30 סופות הטורנדו העוצמתיות שפגעו בסוף השבוע בקנטקי ובמדינות נוספות בארצות הברית הביאה להרוגים והרס בלתי נתפס. סופה אגרסיבית וחזקה שכזאת לא זכורה כבר שנים רבות ומושל המדינה הגדיר אותה כ"החזקה והקטלנית ביותר בהיסטוריה של קנטקי". עד כמה מדובר בתופעה נדירה ומה הופך את הטורנדו למאיימת כל כך? הסבר.
סופת טורנדו היא סופה מקומית שנוצרת מתחת לענן סערה מפותח במיוחד שנקרא super cell CB. כדי שתיווצר סופת טורנדו צריך תנאים חריפים של ״אי יציבות״, לחות גבוהה וטמפרטורות גבוהות על מנת לאפשר עליית אוויר מהירה במיוחד שתפתח את הענן.
בדרך כלל תקופת הטורנדו בארה״ב היא בין החודשים אפריל ליוני, תקופה שבה מתחילים להתחמם בסוף החורף ותנאי ״אי היציבות״ בשלים מספיק. אירוע של ריכוז סופות טורנדו בחודש דצמבר הקריר יחסית אינו שכיח. בנוסף גם מניתוח נתוני העוצמה מקבלים ערכים חריגים: רוב מערבולות הטורנדו שהתקבלו מתוך ה-30 שנרשמו בסך הכל, היו בעוצמה של 4-5 דרגות מתוך החמש המוכרות בסולם ״פוג׳יטה״.
כוח ההרס של טורנדו רב מאוד ותלוי במהירות הרוח הנמדדת: מנזק לעצים ולמבנים קלים ועד לאירועים שבהם תועדו מכוניות ורכבות שהושלכו ממקום למקום ואפילו מבנים עמידים שנהרסו כליל. מכיוון שמדובר בסופה מקומית שנוצרת במהירות, קשה מאוד להתריע בפניה ובדרך כלל נהוג להפיץ אזהרות כבר כאשר מתקיימים התנאים להיווצרותה, עוד לפני שרואים את הסופה. דרכי ההתגוננות כוללים כניסה למקלטים ולמרתפים, פינוי של יישובים עם הוצאת האזהרות ועוד.
נוסיף שסופות טורנדו בעוצמות חלשות יותר נרשמו בעבר גם בישראל וכי התופעה אינה בלעדית רק לאזורים המדוברים. משבי הרוח בסופות הטורנדו יכולים להגיע ל-200 קמ״ש ובסופות ההרסניות והנדירות ביותר ליותר מ-300 קמ״ש.
חשוב להגיד שרוב תופעות הערבוליות שנצפות בישראל מדי חורף כמו נד מים או עלעול חול- אינן טורנדו וחשוב לבצע את ההפרדה. הטורנדו הארוך ביותר נמדד בחודש מרץ 1925 והוא עבר מרחק של 355 קילומטרים דרך מיזורי, אילינוי ואינדיאנה. מומחה למזג אוויר קיצוני בארה"ב, ויקטור גנזיני מאוניברסיטת צפון אילינוי, אמר שייתכן שהטורנדו האחרון עבר כמעט 400 ק"מ ויכול להיות כי הוא הארוך ביותר בהיסטוריה.
הוסר החשש לחייהם של עשרות נעדרים
הסופה שהכתה בסוף השבוע פגעה בחמש מדינות - ארקנסו, מיזורי, טנסי, קנטקי ואילינוי – והביאה לנזק עצום והרס רב. הטורנדו החזק, שהמומחים מגדירים אותו כיוצא דופן בחודשים קרירים יותר, הרס מפעל נרות ותחנות כיבוי ומשטרה בעיירה קטנה בקנטקי, מוטט בית אבות במיזורי השכנה וגרם למותם לפחות שישה עובדים במחסן של אמזון באילינוי.
במוקד האסון במדינת קנטקי נמצא מפעל נרות בעיר מייפילד שבו שהו מאות עובדים בשעה שהטורנדו הכה. הבוקר דווח כי כ-90 עובדים נמצאו בריאים ושלמים לאחר שהסתתרו במפעל. שמונה נהרגו ושמונה עדיין מוגדרים כנעדרים. למרות החדשות הטובות, ישנו חשש כי מספר ההרוגים עוד יעלה וייקח זמן רב לאמוד את הנזק.
מושל קנטקי שכינה את האירוע הקיצוני "החזקה והקטלנית ביותר בהיסטוריה של קנטקי" הכריז על מצב חירום. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבטיח לספק סיוע ואמר: "לאבד מי מיקיריך בסופה שכזו - זו טרגדיה שאי אפשר לדמיין".