בעוד שוועידת האקלים מתכנסת בגלזגו, השפעות משבר האקלים בישראל כבר מורגשות היטב. ההתחממות הגלובלית פוגעת באופן משמעותי בתוצרת החקלאית מה שמתבטא בעליית מחירי הפירות ובפיצויים עצומים שמקבלים החקלאים. "המחיר של לא לעשות דבר היום מתבטא בעלות הרבה יותר גבוהה מאוחר יותר", מסביר ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים מאוניברסיטת תל אביב.

החקלאים הישראלים כבר מרגישים היטב את העלייה בטמפרטורות כתוצאה ממשבר האקלים. החורף הקודם היה חם במיוחד, מה שפגע בעצים, הביא ליבולים נמוכים, והעלה את מחירי הפירות בעשרות אחוזים. "משבר האקלים כבר כאן. אנחנו ראינו את זה השנה באופן מובהק, בגלל שלא היו מנות קור בחורף ובגלל ההתחממות, אז אין פרי", מסביר אסי תפארת, חקלאי מכפר יובל. אופיר בז ממטולה הוסיף: "יש מחסור עצום ביבול, אנחנו לא מגיעים לכמות או לאיכות שאנחנו רוצים".

 

מטע אפרסק ליד קרית שמונה (צילום: אסף שמיר, יחסי ציבור)
"המחיר של לא לעשות דבר היום מתבטא בעלות גבוהה מאוחר יותר"|צילום: אסף שמיר, יחסי ציבור

וכך עולה משבר האקלים מיליונים לישראל - הקרן לביטוח נזקי טבע שילמה למגדלי הפירות 86 מיליון שקל בפיצויים, פי 2 מהשנה שעברה. גידולי הפלחה כמו חיטה ושעורה פוצו ב-27 מיליון שקל וענף הזיתים פוצה ב-12 מיליון שקל – פי 4 מהשנה שעברה.

בדוח שפורסם בשבוע שעבר, התריע מבקר המדינה שמשבר האקלים עלול להביא לקריסה של חברות הביטוח ופגיעה כלכלית נרחבת, כיוון שהשפעות המשבר אינן נעצרות בחקלאות. "שינויי האקלים זה לא רק עניין סביבתי", מספר ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים מאוניברסיטת תל אביב. "זה עניין של חיים ומוות וזה עניין של כלכלה - הוא עולה לנו כסף. המחיר של לא לעשות דבר, של לא לנקוט בצעדים היום, מתבטא בסופו של דבר בעלות הרבה יותר גבוהה מאוחר יותר".