חודשים אחרי שנראה שהקורונה מאחורינו והפעם באופן סופי, חלה בשבועות האחרונים עלייה מתונה אך עקבית במספר המאומתים ובמקדם ההדבקה. אנחנו לא בגל שישי וכרגע מספר החולים במצב קשה נשאר יציב ואפילו בירידה קלה. אחת הסיבות לחזרה המסוימת של הקרונה – כך על פי לאומית שירותי בריאות – היא הדבקה חוזרת.
מאנליזה שביצעה מכון המחקר של לאומית שירותי בריאות, בראשותו של ד"ר אריאל ישראל, עולה כי ישנה עלייה חדה בשיעור ההדבקות החוזרות בקורונה מאז הופעת גל האומיקרון. מתוך כמאה אלף חולים שנדבקו מאז דצמבר 2021 בלאומית, עת הופיע זן האומיקרון בישראל, 11% מהם נדבקו כבר בעבר.
לשם השוואה, רק 1.2% מבין החולים שנדבקו לפני דצמבר 2021, היו עם הדבקות חוזרות. מבין 10,649 החולים שסבלו מהדבקה חוזרת מאז דצמבר 2021, 55% מהם לא היו מחוסנים כלל, 30% עשו חיסון אחד, ו-11% שני חיסונים. רק 4% היו מחוסנים שלוש פעמים או יותר. שיא שיעור ההדבקות החוזרות היה בחודש ינואר השנה עם 13% הדבקות חוזרות. מאז שיעור ההדבקות החוזרות יציב סביב 9%. מבין 10,649 החולים שנדבקו פעם נוספת, כ-1.6% נזקקו לאשפוז.
ד"ר אריאל ישראל אומר בשיחה עם N12 כי ישנן כמה מגמות שיכולות להסביר את העלייה בהיקף ההדבקות החוזרות בזני האומיקרון החדשים: "הזנים החדשים שונים מבנית מהזנים שגרמו להדבקה הקודמות, כך שהנוגדנים שפותחו בעקבות החשיפה הקודמת פחות מצליחים לנטרל אותם. גם ככל שחולף יותר זמן מאז ההדבקה הקודמת, ישנה דעיכה של התגובה החיסונית שהתפתחה בעקבות ההדבקה. הזנים החדשים הופיעו לאחר שאצל הרבה אנשים, עבר זמן לא מבוטל מאז ההדבקה הקודמת, ולכן התגובה החיסונית של מי שנדבק עכשיו בפעם השנייה פחות חזקה ממה שהייתה בעבר".
"זני האומיקרון גם ידועים כיותר מדבקים, עם מנגנוני בריחה מהתגובה החיסונית", הוא מוסיף. "כך שהם מצליחים הרבה פעמים להתרבות מספיק מהר כדי להתגבר על ההגנה החיסונית שהייתה מצליחה לחסום את הזנים הקודמים".
האם זאת הסיבה להתפשטות המחודשת של המחלה? ד"ר ישראל סבור שהתשובה מורכבת יותר. "אנחנו אכן רואים מגמה של עליה במספר המאומתים, באחוז הבדיקות החיוביות, ובמקדם ההדבקה", הוא אומר. "ישנה כנראה תרומה של הזן החדש, אבל הירידה בהגנה החיסונית ככל הנראה תורמת גם, ויש כנראה גם מרכיב אנושי של התרופפות בהקפדה על הוראות הריחוק והבידוד".
לדבריו, "חזרה להגבלות תוריד ככל הנראה את הסיכוי להדבקה. מצד שני, נראה שההדבקות האחרונות, לאחר שרוב האוכלוסייה מחוסנת וקיבלה גם בוסטר פחות מסוכנות מההדבקות שהיו בעבר. ויש לנו גם יכולת למנוע הדרדרות של פרטים בסיכון בעזרת תרופות אנטי-ויראליות שלא היו לנו בעבר. השאלה היא לכן שאלה של מדיניות, כאשר צריך לקחת בחשבון את המחיר הכלכלי והנפשי הלא מבוטל של חזרה להגבלות".