רוסיה כבר ירתה המוני טילים מונחים לעבר אוקראינה במהלך המלחמה, אבל אתמול (שבת) היא טענה לראשונה כי עשתה שימוש בטיל בעל מהירות היפר-סונית, במתקפה על מחסן תחמושת במערב אוקראינה. למרות שבוצע על אדמתה, מומחים סבורים שהנשק הזה כלל אינו חלק מהסיפור האוקראיני - אלא איום על המערב. למה זה כל כך מטריד את ארה"ב? N12 עושים סדר.
מה זה בעצם נשק היפר-סוני?
נשק היפר-סוני, כזה שמסוגל להגיע למהירות של יותר ממאך 5 (או פי 5 ממהירות הקול) ועד 10 מאך, עומד במרכזו של מירוץ חימוש עכשווי בין ארה"ב, סין ורוסיה. ביום חמישי אף פורסם דוח של מחלקת המחקר של הקונגרס, לפיו ארה"ב מנסה לפתח כלי נשק היפר-סוני מאז תחילת שנות ה-2000.
השנה ביקשו בפנטגון תקציב של 3.8 מיליארד דולר לצורך מחקר, מה שמשקף את העניין ההולך וגובר של מחלקת ההגנה בפיתוח נשק היפר-סוני, עניין אשר גבר במידה רבה בתגובה להתקדמות של רוסיה וסין בתחום. בדוח אף צוין כי לסין ולרוסיה מספר תוכניות נשק היפר-סוני, וכי סביר שהן אף פרשו טילים "גולשים" המסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים.
ישנם שני סוגים של טילים היפר-סוניים: גולשים היפר-סוניים, וטילי שיוט היפר-סוניים. הגולשים משוגרים מטיל (בדרך כלל בליסטי) לצורך קבלת מהירות, וממשיכים לצבור מהירות תוך כדי גלישה. טילי השיוט ההיפר-סוניים מקבלים מהירות ממנוע עוצמתי.
דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונאשנקוב, טען כי מחסן התחמושת האוקראיני התת קרקעי נהרס כתוצאה מפגיעת טילי אוויר-קרקע בליסטיים היפר-סוניים בשם קינז'אל. האוקראינים אישרו את עצם התקיפה ותוצאותיה, אך הבהירו כי טיבם של הטילים המעורבים עדיין לא ידוע.
האיום הרוסי
בארה"ב נמנעים מלהתייחס לטענה הרוסית, ובכלל, עושים כל שניתן כדי להימנע מהשתתפות מערך התעמולה הרוסי, אשר גלום בשיגור המדובר. בתדרוכים שנערכו בפנטגון במהלך המלחמה, סירבו להגיב זה מכבר מספר בכירים שנשאלו על שימוש רוסי בכלי נשק מתקדמים מסוגים שונים.
ד"ר ליאור טבנסקי, מומחה לטכנולוגיות ביטחוניות מאוניברסיטת תל אביב מסביר כי על אף שהשיגור בוצע כחלק מהמלחמה מול אוקראינה, הוא יותר מכל חלק מהמערכה האסטרטגית מול ארה"ב; "יש כאן מטרה ברורה של הרוסים - לשדר מסר לפיו 'אנחנו חזקים ואתם צריכים לקחת אותנו בחשבון'".
מדובר בנשק אסטרטגי המכוון לעיניהם הבוחנות של הקברניטים בארה"ב, בעיקר מכיוון שברור שלשם הרס מחסן הנשק באוקראינה לא נדרשו הרוסים להשתמש בנשק מתוחכם או מהיר מהרגיל.
היתרון הגדול של הנשק ההיפר-סוני הוא ביכולת שלו לחמוק ממערכות ההגנה הקיימות. "אם אכן מדובר בטיל היפר-סוני שנורה על ידי הרוסים, הדבר מראה על התקדמות בתוכנית שלהם, כי בכך הם הוכיחו שהוא מבצעי, וברור שהסיבה לשימוש בו היא העברת מסר ואיום", טען צבי מגן, שגריר ישראל באוקראינה לשעבר וחוקר בכיר ב-INSS.
