עד עתה גיאולוגים הניחו שתזוזות של לוחות טקטוניים מתרחשים כאירועים בודדים שאין קשר ביניהם. אלא שמחקר בין-לאומי, בהשתתפות אוניברסיטת בן גוריון, הראה שהשינויים האלה קשורים זה בזה – ומייצרים תגובת שרשרת שנמשכת על פני עשרות מיליוני שנים.
מחקרים קודמים הצביעו על כך שהשינויים בתנועה הטקטונית יכולים להיגרם בין השאר כתוצאה מהתנגשות בין יבשות. אלא שעד עכשיו לא הצליחו למצוא הוכחה לכך שהתזוזות וההתנגשויות קשורות אלה באלה. ניתוח רצף האירועים הטקטוניים של הלוחות המרכיבים את המוצקים בעולם התאפשר בעזרת התהפכות השדה המגנטי של כדור הארץ, שכתוצאה ממנו ומהתנועות הטקטוניות, הסלעים מתרחקים מהרכסים ויוצרים חתימה סימטרית משני צדיהם. כך, ניתן לשחזר את תנועות הלוחות מהעבר הרחוק.
לפני כעשור, פרופ' רועי גרנות מהמחלקה למדעי כדור הארץ והסביבה באוניברסיטת בן גוריון, גילה שהסלעים במרכז האוקיאנוס האטלנטי תיעדו שינויים פתאומים בהתנהגות השדה המגנטי. "הצלחנו להראות בפעם הראשונה שהשינויים הטקטוניים מתרחשים כתגובת שרשרת", אמר. "שינוי אחד בתנועת הלוחות גורם לשינוים המתרחשים בעקבותיו, ונוצר רצף של אירועים טקטוניים הנמשכים על פני עשרות מיליוני שנים".
ד"ר דריה גורר אמרה: "בעזרת המחקר הזה, ניתחנו מנגנון שמסביר מדוע יש פרקי זמן שבהם הלוחות משנים לפתע כיוון ומה ההשפעה ארוכת הטווח של השינויים הללו". היא הוסיפה כי "תנועות הלוחות משפיעות על היווצרות ההרים, שערים ימיים, דפוסי זרימת האוקיאנוסים, פעילות געשית ואפילו האקלים העולמי".