לאחר הפרסום באולפן שישי, הוועדה לתשתיות לאומיות הורתה על מציאת אתר חלופי במקום "מערת איילון" במסגרת התוכנית למיתון השיטפונות באגן האיילון. הוועדה הורתה לחברת נתיבי ישראל, יוזמת התוכנית, כי בפרק זמן של חצי שנה ימצא אתר חלופי לאיגום מי גשמים - במקום אתר מחצבת נשר בו נמצאה מערת איילון. לפני 15 שנה דחפור שעבד במחצבת נשר ברמלה חשף מערה שלא נראתה כמוה בישראל. היא הייתה סגורה לעולם החיצון במשך מיליוני שנים ולכן נוצרו בה בעלי חיים אנדמיים, כאלו שקיימים רק בה.
מאז שנת 2014 מקדמת הוות"ל תוכנית פורצת דרך לשדרוג תחבורה מסילתית לאורך נחל איילון ופתרונות ניקוז. מדובר על שתי מערכות תשתית היסטוריות הנמצאות זו לצד זו, נחל איילון שבהיסטוריה נשפך לים באזור מדרון יפו ורשת המסילות הארצית שהקטע העמוס ביותר שלה חוצה את גוש דן. תוספת מסילת ברזל רביעית לאורך ציר האיילון תגרום להצרה של תעלת האיילון בקטע בו היא עוברת לאורך תל אביב, ולכן במקביל לתוכנית התחבורתית, מקודמת תוכנית משלימה שמטרתה ניהול הנגר באגן נחל איילון, על מנת להימנע מהצפות לאורך נתיב התחבורה ובעיר תל אביב.
במסגרת הליך התכנון, נבחנו 20 אתרים שונים לצורך איגום המים, בהם מחצבות נטוף, נשר ומודיעין בהן תתבצע החדרת מים לאקוויפר והעשרה של מי השתייה (במחצבת נטוף כבר מתבצע), מאגר משמר איילון המשמש בית גידול לח, פארק אריאל שרון אשר נחצה על ידי נחל איילון ונשען על הנחל, משמש כפארק רב השנה ואזור ויסות מים באזורי גשם קיצוניים, ושטחי החקלאות במקווה ישראל. כל אחד מהאתרים אלה עוצר חלק מהמים במעלה ממטרופולין תל אביב ובכך מוריד את התדירות של אירועי ההצפה בעיר ובציר התנועה לאורך איילון. ככל שיש יותר אתרים שעוצרים חלק גדול יותר מהמים, כך תדירות ההצפות בעיר תל אביב תרד.
בשלב העברת התוכנית לעיון הציבור, התקבלו השגות בנוגע להחדרת מים במחצבת נשר בשל מערכת אקולוגית ייחודית שהתגלתה במערה בתחתית המחצבה. חוקרים רבים מהאקדמיה בארץ ובעולם הציגו בפני הוות"ל נתונים לפיהם איגום או החדרה יגרמו להצפת המערה במי נגר ולשינוי דרסטי של התנאים הכימיים במערה, המאפשרים את קיומה של המערכת האקולוגית הייחודית.
מהחברה להגנת הטבע נמסר: "החברה להגנת הטבע מברכת את החוקר ואת הוועדה, על ההחלטה לבחון מחדש את פתרון מחצבת נשר, כמאגר ריסון והחדרה ובכך לשמור על המערכת ההידרולוגית והאקולוגית של מערת איילון. ההגנה על המקום הינה בעלת חשיבות רבה: מדובר באזור שבו מינים חדשים למדע ומערכת אקולוגית ייחודית ברמה עולמית, עם מקבילות מועטות מאוד אליה, בעולם כולו".