מהי המדוזה הקטלנית שגרמה למותו של הילד הישראלי בתאילנד - והאם ניתן להיזהר מפניה? המדוזה שכתוצאה מהצריבה שלה מת הילד הישראלי בן ה-9 באי התאילנדי קופנגן, נקראת "מדוזת קופסה" או "מדוזה קובייתית" - והיא היצור הכי רעיל בעולם. פרופ' תמר לוטן, ראש החוג לביולוגיה ימית בבית הספר למדעי הים על שם צ'רני באוניברסיטת חיפה, סיפרה ל-N12 האם ניתן להימנע ממוות במקרה של צריבה של המדוזה הזו, למה היא נחשבת למסוכנת כל כך - והאם ניתן להיתקל בה גם באזורנו. 


מהי אותה מדוזה קטלנית? 

המדוזה הזו נקראת "מדוזת קופסה" (Box Jellyfish) או "מדוזה קובייתית" מכיוון שיש לה צורה של מעין קופסה או קובייה, שהיא צורה שונה מאוד מהמדוזה שאנחנו רגילים לראות בחופים שלנו שהיא בצורה של כיפה או פעמון. מדובר לא רק במדוזות הכי רעילות בעולם – אלא ביצורים הכי רעילים שקיימים. 

 
מדוע היא נחשבת לכל כך מסוכנת?

המדוזה הזו מכילה רעלנים שמשפיעים כמעט מיד על הלב וגורמים להפרעות קצב – מה שיכול לגרום למוות מהיר בתוך דקות. ככל שהארס מועבר לגוף במינון גבוה יותר – כך סכנת המוות גוברת. כך או כך - צריבה שלה היא כואבת ושורפת במיוחד. 

מדוזה קובייתית (צילום: אינסטגרם\_.marine_biology_lovers)
אחד המינים הארסיים בעולם. מדוזה קובייתית|צילום: אינסטגרם\_.marine_biology_lovers

המדוזה הזו מסוכנת יותר לילדים?

כן, מכיוון שככל שחלק גדול יותר מהגוף מכוסה בזרועות הציד של המדוזה – הסכנה גוברת. בגלל שילדים הם קטנים יותר פיזית, במקרה של צריבה הם חשופים למינון גבוה יותר של ארס ולכן הם בסכנה גבוהה יותר בהשוואה למבוגרים שנעקצים. בפיליפינים מתים כ-100 ילדים בשנה כתוצאה מצריבה של מדוזת קופסה.

האם יש זמן לנסות ולטפל באדם שנעקץ או שמדובר במוות בטוח?

אם החשיפה לארס של המדוזה היא מאוד גבוהה - זה עניין של כמה דקות. אם המינון של הרעלנים הוא נמוך יותר, מי שנעקץ עדיין מצוי בסכנת חיים – אך הוא זקוק לטיפול כמה שיותר מהיר ולפינוי לבית החולים, שם ייעשו מאמצים לייצב את מצבו במהרה. חלון הזמנים לטיפול באדם שנעקץ הוא קטן מאוד.

רגלו של מוטי לאחר צריבת המדוזה (צילום: אמה טבשי, חדשות)
רגלו של ישראלי לאחר שנעקץ ממדוזת הקופסה בתאילנד. ארכיון|צילום: אמה טבשי, חדשות



האם ניתן להיתקל במין הקטלני הזה גם באזור שלנו? 

לא. מדוזות מהסוג הזה לא קיימות בים התיכון ובאזור שלנו. הן נפוצות בעיקר בדרום-מזרח אסיה ואוסטרליה, ייתכן שניתן למצוא אותן גם באזור הוואי.

עד כמה המדוזות שאנחנו מכירים שונות ממדוזת הקופסה, והאם גם הן קטלניות?

המדוזות שנפוצות באזור שלנו אינן קטלניות מכיוון שהארס שהן מכילות לא גורם לנזק סיסטמי, הוא לא משפיע על מספר איברים או מערכות בגוף כמו זה של מדוזת הקופסה. צריבת המדוזות שאנחנו מכירים יכולה לגרום לדלקת והיא כואבת ושורפת, אבל היא לא גורמת למוות.

איך ניתן להיזהר מפני צריבה של מדוזת הקופסה?

הדרך הכי טובה להימנע מצריבה היא פשוט לא להיכנס למים באזור שבו ידוע שהן קיימות. לרוב יש במקומות כאלה שלטים שמזהירים מפניה וגם המצילים בחוף מודעים לקיומה ומזהירים את הרוחצים. חשוב לשים לב לכך – ואם ידוע שקיים סיכוי שהן בסביבה, לא להיכנס למים. מדובר בעניין של חיים ומוות – ובמיוחד לילדים.

שלטי אזהרה ממדוזות, אבל במקום אחר (צילום: 123RF, חדשות)
שלטי אזהרה מפני המדוזה הקטלנית בחופי תאילנד|צילום: 123RF, חדשות

אם בכל זאת נכנסנו למים, האם יש דרכים לנסות ולצמצם את הנזק מצריבה אפשרית?

באוסטרליה למשל, יש מודעות גבוהה מאוד לנושא – וקוראים לאנשים שם לא להיכנס למים, בטח בתקופות מסוימות בשנה שבהן המדוזה נפוצה יותר (בתאילנד, למשל, באזור יולי-אוקטובר). מי שבכל זאת בוחר לשחות - שזו בחירה מסוכנת למדי, נכנס לרוב עם בגדים מכף רגל ועד ראש – אלא שיש מקרים שגם מי שנכנס עם בגדים ונצרב מת מעקיצת המדוזה. יש גם קרם להגנה מפני צריבת מדוזות שנקרא "Safe Sea" שהייתי שותפה בפיתוחו והוא נפוץ מאוד, אבל כאמור - זה לא מבטיח הגנה מפני המדוזה הקטלנית הזו.

האם יש דרך להבחין במדוזה הזו במים - ומתי יש יותר סיכוי להיעקץ? 

המדוזה הזו היא שקופה-כחלחלה וקשה מאוד להבחין בה במים. מה גם שזרועות הציד שלה ארוכות ויכולות להגיע לאורך של מטר ויותר – כך שייתכן ותשחו במים וכלל לא תבחינו בה או בזרועות שלה, ולכן הסכנה מפניה גבוהה ומוחשית. יש תקופות מסוימות בשנה שחופים שלמים פשוט נסגרים עקב החשש מפניה. בלילות הסיכון עולה כיוון שאז המדוזות עולות מהעומק וקרובות יותר למים הרדודים – והסיכוי להיתקל בהן ולהיצרב גדול יותר.

האי קופנגן בתאילנד בפחות מ-400 ד' (צילום: AP)
המדוזה הקטלנית נפוצה בעיקר בדרום-מזרח אסיה. האי קופנגן, תאילנד|צילום: AP