BGN Technologies, חברת הטכנולוגיות של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, הודיעה היום בכנס סייברטק גלובל תל אביב 2022 על השקת מאגד חברות חדש ומשותף לממשלות ארה"ב וישראל, ICRDE, בתחום ההגנה על מתקני אנרגיה, במטרה לקדם שיתופי מחקר ופיתוח שיתמודדו עם איומי הסייבר על מקורות ומתקני אנרגיה. למאגד יוענקו עד 6 מיליון דולר בשלוש השנים הקרובות ע"י מרכז האנרגיה ישראל-ארה"ב בפרויקטים של מחקר ופיתוח משותפים לחברות ומכוני מחקר מישראל וארה"ב. סך ההשקעה צפויה להגיע ל-12 מיליון דולר, כולל השתתפות הגופים הזוכים.
תדירות והיקף תקיפות הסייבר על מתקני אנרגיה עולה, ומדינות רבות מחפשות דרכים חדשות וייעילות להגן על משאבים קריטיים כמו מים, חשמל וגז, כמו גם על המתקנים שמפיקים, מפיצים ומאחסנים אנרגיה מכל הסוגים. לפי דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי שפורסם בשנת 2020, תקיפות הסייבר על מתקני תשתית קריטיים מדורגות במקום החמישי מבחינת עוצמת וכמות האיומים.
האיומים ותדירות תקיפות הסייבר בתחום התשתיות הקריטיות הביאו את שתי הממשלות להכרה בצורך הדחוף להשקעת משאבים בכדי להגביל את רמת הסיכונים ולהקטין את הנזק הפוטנציאלי העצום. משבר האקלים תרם אף הוא להכרה שיש צורך לגייס את מיטב הכוחות והמוחות בכדי לפתח מוצרים ושירותים שיתמודדו עם האיומים והמשבר. מטרות המאגד הוגדרו מראש בעבודת הכנה מעמיקה, שהכתיבה את בחירת השותפים במאגד. בתחום ההגנה על מתקני אנרגיה, המאגד יקדם פרוייקטים שיתמקדו בהגנה אפקטיבית על כל שלבי הייצור, ההקפה והפצת האנרגיה. המאגד הגיש תכנית עבודה סדורה על סמך מחקר מעמיק של חוקרים אמריקאיים וישראלים.
דר' רמי פוזיס, המחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומידע, אוניברסיטת בן-גוריון, "ICRDE הוקם במטרה לקדם מו"פ משותף לצורך הגנה מאיומי סייבר בתחום האנרגיה ויפעל באפיקים הבאים: הקמת מאגר ידע של מתקפות סייבר-פיסיות (CPS) על מתקני האנרגייה והדגמה של של מתקפות אלו בתנאי מעבדה; פיתוח טכנולוגיות וכלים מתקדמים לניטור מידע (IT) וטכנולוגיות תפעול (OT), ועיצוב כלי בקרה להגנה על תשתיות האנרגייה כנגד התקפות. צוותים משותפים יפתחו, יבדקו ויטמיעו טכנולוגיות חדשניות שיפותחו על-ידי חברי המאגד, במטרה להפוך אותן לפתרונות אבטחת סייבר טרנספורמטיביים לישראל ולארה"ב".
השותפים במאגד כוללים חברות מסחריות מארה"ב וישראל כמו גם מכוני מחקר תאגידיים או ממשלתיים. כך במאגד ההגנה על תשתיות אנרגיה יובילו את הפעילות המחקרית אוניברסיטת בן-גוריון לצד אוניברסיטת מדינת אריזונה שבארה"ב. בין השותפים האמריקנים: המכון לטכנולוגיה של מדינת ג'ורג'יה, חברת Nexant, דלק-ארה"ב, חברת Duquesne Light Company, מעבדות ההנדסה שוויצר, ותאגיד האנרגיה MITRE. בצד הישראלי החברות Otorio, Rad, Siga OT Solutions, Arava Power, DK Innovation , וחברת Meptagon.
ג'וש פלג, מנכ"ל BGN Technologies, הוסיף, "בחירת אוניברסיטת בן-גוריון להוביל את המאגד הדו-לאומי, ישראל/ארה"ב בתחום הגנת סייבר על תשתיות אנרגיה, היא הוכחה נוספת למובילות של האוניברסיטה הן בתחום הסייבר והן בתחום האנרגיה. אנחנו מצפים לשת"פ מחקרי פורה בין החברים במאגד, של החברות המסחריות והמכוני המחקר האמריקניים והישראליים, במטרה משותפת להמציא, לפתח ולהביא פתרונות כה נחוצים היום ובשנים הקרובות של הגנת סייבר על תשתיות חיוניות".
ד"ר איתן יודילביץ, מנכ"ל קרן בירד, אמר, "אנחנו מברכים את אוניברסיטת בן-גוריון, את אוניברסיטת מדינת אריזונה ואת כל השותפים במאגד הישראלי-אמריקאי על הזכייה במענק מרכז האנרגיה ארה"ב-ישראל ועל ההתארגנות המרשימה שהביאה להשקה מוצלחת של הפעילות. צפוי שלתוצרי שיתוף הפעולה בין חדשנות ישראלית ואמריקאית תהיה השפעה משמעותית על המאבק המתמשך נגד איומי סייבר על תשתיות אנרגיה, בשתי המדינות."
הקמת מרכז האנרגיה אושרה במסגרת החוק לשיתוף פעולה אסטרטגי ארה"ב -ישראל. שרי האנרגיה של שתי המדינות חתמו בשנת 2018 על הקמת מרכז האנרגיה, מתוקצב באופן שווה על-ידי שתי המדינות (משרד האנרגיה האמריקאי ומשרד האנרגיה הישראלי במשותף עם רשות החדשנות). מאגד הגנת על מתקני אנרגיה הוא אחד מהתחומים בשיתוף פעולה רחב יותר בתחומי האנרגיה, המתמקד בארבעה תחומים: אנרגיה פוסילית וגז, אגירת אנרגיה, אבטחת סייבר למתקני תשתית קריטיים, וממשקי אנרגית-מים. מאגדי מרכז האנרגיה כוללים שותפים ישראלים ואמריקנים בכל אחד מארבעת התחומים. אוניברסיטאות ישראליות ואמריקאיות מובילות את המאגדים בכל אחד מהתחומים: אוניברסיטת בן-גוריון, (אנרגיה – מים ו- אבטחת סייבר למתקנים קריטיים), האוניברסיטה העברית, (אנרגיה פוסילית), ואוניברסיטת בר-אילן (אגירת אנרגיה); בארה"ב: אוניברסיטת לואיזיאנה (אנרגיה פוסלית), אוניברסיטת מרילנד בקולג' פארק (אגירת אנרגיה) האוניברסיטה של מדינת אריזונה (אבטחת סייבר למתקנים קריטיים), ואוניברסיטת נורת'ווסטרן (אנרגית-מים).