מחקר חדש על השפעות זיהום האוויר, שנערך על ידי המכון למדיניות אנרגיה של אוניברסיטת שיקגו בארצות הברית, מעלה נתונים מדאיגים ביותר לגבי ההשלכות על חיינו בכדור הארץ. המחקר, שפורסם ביום שלישי האחרון, טוען שזיהום אוויר מקצר את תוחלת החיים של בני אדם ביותר משנתיים.

לפי המחקר, ההשפעה של זיהום אוויר על תוחלת החיים – דומה לזו של עישון ואף חמורה יותר ממחלות כמו איידס. "יותר מ-97% מאוכלוסיית העולם חיה באזורים שבהם זיהום האוויר חורג מהרמות המומלצות", נקבע במחקר. החוקרים הזהירו מפני הזנחת נושא זיהום האוויר והדגישו שגם כיום אין מימון מספק לטיפול בבעיה.

"תושבי דרום אסיה מאבדים, לפי הערכות, חמש שנות חיים כתוצאה מערפיח", נכתב במחקר. כמו כן, הודגש: "הודו אחראית לכ-44% מהעלייה בזיהום האוויר בעולם מאז שנת 2013". בנוסף, נמצא כי תושבי סין יכולים לחיות בממוצע 2.6 שנים יותר אם יגיעו לסטנדרטים של ארגון הבריאות העולמי. הנתונים הללו התבססו על מחקר קודם, שהראה שכל 10 מיקרוגם של זיהום אוויר למטר מעוקב יפחית את תוחלת החיים בכמעט שנה.

זיהום האוויר בניו דלהי  (צילום: SKY NEWS)
"הודו אחראית לכ-44% מהעלייה בזיהום האוויר בעולם". זיהום אוויר בניו דלהי|צילום: SKY NEWS

ארגון הבריאות העולמי המליץ בעבר למדינות להפחית את רמת זיהום האוויר ל-5 מיקורגם למטר מעוקב כדי לאזן את המצב. על פי הנתונים שנמצאו, נקבע כי אם מדינות יאמצו את ההמלצה – תוחלת החיים הממוצעת תעלה בשנתיים וחודשיים בממוצע. "ההבנה שלנו לגבי השפעת זיהום האוויר השתפרה. יש סיבה ברורה יותר לממשלות לתעדף את זה כסוגיה מדינית דחופה", אמרה מנהלת מדד איכות החיים באוויר במכון שביצע את המחקר.

למרות ההמלצות מצד גורמי המקצוע, הפתרון לא נראה באופק. לפי סקר נתוני זיהום שפורסם מוקדם יותר השנה – אף מדינה לא הצליחה לעמוד בתקן המומלץ של ארגון הבריאות הבריאות העולמי.