ומה המצב במערב?
בארה"ב לעומת זאת, רוב כלי הנשק ההיפר-סוניים עדיין מצויים בשלבי פיתוח או ניסוי, אולם לפחות אחד מהם צפוי להבשיל לכדי יכולות מבצעיות ראשוניות כבר השנה. רוסיה, אשר מפתחת טכנולוגיה היפר-סונית כבר משנות ה-80, הכניסה את המערב למעין מצב של פאניקה, כאשר ב-2018 הציג בגאווה פוטין את הקינז'אל ואת האוואנגארד ההיפר-סוניים. כפי שמציין מגן, לאחרונה אף ביצעו הרוסים ניסוי מוצלח בצירקון, טיל שיוט היפר-סוני אשר שוגר מספינה בים יפן אל הקרקע.
מדינות נוספות מפעילות תוכניות פיתוח היפר-סוניות, ציין ד"ר טבנסקי, ביניהן אוסטרליה, הודו, צרפת, גרמניה, יפן, ואילו אחרות דווחו כמי שעורכות מחקר בתחום, בהן דרום קוריאה, איראן ואפילו ישראל.
תת-אלוף (במיל') עוזי עילם, לשעבר ראש מנהל פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון וכיום חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) באוניברסיטת תל אביב, הדגיש כי הטילים ההיפר-סוניים "הם כלל לא חלק מהסיפור האוקראיני. הסיפור כאן הוא איום על המערב". עוד הוא הוסיף כי השימוש בגולש ההיפר-סוני באוקראינה הוא כנראה "הטוב ביותר שיש לפוטין להציע כרגע בתחום".
עילם מאמין שעל אף שהאמריקנים עדיין לא הדגימו יכולת כזו, הם אינם רחוקים מאוד מהישג בתחום, והדבר רק מקרב את העולם למשוואה של איום דו כיווני בין המעצמות, ואולי אף תלת כיווני, אם וכאשר סין תצטרף.
ידו של מי על העליונה
ד"ר טבנסקי הסביר כי ההתנהלות של ארה"ב מונעת במידה רבה לא מתחושת איום מוצדקת, אלא מתוך חוסר הנכונות לקבל מצב שבו היריבים ישיגו עליונות בתחום אסטרטגי ביטחוני מסוים. "היתרון המובטח של היכולת לחמוק ממערכות גילוי ויירוט הוא אכן מפתה, אבל צריך להבין שלארה"ב יש ארסנל של טילים בליסטיים בין יבשתיים, כך שיש גבול עד כמה הטילים ההיפר-סוניים באמת יכולים לשנות את מאזן הכוחות".
גם לגבי האפשרות הגרעינית התרומה של הטילים ההיפר-סוניים היא לא רבה כפי שלעיתים נתפשת; "יכולת המכה השנייה נשמרת בזכות הטילים הגרעיניים הבין יבשתיים הקיימים, כך שהמאזן לא באמת משתנה", אמר ד"ר טבנסקי.
בכל זאת, מסביר ד"ר טבנסקי, החשיבות עבור ארה"ב נובעת מצורך אסטרטגי, כפי שהוא נתפש על ידי בכירי המערכות הביטחוניות, להחזיק ביתרונות צבאיים בפער רב מאוד מול הרוסים, כפי שהיה עד כה. "יש פה בעיקר מאבק הגמוני. האמריקנים מבינים שיש צמצום מסוים בפערים ביכולות הצבאיות הרוסיות, מה שהם הדגימו במידת מה במלחמה הזו, ולכן מנסים לייצר פער חדש בתחום חדש".
יש רק לקוות שהקרב הדו קוטבי על אזורי השפעה ועליונות צבאית טכנולוגית, יישאר ככל שניתן בגדר קרב של יכולות בלתי ממומשות. הסכנה הגדולה היא זליגה לשדה קרב ממשי, מה שקורה למרבה הצער בחודש האחרון על אדמתם ועל חשבונם של האוקראינים.