כ-9 מיליון בני אדם מתים בשנה כתוצאה מזיהום סביבתי, כך לפי מחקר חדש שפורסם אתמול (רביעי). על פי הנתונים מהשנים האחרונות, הזיהום הסביבתי המרכזי - זיהום האוויר, שאחראי ללמעלה מ-6 מיליון מהמתים, נגרם בעיקר כתוצאה משריפת דלקים ופליטת גזים מזהמים ממכוניות ומפעלים. "זיהום סביבתי הוא הסכנה הגדולה ביותר לאנושות ולצמחים והוא מעמיד בסכנה את הקיימות של החברה המודרנית", אמר מחבר המחקר פרופסור פיליפ לנדריגן.

לאחר זיהום אוויר הגורמים המובילים למוות היו זיהום מים והרעלת גופרית - לפי המחקר כ-3 מיליון אנשים מתו מזיהומים אלו ב-2019. הזיהומים הובילו גם לבעיות בריאותיות אחרות כגון פגיעה במערכת החיסונית ופגיעה בהתפתחות המוח בקרב ילדים. אותו מספר בני אדם נהרגו מזיהום סביבתי ב-2015 וב-2019.

זיהום אוויר בישראל (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
זיהום אוויר בישראל|צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

 

"יושבים בתוך סיר ולאט לאט נשרפים"

"ניתן למנוע את מקרי המוות האלו. כל אחד ואחד מהם הוא מוות לא הכרחי", אמרה ד"ר לארי גולדמן, דיקן אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון לבריאות ציבורית. כותב המחקר לנדריגן הוסיף: "9 מיליון זה הרבה מתים, והחדשות הרעות הן שהכמות הזו לא יורדת".

בייג'ין, סין: זיהום אוויר הפך את השמים לכתומים (צילום: רויטרס)
בייג'ין, סין: זיהום אוויר הפך את השמים לכתומים|צילום: רויטרס
זיהום אוויר בהודו (צילום: SKY NEWS)
זיהום אוויר בהודו|צילום: SKY NEWS

ריצ'רד פיולר, כותב נוסף של המאמר, התייחס לחוסר המודעות וחוסר ההתייחסות שניתן לנזקי הזיהום הסביבתי: "אנחנו יושבים בתוך סיר ולאט לאט נשרפים. אבל בניגוד לשינוי האקלים ומחלות אנחנו לא מתמקדים מספיק בזיהום סביבתי".

לפי המחקר, מקרי מוות ממקורות זיהום מסורתיים כגון שתיית מים מזוהמים נמצאים בירידה בשנים האחרונות, אך עדיין מהווים בעיה משמעותית באפריקה. מנגד, הזיהום ממקורות מודרניים נמצא בעלייה חדה של 66% ברחבי העולם מאז שנת 2000. תושבי יבשת אפריקה הם הנפגעים העיקריים ממוות כתוצאה מזיהום סביבתי, בעיקר בצ'אד, הרפובליקה המרכז אפריקנית וניז'ר. ביבשת אירופה - בולגריה רשמה את מספר המתים הגבוה ביותר כתוצאה מזיהום.