התעלומה נמשכת: מחקר חדש שפורסם בכתב העת Historical Biology חושף כי כל צורות כריש המגלודון (מגאתון) שהוצעו בעבר על ידי המדענים - נותרות בגדר ספקולציה.

הכריש חי בפרישה כמעט בכל העולם, לפני כ-15 מיליון שנים עד לפני כ-3 וחצי מיליון שנים. המחקר יוצא דופן בכך שהוא למעשה מחזיר אותנו אחורה בהבנתנו לגבי הכריש הכמעט מיתולוגי הזה, "אבל הוא הופך את הפליאונתולוגיה, חקר החיים הפרה-היסטוריים, לתחום מדעי מרתק וסוחף", מציין קנשו שימאדה, פרופסור מאוניברסיטת דה פול בין כותביו של המחקר.

את הכריש המסתורי רובנו מכירים דווקא מספרים וסרטי מדע בדיוני כמו ”אימה במצולות“ מ-2018, שם הוא מתואר כענק ממדים, מפלצתי ממש. מחקרים קודמים אכן העלו את הסברה כי אורכו לפחות 15 מטרים ומגיע אפילו עד 20 מטרים. "המחקר החדש הזה מראה שנכון להיום אין אמצעים מדעיים שיתמכו או יפריכו את מידת דיוקם של כל אחד מהמחקרים שפורסמו בעבר על מידות גופו של המגאלודון", מסביר פיליפ סטרנס, אחד מתלמידיו של שימאדה. 

קנשו שימאדה פליאוביווד מאוניברסיטת דה פול, מכותבי  (צילום: Jeff Carrion, DePaul University)
קנשו שימאדה פליאוביווד מאוניברסיטת דה פול, מכותבי המחקר. |צילום: Jeff Carrion, DePaul University

המגלודון למעשה מוכר לחוקרים רק דרך שיניו וחוליותיו אשר נשמרו במאובנים לאורך השנים. במרוצת השנים הפך העמלץ הלבן (שנקרא באנגלית גם הכריש הלבן הענק) למודל עבור צורת גופו של המגלודון המסתורי. המכנה המשותף בין השניים הוא היות שניהם ככל הנראה, כרישים בעלי אנדותרמיות אזורית. נוסף על היותם בעלי דם קר הם מסוגלים לייצר חום פנימי באיברים מסוימים בגוף על ידי פעילות שרירית דבר המאפשר התאקלמות בתנאי קור.

מספר מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על תכונה זו כאחד הגורמים האחראיים ל"ענקיותם" של כרישים. המחקר החדש של סטרנס, ווד ושימאדה בחן האם אכן ניתן לייצר הבחנה בין צורות הגוף של בעלי דם חם בהשוואה לבעלי דם קר ולהסיק מכך על מימדי גופם; החוקרים מצאו כי ככל שהדבר נוגע לכרישים דמויי עמלץ, הקבוצה לה משתייך המגלודון, לא ניתן לקבוע כזה דבר באופן חד משמעי.

”כל צורות הגוף שהוצעו בעבר למגלודון הן בבחינת השערה מנקודת מבט מדעית“ אומר סטרנס. ”כל דיון משמעותי בנוגע לצורת גופו ומימדיו דורש לפחות גילוי נוסף של שלד מושלם או כמעט מושלם של מין הזה במאובן ששרד את השנים“, עד דשיהיה גילוי שכזה הגישה היא דו ממדית ולא ניתן לבסיק ממנה מסקנות נחרצות. ”אנחנו נמשיך כמובן לחפש עוד ועוד רמזים במאובנים“.

כמובן שאין שום מגבלה מדעית שיכולה לעצור את הדמיון ההוליוודי, וחובבי הז'אנר מחכים בכיליון עיניים ל"אימה במצולות 2" בכיכובו של ג'ייסון סתיית'האם, אשר לפי דיווחים החל להצטלם בבריטניה לפני מספר ימים.