מציאות הלחימה בשטח אוקראינה מורכבת גם בהקשר המטאורולוגי. מדובר בסיטואצית קרב שזכורה מאפיזודות בודדות בעשורים האחרונים. אך בעיקר מתקופת מלחמת העולם השנייה שהתנהלה לאורך זמן גם בחורף מקפיא.

מדובר בקו רוחב שצפוני בהרבה מאזור הים התיכון שלנו. ולכן זהו אזור עם טמפרטורות נמוכות ותנאים נוחים יותר להיווצרות ותנועה של מערכות חורפיות. ממש כמו זו שהחלה שם בלילה האחרון וצפויה להתחזק בסוף השבוע הקרוב.

עיקר ההשפעה של מזג האוויר כרגע מתמקדת בחזית המזרחית: באזור דונייצק ומריופול גשום ומושלג לסירוגין. מחר הצפי הוא להיחלשות הגשמים אבל להתקררות משמעותית - עד ל-4 מעלות. צפונה משם בחרקוב וסביבתה: צפוי להישאר סוער לאורך סוף השבוע, בלי הקלות והנחות. ובחזית המרכזית קייב צפוי להיות מעונן, קר - ומהלילה גם גשום ומושלג.

חיילים אוקראינים בשלג (צילום: AP)
חיילים אוקראינים בשלג|צילום: AP

זרם הפליטים גובר: גל קור בפולין

מצד אחד, מזג האוויר הסוער שכולל רוחות, הגבלות ראות וטמפרטורות נמוכות מגביל כלי טיס שונים וחלק מאמצעי הלחימה שברשות שתי המדינות. גם חלק מאלה של רוסיה שכמובן נהנית מיתרון צבאי מובהק שכבר הכרנו.

חיילים אוקראינים בשלג (צילום: AP)
חיילים אוקראינים בשלג|צילום: AP

יחד עם זאת, נראה שלפי שעה שתי המדינות ממשיכות ברצף הלחימה משום שהן מתורגלות לפעול בתנאי קיצון. מעניין יהיה לראות האם הקצבים ישתנו עם ההחמרה בתנאים מחר.

מצד שני ומעל הכול: מזג האוויר מהווה מכשול אדיר למאמצי הפינוי והטיפול בפליטי המלחמה. במערב אוקראינה: בקו העיר לבוב ועד פולין אלפי אנשים נאלצו ברגע אחד לעבור ממיטות חמות לאזור שיספוג, מה שנחשב בישראל, סוף שבוע של גל קור כבד שבמהלכו יהיו בין 2 ל-4 מעלות. עם התחזקות מערכת השלג הצפויה באזור בסוף השבוע, מערכת סטנדרטית לאזור זה, סביר להניח שתמונות הפליטים שבורחים מביתם לא יהיו קלות יותר.