אילו היינו מפסיקים את השימוש בבשר ומוצרי חלב ברחבי העולם ועוברים ב-15 השנים הבאות לדיאטה צמחונית, מה היה קורה? על פי מחקר חדש שפורסם בכתב העת PLOS Climate, אם זה יקרה, היינו מונעים מספיק פליטות של גזי חממה כדי לבטל את הפליטות משאר הסקטורים ל-30 עד 50 השנים הבאות. החוקרים טוענים כי דבר כזה ״ישנה מהותית את המגמה של התחממות הכדור״, זאת מכיוון שחקלאות שנסובה סביב גידול בקר אחראית על פי ההערכות ל-15% מכלל פליטת גזי החממה. מדובר ב״מחיקת גזי חממה״ באופן שמשתווה לצמצום של 68% מפליטת פחמן דו חמצני מהיום ועד לשנת 2,100- מה שיספק צמצום של 52% בסך הפליטות ויאפשר הגבלה של ההתחממות ל-2 מעלות בהשוואה לרמות שלפני המהפכה התעשייתית.
שני החוקרים, פאט בראון מסטנפורד ומייקל אייזן מברקלי, בנו מודל ארוך טווח - ״עלות הזדמנות אקלים״ שמו, והוא בוחן תרחיש של המשך המצב הנוכחי כפי שהוא מבחינת ייצור בשר וחלב, בחקלאות המבוססת על בעלי חיים, אל מול החלפתה במערכת מבוססת צמחים. משמעות הדבר היא סיום השימוש ברמות גבוהות של מתאן, חמצן דו-חנקני ופחמן דו חמצני שמלווים אותה.
אבל, השפעה ישירה של פליטות גזים היא לא ההשפעה היחידה של תעשיית הבשר והחלב על ההתחממות הגלובלית. על פי ההערכות, 30% משטח האדמה על כדור הארץ מנוצל לצורך גידול חיות חווה או לצורך גידול המזון שלהן. השבת האדמות הללו ל״פרא״ ומיקודן בבריאות אקולוגית יאפשרו לנו לייצר את מה שנקרא ״כיור פחמן״, שאלו למעשה אזורים טבעיים מלאי צמחייה אשר יקלטו פחמן ויאכסנו אותו לתקופת זמן ממושכת, כך שהוא לא יתרום להתחממות הכדור.
״יש פוטנציאל עצום לעשות משהו שאף טכנולוגיה לא הצליחה לעשות בעבר, להפחית את רמות שלושת גזי החממה הבולטים ביותר באטמוספירה״, אומר אייזן. ״זה משהו שאמחנו חייבים לעשות. הרמות שלהם נכון להיום מספיקות כדי לגרום לנו לעבור את הגבול מהחינה אקלימית״. אייזן מסביר כי עכשיו כבר לא מספיק להפסיק, חייבים לקחת את מה שהוצאנו לאטמוספירה בחזרה.
הפסקה הדרגתית של צריכת בשר ומוצרי חלב ב-15 השנים הבאות כנראה לא עומדת לקרות. מה גם שהדבר מעלה סימני שאלה בריאותיים בכל הנוגע לתזונה נכונה. עם זאת, קשה שלא לשקול את המודל, קיצוני ככל שיהיה, כמעין גלגל הצלה למצב המחריף שבו מצוי האקלים שבו אנחנו חיים. זאת בייחוד מול מחקר אחר מאוניברסיטת אוקסופרד שפורסם ב-2020, לפיו גם עצירה מוחלטת של שימוש בדלקים פוסיליים ועצירת הפליטות משאר הסקטורים - לא תאפשר לנו לממש את המטרה של הסכם פריז, הגבלת התחממות לעד 1.5 מעלות.
העובדה שתרחיש המעבר לדיאטה צמחונית גלובלית הוא תיאורטי בלבד, רק ממחישה עד כמה שילוב של פתרונות ומחקרים מהסוג הזה הכרחיים עבורנו כדי להתמודד עם כדור השלג של משבר האקלים, שרק הולך וגדל. אם נסתכל על המחקר כמו מעין תרגיל מחשבתי, הוא עשוי לחדד עבורנו עד כמה תעשיית הבשר במצבה הנוכחי עלולה להיות הרסנית עבור כדור הארץ, מה שיעודד בתקווה עוד ועוד פתרונות תזונתיים וחלופות שיהיו פחות מזיקים.