"הקרחון עלול להתנפץ כמו שמשת רכב מלאה בסדקים"
קרחון ת'וויטס (Thawaits) הוא אחד משני קרחונים באנטארקטיקה שמדאיגים יותר מכל את המדענים בשנים האחרונות. ת'וויטס שגודלו כגודל בריטניה, כמו 'קרחון אי הדקלים' שלידו, מושפע כבר שנים מזרמי המים החמים שממיסים אותו, והשניים מהווים את "הבטן הרכה" של שכבת הקרח היבשתית המערבית באנטארקטיקה; אלא שעד עכשיו היה קרחון ת'וויטס יציב יחסית.
דוח חדש שהוצג בוועידה של ההתאחדות הגיאו-פיזית האמריקנית, ההתכנסות הגדולה ביותר למדעי כדור הארץ, מזהיר מפני עתידו של הקרחון בשנים הקרובות. הדוח שפורסם בשבוע שעבר מזהיר מפני החמרה במצבו של הקרחון, זאת בעקבות שינויים במדף הקרח המזרחי שלו. מדף הקרח היחיד שנותר לו: "המדף בסכנת קריסה, קריסה שעלולה להגיע בחמש השנים הבאות – זאת בעקבות הצטלבות של קרעים על המדף עצמו, שלהם יש בסיס נסתר של שטח מלא בקעים וסדקים".
מה הסיכונים בהתנתקות קרחון יום הדין?
הקרחון זוכה להגנה מסוימת מפני זרמי המים החמים הודות למדף שלו. החלק הדק אשר כאילו צף על המים משמש מעין סכר: הוא מתיישב על רכס בקרקעית באופן שמאפשר חסימה שמגנה על שטחים נרחבים מהקרחון עצמו. שטחים שנמצאים מעבר לקו החיבור בין המדף לבין הקרחון ושכבת הקרח היבשתית. הדוח החדש מצביע על תהליך הרסני שמגיע לשיא מדאיג, אשר בסופו נראה את קריסתו של המדף.
"הקרחון עלול להתנפץ כמו שמשת רכב מלאה בסדקים", מסבירים המומחים. "זה לא יביא לעלייה משמעותית במפלס המים, אבל, ברגע שאותו סכר כבר לא יהיה במקומו כדי להגן על הקרחון כולו – גם הוא יימס, ויביא לעלייה של 65 סנטימטרים במפלס המים עולמי, מה שיתרחש על פני המאות הקרובות. מתרחיש האימים הזה שאוב שמו השני של הקרחון "קרחון יום הדין".
תופעה בלתי רצויה שעלולה גם היא ללוות את האירוע הזה – היא תגובת שרשרת של המסת קרחונים נוספים באזור שיימלאו את האגן בקרקעית שאותו כיום ממלא קרחון ת'וויטס. תזוזה כזו עלולה להביא בסופו של דבר לאובדן של כל שכבת הקרח היבשתית של אנטארקטיקה – וזה כבר אומר עלייה של 3 מטרים במפלס האוקיינוסים.