

שוק מיזוג האוויר מתאפיין ביציבות, ונמכרים בו בכל שנה 900 אלף עד מיליון מזגנים. הפחתה בסדר הגודל שמתחייב מהחוק החדש, של כ-100 אלף מזגנים השנה תביא למחסור שיחריף מדי שנה, מה שיוביל לעליית מחירים כבר לקראת סוף 2022.

משה ארדר, מנכ
משה ארדר, מנכ"ל אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה|צילום: משה נחמנוביץ

באלקטרה הקדימו להיערך, שם כבר הכשירו כ-1,500 מתקינים שקיבלו הסמכה ייעודית, בשיתוף משרד העבודה. "אנו מאמינים כי צעד זה, יחד עם אישור 'חוק המתקינים', ימנע זעזוע במאזן הביקוש וההיצע", הסביר ארדר. יצרניות המזגנים מנסות להימנע ככל שניתן מהעלאת מחירים לצרכן, אשר עלולה לפגוע בשורה התחתונה שלהן.

תגובת זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה: "זרוע העבודה החלה את קידום אסדרת המקצוע כבר בשנת 2018 בחקיקה תחת משטר רישוי, באופן שיבטיח כי תהליכי ההתקנה והתחזוקה של המערכות יבוצעו על ידי אנשי שירות מקצועיים ומיומנים שקיבלו הכשרה והסמכה מתאימים לעסוק בקררים החדשים ולהתקנת המערכות עצמן. כלל תכניות ההכשרה למיזוג אוויר עודכנו בתכנית הלימודים עם הכשרה ספציפית לטיפול בקררים החדשים, עד כה הוכשרו למעלה מ-1000 אנשי שירות חדשים לנושא. בנוסף, יזמנו הכשרה יעודית לאנשי שירות ותיקים בתחום והוכשרו למעלה מ-500 אנשי שירות בנושא. במסגרת הדיונים על טיוטת החוק, ועל אף ההסכמה הרחבה בין כלל הגורמים הממשלתיים על נחיצות האסדרה וחרף העובדה כי תזכיר החוק אף פורסם פעמיים להערות הציבור, בוועדת שרים לחקיקה נקבע כי אינם מוכנים לבצע אכיפה פלילית כנגד מי שמתקין קררים ולא הוסמך לכך. על השרה לאיכות הסביבה לשקול דחיית התקנות או ביצוע אכיפה על ידי משרדה טרם מימוש התקנות שפרסמה. מוצע לפנות למשרד לאיכות הסביבה לקבלת תגובה".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "זרוע העבודה של משרד הכלכלה פעלה לאסדר את העיסוק בקירור ומיזוג בחקיקה, על מנת לאפשר חלופה לגזי הקירור הישנים. מכיוון שעם כניסת העיסוק לתוקף, יש צורך לבצע אכיפה ולוודא שרק אנשי שירות מקצועיים שקיבלו הכשרה והסמכה לעסוק בגזי הקירור החדשים יוכלו לעסוק בהם, הצעת החוק של זרוע העבודה טרם אושרה בוועדת שרים, לאור פערים בנוגע לאחריות האכיפה ותקצובה בינה לבין משרדי הממשלה האחרים. אימוץ תקן יכול להתבצע לאחר השלמת החקיקה של משרד הכלכלה בנושא. המשרד טיפל בתחום אחריותו והעביר את תקנות החומרים המסוכנים, אשר מעגנות את הפחתת הייבוא של גזי הקירור HFC, שייכנסו לתוקף ביולי 2022. המשרד גם סייע לזרוע העבודה של משרד הכלכלה בנושא אסדרת העיסוק, אך היא זו שאמונה על קידום החקיקה בנושא. על מנת למנוע מחסור במזגנים ביתיים יש לקדם את החקיקה בהקדם. בפועל, כל עוד לא יאושר החוק, לא ניתן יהיה לעסוק במקצועות הקירור ומיזוג אוויר עם גזים דליקים עבור מזגנים ביתיים, אך עדיין ישראל תהיה מחויבת לעמוד בתקנות חומרים מסוכנים, והמשמעות היא שעלול להיווצר מחסור במזגנים ביתיים בישראל".