בכל שנה יורד מפלס ים המלח ביותר ממטר - שטח הים ירד מאז שנות ה-70 בחצי. למעשה, ים המלח מאבד מתכולתו בכל שנה כרבע כנרת. ישראל עוצרת את מימי נהר הירדן, ירדן עוצרת את נהר הירמוך ויש מפעלי ים מלח מייבשים לשתי המדינות. והים הולך ונגמר. "הכיוון ברור – עוד 70 שנה תהיה פה שלולית מאוד מלוחה וקטנה", אמר ד"ר עמיר גבעתי מהחוג למדעי הסביבה באוניברסיטת תל אביב.
"כל שנה הים נעלם במטר. זה הקצב הגבוה בעולם, אין עוד מקור מים שיורד בצורה כל כך מהירה", הוסיף גבעתי. "בעוד כ-70 שנה אי אפשר יהיה להיכנס לים המלח, למעט הבריכות המלאכותיות. ים המלח לא יחזור למה שהיה, אבל אפשר לעצור את ההידרדרות. אפשר להביא מים מהים התיכון, אפשר להקים עוד מתקני התפלה, ויש עוד חלופה שמקדמים".
נראה שהממשלה פשוט לא עושה מספיק כדי לשמור על אוצר הטבע של ישראל, שהולך ונעלם. איתי מאור, מנהל חוף קליה וחבר בקבוצת "שומרי ים המלח", הפנה אצבע מאשימה: "הממשלה אשמה, היא לא עושה כלום. השרים מתרברבים בכמות התיירים שהגיעה לפה לפני הקורונה, חצי מהם מגיעים לים המלח, ובלי ים המלח הם לא יבואו לפה. כשים המלח יהפוך לאיזה שלולית מסכנה שלא יראו אותה, פתאום יתעוררו ויתחילו לטפל בו", אמר בכאב, והוסיף: "יש לי בנות בבית שאני רוצה שהן יגדלו ויכירו את ים המלח וכרגע המצב הוא כזה שאנחנו נספר להן את זה באיזה סיפור ש'היה היה פעם ים'".
משרד התיירות מסר בתגובה: "המשרד ביצע וממשיך לבצע את שהוטל עליו בהחלטת הממשלה. במועצה האזורית מגילות, תקצב המשרד שלל פרויקטים המשלבים את השמירה על הטבע יחד עם הפיתוח התיירותי - באמצעות החברה להגנות ים המלח. הושקעו כמיליארד שקלים בעשר השנים האחרונות בהקמה ובפיתוח של תשתיות תיירות באזור ים המלח, אשר הכניסו למשק הישראלי ולתושבי האזור כ-19 מיליארד שקלים ומקומות פרנסה רבים".
המשרד להגנת הסביבה מסר בתגובה: "המשרד פעל במשך השנים להעלות את נושא ים המלח על סדר היום הממשלתי, וממשיך בכך גם היום במסגרת סמכויותיו ומטרותיו. יחד עם זאת, המשרד מתכלל ומוביל את הנושא לפי החלטת הממשלה, והיה שותף להחלטות הממשלה המרכזיות שהתקבלו בנושא ים המלח, והוביל מסמכי מדיניות מתוך תפיסה שמרחב ים המלח מחייב הסתכלות ארוכת טווח שתבטיח את שימורו לטובת הציבור הרחב ולדורות הבאים. התכנית האחרונה להאטת הצטמצמות ים המלח באמצעות מובל ימים שהגיעה לבשלות גבוהה יחסית לוותה על-ידי המשרד להגנת הסביבה, ומי שהוביל אותה בממשלה היה המשרד לשיתוף פעולה אזורי. נושא פיצוי התושבים אינו באחריות המשרד להגנת הסביבה. המשרד הממשלתי שמתכלל את פעולות הממשלה, ביניהן פיצויים, הוא משרד ראש הממשלה".