כחצי מיליון עגלים וטלאים הגיעו במחצית הראשונה של שנת 2022 לישראל דרך משלוחים חיים, כך על פי הערכות ארגון ישראל נגד משלוחים חיים. בישראל מייבאים לתעשיית הבשר מאות אלפי עגלים וטלאים דרך הים מדי שנה ולרוב בתנאים קשים מאוד. כתוצאה מהמסע הקשה והאכזרי שעוברים בעלי החיים בדרך, הם חשופים הרבה יותר למחלות - כאלה שגם עלולות להתפשט בישראל.
על פי משרד החקלאות זוהתה התפרצות של מחלת הפה והטלפיים, של נגיף שטרם התגלה בעבר. מדובר באחת המחלות המדבקות והאכזריות ביותר לבעלי חיים אך כזאת שכמעט ואינה פוגעת בבני אדם. היא פוגעת בעיקר בפרות, כבשים וחזירים והיא מועברת במגע ישיר או עקיף. נגיף המחלה עמיד, ומסוגל להישאר פעיל בתנאים מסוימים שבועות ואף חודשים. המחלה גורמת לחום, שלפוחיות, ריור מוגבר ועוד, ואף מובילה לתמותה בקרב עגלים וטלאים צעירים. אחת הבעיות הבולטות בהתפרצות זו היא כי מדובר בנגיף פחות מוכר בישראל וייתכן שהחיסון שבו מחסנים בישראל לא תקף כלפי נגיף זה.
"כפי הנראה המחלה התפרצה בישראל לאחר שהגיעה משטחי הרשות הפלסטינית, ומדובר בזן לא מוכר שטרם בודד בישראל ואשר החיסון שבשימוש על ידי השירותים הווטרינריים לא מגן מפניו", אומר ל-N12 ירון לפידות, ממייסדי ארגון ישראל נגד משלוחים חיים. "חשפנו כי כפי הנראה לא ננקטו אמצעי זהירות מספקים ומהתפרצות מקומית באזור כפר יהושע ונהלל בתחילת חודש פברואר, הארגון חשף כי במשרד נאלצים להתמודד כעת עם המגפה כמעט בכל הארץ. למעשה ניתן לומר כי משרד החקלאות איבד כל שליטה במגפה המשתוללת ואנו נתונים כיום לחסדי שמיים והיבואנים".
מנתונים שהגיעו לידי ארגון ישראל נגד משלוחים חיים עולה כי מתחילת ההתפרצות בחודש פברואר השנה נפגעו כבר למעלה מ-80 משקים שונים, כלומר 20 משקים בכל חודש. בנוסף 51 ישובים שונים נפגעו מהמחלה אשר סופה לא נראה באופק. חשוב מאד לציין כי ב-11 מקרים לפחות מדובר בעגלים/טלאים מהמשלוחים החיים.
אוניות מתפרקות וצפיפות אכזרית
הסיבה לכך, ככל הנראה היא כי ישראל מביאה בעלי חיים ממדינות נקיות ממחלת הפה והטלפיים, מדינות שבשל כך לא מחסנות נגד המחלה. עם הגעתם לישראל מושמים בעלי החיים בהסגר לשמונה ימים בה הם מקבלים חיסון נגד המחלה, ומועברים למפטמות. הבעיה היא כי לחיסון לוקח עד 21 יום להגיע לשיאו ובפועל מועברים מאות אלפי בעלי חיים אשר חשופים למגפה הנוראית לכל חלקי הארץ ומשמשים כשמן על המדורה. כיום, ישראל מקבלת משלוחים חיים מפורטוגל, רומניה, הונגריה, ליטא, צרפת, סרביה ואוסטרליה. בשנת 2021 הגיעו לישראל בסך הכל 856,630 בעלי חיים במשלוחים חיים, ומתחילת שנת 2022 הגיעו כבר על פי הערכות הארגון כ-120,000 עגלים ו- 345,000 טלאים. בסך הכל כ-465,000. משרד החקלאות: "בעלי חיים נכנסים לישראל רק לאחר שהוכחו ונמצאו כי נקיים ממחלות ואינם מסכנים את בריאות".
