היום (ראשון), לאחר סוף שבוע גשום, אנחנו ביום הפוגה בגשמים ובהיערכות לקראת הסערה "כרמל" שתגיע אלינו באופן רשמי החל משני בשעות הבוקר. אבל רגע לפני שנעבור לאווירה של חורף אמיתי, מה ההבדל בין סופה, סערה והסערה הקרובה שכבר זכתה לשם "כרמל"?

סופות הן תופעות מזג אוויר מרשימות שיוצרות הרבה בעיות וסכנות מטאורולוגיות מגוונות כמו גשם, הצפות, ברקים ורוחות חזקות. מטאורולוגים מגדירים את התופעה כ"סופה" כאשר עוצמת הרוחות הקבועות עולות על 119 קמ"ש. שימו לב: עוצמת רוח קבועה, בהחלט ייתכן שגם בסערה נמדוד לפרקים משבים עוצמתיים יותר.

ענני גשם בחוף של תל אביב (צילום: לילי שאלתיאל)
צילום: לילי שאלתיאל
טורנדו בארצות הברית (צילום: רויטרס)
טורנדו בארצות הברית|צילום: רויטרס

וזה מביא אותנו להגדרה "סערה" - סערה תוגדר ככזאת החל מעוצמת רוח קבועה של 62 קמ״ש. מכיוון שהסערה הראשונה לחורף הזה, שתגיע לכאן מחר תביא עימה רוחות בעוצמה של 80-60 קמ״ש, היא תוגדר כך בקלות.

למה הסערה הקרובה קיבלה לראשונה שם בעברית: "כרמל"? ראינו בעבר סערות עוצמתיות יותר, אבל בעקבות פרויקט מבורך שיזמו יחד בהסכמה בין-לאומית השירות המטאורולוגי הישראלי, היווני והקפריסאי, החל מהחורף הקרוב כל מערכת מזג אוויר משמעותית שתעבור את ערכי הסף ה"רגילים" שנקבעו יקבלו שם רשמי. רשימת השמות כבר פורסמה וכוללת שמות יווניים, קפריסאים וגם כמה שמות עבריים ש"כרמל" הוא הראשון מביניהם. לא רק סערות וסופות, גם אירועי אובך, גלי חום ושלג מיוחדים יזכו לשם.

זו מפת השקע החזויה למחר בבוקר (באדיבות windy)

ברחבי העולם נהוג לתת שמות לסופות ציקלוניות עוצמתיות כדוגמת הוריקנים, זה לא המצב בסערה הקרובה שתהיה אומנם משמעותית אך חלשה בהרבה מאותן סופות הרסניות. אז עד שכרמל תנחת מחר בבוקר בישראל ותלווה אותנו עד ליום רביעי, נזכיר שהיום אנחנו בהפוגה מהגשם ובמקביל צפויות רוחות חזקות ואובך באזור הדרום.

הטמפרטורות החזויות להיום: בקצרין עד 14 מעלות, בצפת 10, בעפולה 18, בעין גדי 21, בנצרת 15, במצפה רמון 11, בלוד 18, בירושלים 12, בתל אביב 17, בטבריה 18, בחיפה 14, בבית שאן 18, בבאר שבע 17, באשדוד 18 ובאילת עד 20 מעלות.