רעידת אדמה שהתרחשה הבוקר בין כרתים לקפריסין הייתה בעוצמה של 5.8 בסולם ריכטר.מדובר ברעידה בטווח החלש-בינוני אך גם במרחק של 150 ק"מ מאתנו היא הורגשה היטב במרכז הארץ. אומנם הפעם זה נגמר בבהלה בלבד, אבל מה יקרה אם הלוחות הטקטוניים מתחת לישראל יתחילו לזוז בעוצמה? פרופ' שמואל מרקו גיאולוג ישראלי מהחוג לגיאו-פיזיקה באוניברסיטת ת"א מסביר.

מה זאת רעידת אדמה?

תדמיין סרגל מעץ שאתה מנסה לכופף אותו ואז הוא נשבר מהלחץ שהפעלת עליו. זה בדיוק מה שקורה ברעידת אדמה. הלוחות הטקטוניים נשברים כשהם מתקרבים אחד לשני ואז נוצרים גלים סיסמיים שמתחילים מנקודת השבירה ומגיעים בסוף לפני הקרקע, אז אנחנו מרגישים אותם. זאת בעצם שבירה פתאומית בקרום כדור הארץ שנגרמת מתזוזת הלוחות.

מה תדירות רעידות האדמה?

רעידות אדמה מתרחשות כל דקה אבל העוצמה היא לא קבועה והיא משתנה בהתאם למשטח שנשבר, כמה החומר התנגד לתנועה וכמה לחץ הופעל עליו. תחשוב שאתה שובר שני סרגלי עץ במקביל, אז בעת השבירה תשתחרר לך אנרגיה כפולה אבל גם הכוח שאתה מפעיל הוא שונה. יש מקומות שהם יותר מועדים לרעידות חזקות כמו האיטי שלאחרונה סבלה משורה של אסונות בעקבות שבירה של הלוחות.

 

מה הסיכוי לרעידת אדמה חזקה בישראל?

אנחנו יודעים שתהיה רעידת אדמה חזקה בישראל אבל אנחנו לא יודעים בדיוק מתי, לא יכולים למדוד את זה. מיקום הרעידות באזור שלנו הוא בערך 100 ק"מ מזרחה מתל אביב, סביב בקעת הירדן והערבה. זה קרה בעבר, לפני פחות ממאה שנה. בשנת 1927 רעדה האדמה מתחת לים המלח ובעבר הירדן וגרמה לכ-285 הרוגים ולכ-940 פצועים, זאת כשהאוכלוסייה בישראל הייתה קטנה משמעותית בהשוואה להיום. גם רעידות אדמה חלשות יכולות לגרום להרס רב ואנחנו חייבים להתכונן לזה. בדיוק כמו שאנחנו חוגרים חגורת בטיחות ברכב, הסיכוי לתאונה לא גדול אבל אם היא תתרחש עלול להיות אסון.

יש דרך להתכונן?

יש מערכות שיכולות להתריע על שבירה בקרום כדור הארץ, ומהרגע שמתרחשת השבירה, יש כמה שניות עד שהרעידה מגיעה לפני הקרקע. המערכות שנמצאות עכשיו בפיתוח הן מאוד רגישות ומאפשרות לנו להגיב במהירות. הן יכולות למשל לעצור רכבות באופן אוטומטי, לנתק כורים גרעיניים או קווי מתח גבוה ולהפסיק את פעילות מצבורי הגז. גם בדברים מאוד שגרתיים כמו טיפול לייזר בעיניים. אם נגיד יש רעידה בדיוק כשהרופא עם הלייזר ליד העין, אם המכשיר יעצור באופן אוטומטי זה ימנע סיבוכים.

עד כמה אנחנו מוכנים?

כאמור בישראל אזור הרעידות הוא בערך 100 ק"מ מתל אביב. בעזרת המערכת שאנחנו מפתחים נוכל לקבל התראה של שבע שניות וזה לא מעט. אנחנו חייבים להמשיך ולבנות נכון את הבניינים שלנו כדי שיהיו עמידים לרעידות אדמה. אין הבדל משמעותי במחיר בין בניין עמיד לרעידות לכזה שלא, בערך כמו חמישה אחוזים. על פי החוק המהנדס מחויב להציג תוכניות ולהראות שהמבנה עמיד, תקן 413 לעמידות בפני רעידות אדמה. מאז שנות השמונים בונים מבנים שיעמדו ברעידות אדמה חזקות אז מצבנו בעניין הזה משתפר מאוד, אבל יש גם המון מבנים ישנים שיקרסו ברגע. אנחנו אומנם לא מוכנים במאה אחוז ויש מה לשפר אבל אנחנו גם לא במצב קטסטרופה כפי שלעיתים מנסים להציג את זה.