גילן הממוצע של אוניות הנושאות עגלים וטלאים חיים לשחיטה ולמאכל בישראל הוא 32 שנה כאשר שליש מהן עברו את גיל 40 בעוד גיל הגריטה המקובל בעולם הוא 30. נתון זה מתחבר ישירות לטביעת אניית משלוחים חיים בסודן ביום ראשון האחרון. מדובר באסון בו טבעה אוניית משלוחים חיים שיכולה להוביל 9,000 טלאים אך בפועל העמיסה כ- 15,800 וטבעה בים האדום. האונייה הייתה בדרכה מסודן לערב הסעודית, אך לא הצליחה אפילו לצאת מהנמל בסודן טרם טבעה.
רק לפני שנתיים וחצי קרה אסון דומה ברומניה כאשר אונייה שהובילה 13,000 טלאים טבעה מיד עם יציאתה מהנמל. גם במקרה זה עלה בחקירה כי באונייה שהוסבה להובלת בעלי חיים נבנו סיפונים סודיים אשר בעזרתם העמיסו באונייה הרבה יותר טלאים ממה שהיה ביכולתה לסחוב.
תגובת משרד החקלאות
"משרד החקלאות מתיר יבוא בעלי החיים רק ממדינות החופשיות ממחלת הפה והטלפיים, והסיכוי להחדרת המחלה לישראל באמצעות מקנה זה, זניח עד אפסי. יתר על כן, כל ייבוא של בעלי חיים המגיע לישראל מתקבל תחילה לתצפית בתחנות ההסגר, לתקופה בת 8 ימים לפחות. במסגרתה המקנה מחוסן נגד מחלת הפה והטלפיים יחד עם חיסונים נוספים, בהתאם לסוג בעל החיים והצורך. רק לאחר שהוכח ונמצא כי בעל החיים נקי ממחלות ואינו מסכן את בריאות הציבור ובריאות בעלי החיים האחרים נכנס לישראל.
מחלת הפה והטלפיים אינה מדבקת לבני אדם ואינה מסוכנת עבורם. ככלל, תרכיב החיסון מיוצר בהתאם להערכות סיכונים על בסיס המידע הקיים, והרכבו נותן מענה לאיומים הידועים במרחב. העדרים מקבלים את החיסון בתחילת הסתיו עד לתחילת החורף, שכן עונת ההתפרצות מתרחשת לרוב בסוף החורף ובתחילת האביב. כך, מושגת חסינות מרבית במהלך עונת ההתפרצות. השנה חדר לישראל נגיף שהתאמתו לזני התרכיב גבולית ולכן ההגנה אינה מלאה. חשוב לציין כי, בדומה לחיסון נגד קורונה, אשר הפחית באופן משמעותי את מספר מקרי תחלואה הקשה והמוות, כך גם חיסון נגד מחלת הפה והטלפיים בקרב בעלי החיים.
מחלת הפה והטלפיים התפרצה אצל השכנה שלנו, ירדן, בחודש אוקטובר 2021. כידוע, מחלות אינן יודעות גבולות, ועם קבלת המידע אודות התפרצות המחלה בירדן, ועל מנת למנוע את כניסת הנגיף לישראל, חוסנו עדרי המקנה הנמצאים בטווח של 10 ק"מ מגבולות המדינה. כחודשיים לאחר מכן, חדרה המחלה גם לשטחי הרשות הפלסטינית. כחודשיים לאחר מכן, על אף המאמצים הרבים למניעת הפצת המחלה, זלגה המחלה משטחי הרשות למדינת ישראל. מאז זליגתה לישראל, בחודשים האחרונים השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות איתרו כ-80 מוקדי התפרצות של המחלה, שמרביתם כבר החלימו. מוקד מחלה מדווח ומטופל על ידי גורמי המקצוע בשירותים הווטרינריים, ואלו מבצעים הערכות מצב שבועיות ונמצאים בקשר מתמיד עם בעלי המשקים לטובת מתן מענה לבעיות העולות מהשטח. סביב מוקדים מוגדרים אזורים נוגעים, מוטלות מגבלות תנועה וחל איסור על העברת מקנה אל וממשקים הנתונים בהסגר. ההסגר נאכף על ידי יחידת הפיצו"ח של משרד החקלאות".