רבות מדברים על השפעת האדם על שינויי האקלים ועל ההתחממות הגלובלית ומתברר כי יש לה השפעה ממשית על הציר שעליו נע כדור הארץ כולו. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Geophysical Research Letters מציג תמונה מטרידה, לפיה המסת הקרחונים גרמה לכדור הארץ לזוז מהציר שלו ולקטבים לנוע לכיוון מזרח במהירות גבוהה יחסית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בני האדם לא ירגישו אומנם את השינוי במיקום הקטבים אבל התזוזה מעידה על ההשפעות ההרסניות של האנושות על כדור הארץ. מאז שנות התשעים, איבדו הקרחונים מיליארדי טונות של קרח שנמסו לאוקיינוסים וזאת בשל ההתחממות הגלובלית והטמפרטורות שעולות בהתמדה בקוטב הצפוני והדרומי, כתבו החוקרים. המסתם העלתה את פני הים ומתברר שגם גרמו לקטבים לנוע לכיוונים חדשים ובמהירות גבוהה.
החוקרים שהתבססו על צילומי לוויין, טוענים כי תזוזת הקטבים בין השנים 1995-2020 הייתה מהירה פי 17 מהתזוזה שלהם בין השנים 1981-1995. עוד נכתב במאמר כי מאז 1980, הקטבים עברו מרחק של כארבעה מטרים ממיקומם המקורי. "המסת הקרחונים היא הגורם העיקרי לסחף הקוטבי המהיר אחרי שנות ה-90", אמר נשאן דנג, ראש צוות המחקר מהמכון למדעי הגיאוגרפיה באקדמיה הסינית למדעים.
החוקרים מאמינים שלא רק המסת הקרחונים הביאו לתזוזה המהירה של הקטבים, אלא גם שאיבת מי תהום. בשאיבת מי תהום מפלס המים באזור יורד והשינוי בגובהו תורם לחלוקה מחדש של משקל המים בכדור הארץ – בעצם לשינויים באיזון המשקל של הכוכב כולו. בחמישים השנים האחרונות שאבו בני האדם 18 מיליון טון מים ממאגרים תת קרקעיים ועל פי החוקרים הנתון הזה – בסבירות גבוהה – גרם גם הוא לתזוזת הקטבים.
פרופ' ג'ונתן אוברפק מאוניברסיטת אריזונה אמר כי "השינויים בציר כדור הארץ מדגימים עד כמה גדולה ודרמטית ההשפעה של בני האדם על הכוכב". עם זאת ולמרות השינויים המהירים בתנועת הקטבים, וינסנט האמפרי מאוניברסיטת ציריך טוען כי השינויים בציר כדור הארץ "לא גדולים מספיק בשביל להשפיע על החיים שלנו ועשויים לשנות את אורך היום אך רק באלפית השנייה".